?>

'Ukrayna, Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacak'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, "Ben size söz veriyorum ki Ukrayna kendi vatanını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacak." dedi.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın baskısından dolayı vatanlarından göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının sorunlarını yakından takip ettiklerini belirterek, "Ben size söz veriyorum ki Ukrayna kendi vatanını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacak." dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin Ankara'daki yeni genel merkez binasının açılış törenine katıldı.

Açılışa Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren'in yanı sıra çok sayıda konuk katıldı.

Zelenskiy, burada yaptığı konuşmada, Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarının bir araya gelmesinin çok sembolik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede Kırım Tatarlarının durumunu ve Rusya’nın Ukraynalılar ve Tatarlara yönelik baskılarını aktaracağını belirten Zelenskiy, Kırım Tatarlarının hayatlarında ciddi felaket ve trajediler yaşadığını vurgulayarak, "Bir halkın yaşamış olduğu bütün acıların bitmesi gerekirken, 2014 yılında bu felaket yine döndü." ifadelerini kullandı.

"Birçok Kırım Tatarı kendi evini terk etmek zorunda kaldı"

Zelenskiy, Rusya’nın, Kırım Tatar halkına 21. yüzyılda yine acı verdiğini vurgulayarak, "Rusya bu ıstırap esnasında tüm küçümseyici yollara başvuruyor. Birçok Kırım Tatarı kendi evini terk etmek zorunda kaldı. Kalanlar ise tutuklanmalara, aramalara ve sürekli devam eden baskılara maruz kalıyor." dedi.

Rusya’nın Kırım Tatarlarının hatıralarını görmezden geldiğini anlatan Zelenskiy, "Medyada sadece Tatar kelimesini kullanarak sizin kimliğinizi küçümsüyorlar." diye konuştu.

Zelenskiy, Rus baskısından dolayı göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının sorunlarını yakından takip ettiklerine değinerek, "Ben size söz veriyorum ki Ukrayna kendi vatanını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacak." değerlendirmesini yaptı.

"Kırım’ın Ukrayna’ya geri döneceğine inanıyorum." diyen Zelenskiy, o gün geldiğinde ayrılmak zorunda kalanların vatanlarına dönebileceğini kaydetti.

Zelenskiy, konuşmasının sonunda, “Yaşasın Kırım” ifadelerini kullanarak, Ukrayna'yı, kendi vatandaşlarının dönmek isteyeceği bir ülke haline getirmek istediklerini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MİT'ten yakın koruma eğitimi

2019-08-06 14:32 - Gündem

Babadağ bayramda 'uçmak' isteyenlere hazırlanıyor

2019-08-07 16:02 - Genel

Kalbi 100 dakika durdurulan Somalili kız sağlığına kavuştu

2019-08-03 01:52 - Sağlık

Trabzonspor'dan Yusuf Yazıcı'ya veda

2019-08-06 20:32 - Spor

Çavuşoğlu, büyükelçilerle Anıtkabir'i ziyaret etti

2019-08-05 13:22 - Siyaset

'Beşiktaş'ı tercih ettim'

2019-08-01 16:12 - Spor

Kanserden kaçtığı köyünde kültürel mirası yaşatıyor

2019-08-04 01:02 - Çevre-Hayat

Zarif'ten ABD'ye Kaşıkçı tepkisi

2019-08-07 18:02 - Dünya

Bayramda İstanbul'da kalanlar Viaport Marina'da eğlenecek

2019-08-05 17:25 - Genel

'İhracat milli motivasyondur'

2019-08-02 19:29 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yurtta Filistin'e destek yürüyüşleri sürüyor

16:17 - Gündem

İstanbul'da avukat Öktem'in hayatını kaybettiği silahlı saldırının detaylarına ulaşıldı

16:12 - Gündem

Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi başladı

16:03 - Gündem

Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024 tamamlandı

15:20 - Gündem

"Türkiye Kadına Yönelik Şiddet Araştırması" sonuçları belli oldu

14:48 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Yurtta Filistin'e destek yürüyüşleri sürüyor

16:17 - Gündem

İstanbul'da avukat Öktem'in hayatını kaybettiği silahlı saldırının detaylarına ulaşıldı

16:12 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Belçikalı ülkesine döndü

16:08 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,6 büyüklüğünde deprem

16:07 - Dünya