Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha: "Avrupa'nın, barış çabalarına katılımını güçlendirme zama

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönünde yürütülen çalışmalara ilişkin, "Avrupa'nın, barış çabalarına katılımını güçlendirme zamanı geldi" dedi.

Dünya - 3 ay önce

Sybiha, Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (PISM) tarafından Varşova'da düzenlenen "Strategic Ark" adlı konferansta Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile katıldığı bir panelde konuştu.
Bakan Sybiha, burada yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ile savaşın bitirilmesi yönünde devam eden çalışmaları değerlendirdi.
Savaşın sona ermesi için ABD tarafıyla yapılan diplomatik çalışmalarda Avrupa'nın yer almasının kendileri için önemli olduğunu belirten Sybiha, "Avrupa'nın, barış çabalarına katılımını güçlendirme zamanı geldi. Bu, ABD'nin önderliğindeki ana diplomatik yolun bir alternatifi olarak değil, onu tamamlayıcı bir unsur olarak olmalıdır." dedi.
Sybiha, "Avrupa'nın barış sürecine dahil edilmesi, özellikle havaalanlarıyla ilgili ateşkes gibi belirli sorunların çözülmesine yardımcı olabilir." yorumunu yaptı.
Müttefiklerin Rusya'ya yönelik baskıyı artırması gerektiğini savunan Sybiha, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna'daki hedeflerine asla ulaşamayacağının farkına varmalıdır." ifadesini kullandı.
Sybiha, Ukrayna'nın savunma imkanlarını daha da güçlendirdiğini, Körfez ülkeleri ile savunma alanında işbirliği yapmaya başladıklarını anımsatarak, "Bir güvenlik ortağı ve güvenlik ihracatçısı olduk. Bu yeni bir gerçeklik." şeklinde konuştu.
İnsansız hava araçlarının (İHA) ortak üretimi konusunda ABD tarafıyla çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Sybiha, "ABD ile insansız hava aracı anlaşmasına açığız." dedi.
Ukrayna'nın ürettiği İHA veya insansız deniz araçlarının savaşta kendilerine bir avantaj sağladığını ifade eden Sybiha, "Ukrayna'nın havada, suda ve karada kullandığı insansız hava araçları sayesinde Rus insan gücü artık bir avantaj olmaktan çıktı." değerlendirmesinde bulundu.
Sybiha konuşmasında ayrıca Ukrayna hava sahasının korunması için hava savunma sistemlerinin ülkesinde üretilmesine yönelik bazı müttefiklerden ciddi teklifler aldıklarını kaydetti.
"Ukrayna'nın Öncelikli İhtiyaçlar Listesi" (PURL) kapsamında devam eden silah satın alımlarına da değinen Sybiha, "PURL programı çerçevesinde ABD'den silah tedarikinde herhangi bir gecikme yok." dedi.
Bakan Sybiha ayrıca, cephe hattında kendilerini savunmaya devam ettiklerini vurgulayarak, "Ukrayna direnişini sürdürüyor ve elimizde kozlar var." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Viyana'da aktivist ve sanatçılardan Eurovision'da yarışacak siyonist İsrail'e protesto çağrısı

2026-05-12 16:22 - Magazin

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

Şehit anneleri, Anneler Günü'nde evlatlarının kabri başında dua etti

2026-05-10 13:23 - İslam-Hayat - Safer 1448

MSB'den Efes-2026 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatına ilişkin paylaşım

2026-05-08 12:53 - Gündem

Organizasyonunuz için Mükemmel Masa Sandalye Nasıl Seçilir

2026-05-08 10:23 - İnsan-Hayat

Alman Commerzbank devralma girişimine karşı 3 bin kişilik istihdam kesintisi planlıyor

2026-05-08 17:23 - Dünya

Hürmüz kaynaklı riskler Orta Asya’da bölgesel enerji entegrasyonunu öne çıkarıyor

2026-05-08 13:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ROKETSAN Genel Müdürü İkinci: Komuta kontrol ve harekat sistemlerini otonom bir yapıya sokmak istiyo

2026-05-08 14:48 - Teknoloji

Doğu-Batı Dostluk ve İpek Yolu Rallisi ekibi Kars'a ulaştı

2026-05-09 18:47 - Spor

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump'ın küresel tarifelerini yasaya aykırı buldu

2026-05-08 01:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar