?>

UAEA'nın raporuna göre, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının durumu doğrulanamıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA), İsrail'in 13 Haziran'da yaptığı saldırılardan bu yana İran'daki "nükleer silah yapımına yakın seviyede" zenginleştirilmiş uranyum stoklarının durumunu teyit edemediği bildirildi

Dünya - 7 saat önce

Viyana

UAEA'nın üye ülkelerle paylaştığı ve Associated Press'in (AP) de ulaştığı gizli raporda, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarına ilişkin bilgi verildi.

Raporda, İsrail'in 13 Haziran'da İran'a başlattığı saldırılardan bu yana İran'ın, "silah yapımına yakın seviyede" zenginleştirilmiş uranyum stoklarının doğrulanamadığı belirtildi.

Tahran'ın, nükleer stokları hakkında bilgi paylaşmaya çağırıldığı raporda, söz konusu zenginleştirilmiş uranyum stoklarının "acilen ele alınması gerektiği" vurgulandı.

Raporda, "Bu tür bir raporun sunulması, Ajansın İran'da güvenlik önlemlerine tabi nükleer malzemelerin barışçıl nükleer faaliyetlerde kullanıldığını ve güvenlik önlemlerine tabi tesislerin kötüye kullanılmadığını garanti etmesi için vazgeçilmezdir." ifadeleri kullanıldı.

UAEA'nın eylülde yayımladığı raporda, İsrail'in 13 Haziran'da başlattığı saldırılardan önce İran'ın nükleer silah yapımına yakın seviyede zenginleştirilmiş uranyum stoklarını daha da artırdığı belirtilmişti.

Raporda, 13 Haziran itibarıyla İran'ın yüzde 60'a kadar zenginleştirilmiş 440,9 kilogramlık uranyum stokunun bulunduğu, bunun, Ajansın mayıs ayındaki son raporunda belirtildiğinden 32,3 kilogram fazla olduğu kaydedilmişti.

İran'a BM yaptırımlarının geri getirildiği süreç

İngiltere, Fransa ve Almanya, ABD'nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan 2015'teki nükleer anlaşmada yer verilen ve "snapback" olarak adlandırılan, İran'a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip mekanizmayı 28 Ağustos 2025'te işletme kararı almıştı.

Nükleer anlaşmanın taraflarından Rusya ve Çin ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) İran ile ortak gönderdikleri mektupta, Avrupalı ülkelerin İran'a BM yaptırımlarını geri getirebilecek "snapback" mekanizmasını işletme kararının "hukuken geçersiz" ve "mantıksız" olduğunu savunmuştu.

İran, süreci durdurabilmek için İsrail ve ABD'nin saldırıları sonrasında askıya aldığı denetimlerin yeniden başlamasını sağlayacak şekilde UAEA ile 9 Eylül 2025'te Kahire'de anlaşmaya varmış ancak Avrupa ülkeleri tarafından olumlu karşılanan bu adım yeterli görülmemişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 12 Eylül'de İran'ın bu durumda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan (NPT) çekilmek dahil adımlar atabileceğini söylemişti.

Tahran'a BM yaptırımlarını kaldıran 2231 sayılı BMGK kararında yer alan snapback mekanizmasının işletilmesinin ardından süreç, İran ile Avrupa arasında yapılan görüşmelerde sonuç çıkmayınca 28 Eylül 2025'te gece yarısı sona ermiş ve İran'a BM yaptırımları otomatik olarak yeniden yürürlüğe girmişti.

İran, 18 Ekim 2025 itibarıyla BMGK'nin 2015'teki nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı kararının sona erdiğini ve bu tarihten itibaren nükleer faaliyetlerine ilişkin hiçbir BM kısıtlamasının geçerli olmadığını savunarak ülkenin nükleer dosyasının da BMGK gündeminden çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

11 Kasım 2025 tarihli gelişmeler çerçevesinde Türk askeri uçağının düşürülmesi ve İsrail’in olası rolüne ilişkin değerlendirme

2025-11-12 09:08 - Özel Haber

Fenerbahçe Beko Maccabi Rapyd'i mağlup etti

2025-11-12 01:23 - Spor

6. İslami Dayanışma Oyunları'nda Kadın Milli Voleybol Takımı, Tacikistan'ı 3-0 yendi

2025-11-12 00:12 - Spor

ATP Finalleri'nde Alcaraz, Fritz'i yenerek 2. maçından da galibiyetle ayrıldı

2025-11-12 02:22 - Spor

Filistin'den, BM'ye üye ülkelere UCM'yi destekleme ve İsrail'in dokunulmazlığına son verme çağrısı

2025-11-12 02:43 - Dünya

İYİ Parti 30 ilde kongrelerini tamamladı

2025-11-12 12:07 - Siyaset

Suriye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona katıldı

2025-11-12 00:02 - Dünya

Hocalı'dan göç eden aileler Karabağ Zaferi sonrası ata yurtlarına dönüyor

2025-11-12 12:07 - Çevre-Hayat

VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

2025-11-11 09:38 - Ekonomi

Edirne'de köye kurulan tesiste bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşüyor

2025-11-12 12:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze’de 4 Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu

22:48 - Dünya

Suriye'de PKK/YPG'nin döşediği mayının patlaması sonucu bir çocuk hayatını kaybetti

22:42 - Dünya

Beyaz Saray, ABD'nin Gazze'de geçici bir askeri üs kurmayı düşündüğü iddiasını yalanladı

22:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile Şara arasında Oval Ofis'teki esprili sohbet sosyal medyada gündem oldu

21:33 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine topçu saldırıları düzenledi

21:27 - Dünya

Günün Manşetleri

RTÜK üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

EURO 2028'de açılış maçına Cardiff, finale Londra ev sahipliği yapacak

00:12 - Spor

Kağıthane'de apartman dairesinde çıkan yangında 1 kişi yaralandı

23:42 - Asayiş

Beyaz Saray, ekim ayı enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmayabileceğini duyurdu

23:13 - Ekonomi

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze’de 4 Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu

22:48 - Dünya