UAEA: Ajansın, Zaporijya'da bulunmasıyla bulunmaması arasındaki fark gece ve gündüz gibi

UAEA Başkanı Grossi, Ajansın Zaporijya Santrali'nde bulunmasının önemine işaret ederek gelişmelerin müfettişler tarafından doğrudan merkeze aktarılacağını, kurumun orada bulunmasıyla bulunmaması arasındaki farkın gece ve gündüz gibi olduğunu söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Viyana

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna dönüşü Viyana Schwechat Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Zaporijya'ya 14 kişilik ekiple gittiklerini ve ekipten 6 uzmanın tesiste kaldığını, bu kişilerin Ajansın dün başlattığı çalışmaları sürdüreceğini kaydeden Grossi, UAEA’nın buradaki varlığının daimi olduğunu, ihtiyaç sürdüğü müddetçe orada kalınacağını anlattı.

Grossi, her nükleer santralde güvenlik ve emniyet açısından dikkat edilmesi gereken 7 hususun bulunduğunu kaydederek, söz konusu 7 hususun yer aldığı bir grafik üzerinden Zaporijya Nükleer Santrali’deki son durumu aktardı.

Santralin fiziksel bütünlüğü en önemli konu

Öncelikli olarak santralin fiziksel bütünlüğüne değinen Grossi, bu durumun en kaygı verici husus olduğunu kaydetti. Grossi, grafikte bu maddenin kırmızı ile işaretlendiğini, çünkü tesis ve çevresinde yaşanan çatışmalar nedeniyle fiziki bütünlüğün ciddi tehlike altında olduğunu dile getirdi.

Grossi, santralin güvenlik sisteminin bazı aksamalara rağmen gayet iyi çalıştığını, bu nedenle bu maddeyi sarı olarak işaretlediklerini belirterek, ancak tesiste çalışanların durumunun kendilerini kaygılandıran ikinci en önemli husus olduğunu bildirdi.

Nükleer santralin Rus güçlerinin kontrolünde olduğu ancak Ukraynalılar tarafından işletildiği, ayrıca Rus uzmanların da tesiste bulunduğu bilgisini paylaşan Grossi, uzmanların profesyonelce çalıştığını ancak atmosferin çok kırılgan olduğunu anlattı.

Grossi, kaygı duydukları bir diğer hususun da santralin güç kaynakları olduğunu belirterek, bu denli büyük bir tesiste güç kaynaklarında yaşayabilecek olası bir problemin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.

Ajanstan iki uzmanın her şey normale dönene kadar bu santralde kalacağını dile getiren Grossi, "Santrale ilişkin birçok şey biliyorduk ancak bizim asıl görevimiz teftişte bulunmak. Ajansın orada bulunmasıyla bulunmaması arasındaki fark gece ve gündüz gibi." dedi.

Grossi, santralin bulunduğu bölgede çatışmaların ve askeri hareketliliğin artış gösterdiğine dikkati çekerek, bu durumun kendisini çok kaygılandırdığını, artan çatışmalar nedeniyle tesisin fiziksel bütünlüğünün zarar görme olasılığının yükseldiğini kaydetti.

Ajans, tesis hakkında üçüncü kişilerden değil doğrudan bilgi edinecek

Grossi, "Ajansın orada olması çok büyük bir değer, çok büyük bir farklılık. Artık orada meydana gelen her şey, herhangi bir sınırlama derhal bize rapor edilecek. Artık bir tarafın ne dediği diğer tarafın ne karşılık verdiğinin bir önemi yok, çünkü UAEA orada." değerlendirmesinde bulundu.

Zaporijya’da görmek ya da girmek istediği her yere erişim sağladıklarını aktaran Grossi, kamuoyundan hiçbir bilginin saklanmadığını kaydederek, "Her şeyi gördük. Bunu vurgulamak istiyorum çünkü bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir yere gittiğimizde yapmamız gerekeni yaparız. Ve eğer engellenirsek, geri döner ve yapamadığımızı söyleriz." şeklinde konuştu.

Grossi, Ajansın nükleer santralde olmasının taraflar arasında bir denge unsuru oluşturacağını, bu nedenle de bu misyonun önem arz ettiğini belirterek, hafta içi UAEA Yönetim Kurulu'nu nükleer santraldeki son duruma ilişkin bilgilendireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Officio Genel Müdürü Murat Sayın: Türk üreticiler Rusya’ya mobilya ihracatını daha da artıracaktır -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-08-30 07:23 - Özel Haber

Putin'den, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva'ya doğum günü kutlaması

2022-08-27 19:13 - Özel Haber

Moskova'nın merkezindeki premium konut inşaatı Türk ANTTEQ firmasına emanet

2022-08-31 20:57 - Özel Haber

İnsanlık tarihinin en büyük felaketi 2. Dünya Savaşı

2022-09-01 11:36 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

St. Petersburg Başkonsolosu Talu: Türkiye, Rusya’nın Novgorod Bölgesi ile işbirliğini artıracak

2022-08-28 19:52 - Özel Haber

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Bölüğü nöbet değişim töreni yapıldı

2022-09-02 21:53 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Kızılelma inşallah 2023 yılında uçacak

2022-08-30 19:21 - Teknoloji

Dokunulmazlığı kaldırılan HDP Milletvekili Semra Güzel yakalandı

2022-09-02 19:44 - Asayiş

Meşe palamudundan üretilen plastik suda 1 ayda çözünebilecek

2022-08-31 11:29 - Teknoloji

Bayraktar TB2, Kütahya'da rotasını ay yıldızla çizdi

2022-08-30 14:32 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

İsrail, Necef bölgesinde 47 evi yıkarak yaklaşık 500 Filistinli bedeviyi evsiz bıraktı

12:32 - Dünya

Pasifik'teki ada ülkesi Vanuatu'da 6,1 büyüklüğünde deprem

12:13 - Dünya

İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 35 Filistinli öldü

12:03 - Dünya

Avrupa'nın zorlu birlik projesi 74. yaşında

11:53 - Dünya

Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail'in saldırıları Refah'ı mezarlığa çevirebilir

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

EFES-2024 Birleşik, Müşterek, Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı sona erdi

12:38 - Gündem

İsrail, Necef bölgesinde 47 evi yıkarak yaklaşık 500 Filistinli bedeviyi evsiz bıraktı

12:32 - Dünya

TCMB'nin TL depo alım ihalesine 102 milyar 200 milyon liralık teklif geldi

12:28 - Ekonomi

Giresun Limanı'na bu yıl 48 yük ile 8 konteyner gemisi giriş yaptı

12:23 - Ekonomi

Hatay'da depremzede esnafa umut olan prefabrik çarşı tam kapasiteye ulaştı

12:17 - Gündem