?>

Tütün Özel Ekibi bir yılda 30,6 milyon liralık kaçak ürüne el koydu

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan Tütün Özel Ekibi, bir yıllık faaliyet döneminde 30,6 milyon liralık kaçak ürün girişine engel oldu

Asayiş - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce hazırlanan rapordan yaptığı derlemeye göre, tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik Bakanlık koordinesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından personel görevlendirmeleriyle Tütün Özel Ekibi oluşturuldu.

Bu ekiple, müşterek operasyon ve denetimlerin gerçekleştirilmesi, taşra idarelerince yapılacak operasyon ve denetimlerin koordine edilmesi, sorunlu ve riskli alanların tespiti ve buna yönelik çözüm önerileri üzerinde çalışmalar yürütülmesi amaçlandı.

Bir yılı aşkın süredir aktif görevde olan Tütün Özel Ekibi, sigara, tütün, makaron, doldurulmuş makaron, sigara kağıdı, sigara filtresi, nargile tütünü, elektronik sigara gibi tütün ve tütün mamulü kaçakçılığı, izinsiz sigara kağıdı ithalatı, kayıt dışı makaron üretilmesi gibi farklı konularda operasyonlara imza attı.

Ekip, Bakanlıkça koordine edilen mevzuat değişikliği çalışmalarına da katkı sağladı.

Tütün Özel Ekibi, 2022 yılını kapsayan bir yıllık faaliyet döneminde 19 kaçakçılık olayına müdahale etti. Bu olaylarda ele geçirilen ürünlerin değeri 30,6 milyon lirayı buldu.

Ekibin ortaya çıkardığı olayların sorumlularına 2,1 milyon lira idari ceza kesildi.

Ele geçirilen 44 milyon makaron, 5,5 milyon doldurulmuş sigara, 13,9 bin kilogram tütün, 600 kilogram nargile tütünü, 9,4 milyon sigara filtresi, 211,5 bin sigara kağıdı ve kaçak eşyanın naklinde kullanılan 4 taşıta el konuldu. Kaçakçılık olayına karışan 19 şüpheli hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefetten adli işlem başlatıldı.

Hem rutin hem müşterek operasyonlar yapılıyor

Rapora göre, Türkiye'de tütün ve tütün mamulleri yoğun şekilde kaçakçılığa ve kayıt dışı üretime konu ediliyor. Söz konusu eşyanın kaçakçılığa konu edilmesi durumunda oluşan vergi kaybı ve haksız rekabet ortamı ülke ekonomisine zarar verirken piyasaya arz edilen standart dışı ve kalitesiz ürünler, üretildiği koşullar ve içerdiği maddeler sebebiyle çevre ve toplum sağlığını tehdit ediyor.

Gümrük Muhafaza ekiplerince, tütün ve tütün mamulü kaçakçılığına ilişkin yapılan risk analizi çalışmaları, alınan ihbarlar ve genel kontroller kapsamında, sınır kapılarında ve ülke içinde rutin, müştereken ve operasyonel denetimler yapılıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Şentop'tan 27 Mayıs 1960 darbesi mesajı

2023-05-27 15:22 - Siyaset

Galatasaray 23. şampiyonluğuna ulaştı

2023-05-30 22:33 - Spor

NATO Kuzey Kore'nin askeri uydu fırlatma girişimini kınadı

2023-05-31 10:43 - Dünya

Melbet Türkiye'nin En İyi Online spor Sitesi

2023-05-29 12:02 - Yerel haber-Şirket Haber

Merve Dinçel, Dünya Tekvando Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2023-05-31 19:27 - Spor

Bakanlardan seçim değerlendirmesi

2023-05-28 21:44 - Siyaset

YSK Başkanı Yener: Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir

2023-05-28 22:58 - Siyaset

Osmaniye'de ayçiçeği ekim alanı genişliyor

2023-05-29 12:37 - Ekonomi

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların protestoları sürüyor

2023-05-31 11:58 - Dünya

Merkez Bankası rezervleri 101,6 milyar dolar oldu

2023-05-25 15:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kağıthane'de apartman dairesinde çıkan yangında 1 kişi yaralandı

23:42 - Asayiş

Afyonkarahisar'da fabrikadaki patlamada 10 kişi yaralandı

16:43 - Asayiş

Giresun'da teknenin alabora olması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi kurtarıldı

14:37 - Asayiş

Ordu'da taş ocağı şantiyesinde göçük altında kalan işçiyi arama çalışmalarına yeniden başlandı

14:07 - Asayiş

Burdur'da sahipsiz köpeklerin saldırdığı 13 yaşındaki çocuk yaralandı

12:08 - Asayiş

Günün Manşetleri

İtalyan teknik direktör Roberto Mancini, Katar ekibi Al Sadd ile anlaştı

15:32 - Spor

Boeing, uçak kazasında ölen BM çalışanının ailesine 28 milyon dolar tazminat ödeyecek

15:28 - Dünya

Bakan Şimşek: Vergi ve SGK borçları daha düşük faizle taksitlendirilebilecek

15:22 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 185 milyar 47 milyon dolar oldu

15:17 - Ekonomi

NATO Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı: Yunanistan ve GKRY ortak tatbikatına dahil olmadık

15:12 - Dünya