?>

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkındaki iddianame kabul edildi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında, dernek genel kurulundaki konuşmalarında kullandıkları ifadelere ilişkin 5 yıl 6 ay 15 güne kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Gündem - 3 ay önce

İstanbul

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca sanıklar Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı.

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkında iddianame hazırlandı

İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme, ilk duruşmanın da 20 Mayıs'ta yapılmasına hükmetti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan ile YİK Başkanı Aras hakkında, 13 Şubat'taki dernek genel kurulunda yaptıkları konuşmalarda yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandıkları iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, sanıklar Aras ve Turan'ın konuşmalarında, Türkiye genelinde hukuki güvenliğin olmadığı, vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelik güven problemi nedeniyle huzursuzluk yaşadığı, tutuklama iş ve işlemlerinin hukuksuz olduğu, kayyum atama iş ve işlemleriyle gözaltı, tutuklama gibi hukuki tedbirlerin toplumda güveni sarstığı yönünde beyanları olduğu anlatılıyor.

İddianamede, sanıkların içeriğini bilmedikleri siyasi, hukuki, adli ve idari olaylarla ilgili değerlendirmede bulunarak, telkin ve yönlendirici mahiyetteki yanıltıcı ve dezenformasyon içerikli bilgileri yaydıkları kaydediliyor.

Aras'ın konuşmasının TÜSİAD'ın internet sitesi üzerinden görüntülü ve yazılı şekilde yayınlandığı belirtilen iddianamede, sanıkların sözlerinin ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili olup, eylemlerinin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu vurgulanıyor.

Sanıkların, siyasi, ekonomik ve ticari konularda toplumu manipüle etmek amacıyla gerçeğe aykırı ya da yanıltıcı bilgiler verdikleri ifade edilen iddianamede, Turan ve Aras'ın "zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 5 yıl 6 ay 15 güne kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Turan ve Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan başlatılan soruşturma ise ayrı yürütülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Borsa günü yükselişle tamamladı

2025-03-03 18:37 - Ekonomi

SGK'nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

2025-03-06 11:43 - Sağlık

HAVELSAN, "Gemi Veri Dağıtım Sistemi"ndeki elektronik kartları da millileştirdi

2025-03-06 12:02 - Teknoloji

BM'ye göre İsrail'in Gazze'ye tüm yardım girişlerini engellemesi uluslararası hukuka

2025-03-10 12:33 - Dünya

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

PTT, Aynı Gün Teslim Projesi'yle 4 bin gönderiyi alıcısına ulaştırdı

2025-03-10 12:12 - Gündem

Kırsalda besicilik yapan kadınlar, hayatın zorluklarına göğüs geriyor

2025-03-09 12:52 - Çevre-Hayat

İsrail güçlerinin Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

2025-03-06 03:18 - Dünya

GÖZDE Güdüm Kiti, TSK'nın gücüne güç katacak

2025-03-05 12:48 - Teknoloji

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile telefonda görüştü

13:03 - Gündem

Devletin kovan desteği iş kurmak isteyen kadın arıcıyı cesaretlendirdi

12:57 - Gündem

İstanbul'da 97 nokta yüzme alanı olarak belirlendi

12:13 - Gündem

Fethiye'nin su altı dünyası dalış tutkunlarını ağırlıyor

12:08 - Gündem

Türk Yıldızları "ay yıldızlı bayrağı" dalgalandırmak için Estonya'da

12:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Kocaelispor, Partizan'dan kaleci Aleksandar Jovanovic'i transfer etti

13:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile telefonda görüştü

13:03 - Gündem

Devletin kovan desteği iş kurmak isteyen kadın arıcıyı cesaretlendirdi

12:57 - Gündem

ÇAYKUR ihracatı artırmayı hedefliyor

12:53 - Ekonomi

Sanayi firmalarının sürdürülebilirlik farkındalık skoru 50,33'e yükseldi

12:48 - Ekonomi