?>

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: Malezya'daki altyapı ve insan kaynağını kullanmak istiyoruz

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Malezya'nın elektronik konusundaki altyapı ve insan kaynaklarından faydalanmak istediklerini söyledi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Kuala Lumpur

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, 17. Defence Service Asia (DSA) ile National Security (NATSEC) Asia 2022 Fuarı'nda, AA muhabirine fuar ve Malezya ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.

Malezya'nın elektronik alanında insan kaynağına yıllardan beri yatırım yaptığını belirten Kotil, "Malezya bölgede çok önemli bir ülke. Malezya yıllardan beri insan kaynağına büyük yatırım yaptı, özellikle ABD ve İngiltere'ye çok kişi gönderdi, çok sayıda öğrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora yaptırdı. Mesela 1980'lerde ben Michigan'da öğrenciydim, Malezyalılar lisans eğitimi için geliyorlardı. Biz de o zaman tabii o günkü genç aklımızla Malezya'yı çok eleştiriyorduk, ne işleri var diyerek. Sonra anladım ki Amerikan eğitim sistemi içinde böyle bir kadro yetiştirmek istiyorlardı. Sonra o kadrolar ülkelerine geri döndü, ben bazılarını arkadaşım oldukları için tanıyorum ama o dönem on binler gitti ve geri geldi. O öğrenciler bugün ülkelerindeki birçok enstitüyü kurdular. Şu anda Malezya dünyadaki elektroniğin yüzde 13'ünü satıyor." ifadelerini kullandı.

Kotil, ABD şirketlerinin dünya çapındaki aviyonik sistemlerinin yüzde 30'unu Malezya'da ürettiği gibi kurumunun da bu ülkedeki kaynakları kullanmak istediğini kaydederek şöyle devam etti:

"Burada uçaklar için aviyonik sistemler üreten büyük bir ABD firmasının bölge yöneticisiyle konuşmuştum. Bütün dünya çapındaki aviyonik sistemlerin yüzde 30'unu Malezya'da yapıyoruz demişti. Bu verdikleri istatistikler çok normal çünkü çok ciddi altyapıları ve insan kaynakları var. Dolayısıyla burası elektronikte, yazılımda çok bereketli bir toprak. Biz de onun için buradayız, birinci olma hedefimiz, bunların elektronikle, yazılımla ilgili insan kaynağını kullanarak TUSAŞ'ın ihtiyacı olan aviyonik sistemleri yapmak. Malezya'daki altyapı ve insan kaynağını kullanmak istiyoruz."

Malezya'nın Cyberjaya kentindeki teknoparkta TUSAŞ'ın 100'e yakın mühendisle faaliyet gösterdiğini ve mühendis sayısının gelecek süreçte artacağını dile getiren Kotil, "Bizim o teknoparktaki varlığımız da Malezyalı politikacıları etkiliyor tabii. Malezya Kralı da dahil İçişleri Bakanı ve Savunma Bakanı standımızı ziyaret etti. Onlara hediyelerimizi takdim ettik. Aslında Malezya bizleri öğrendi hem ofis açmış olduğumuz için hem mühendislerimizden dolayı TUSAŞ’ımız burada biliniyor." şeklinde konuştu.

Kotil, DSA-NATSEC 2022 fuarında Türk firmalarının yoğun katılımından övgüyle bahsederek, sadece yerel değil yabancı delegasyonların TUSAŞ standına gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet ve gurur duyduğunu dile getirdi.

İki Müslüman ülke olan Türkiye ve Malezya'nın oldukça yakın ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Kotil, TUSAŞ'ın Malezya savunma endüstrisi kurmak isterse her türlü desteği kazan-kazan çerçevesinde sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Kotil şunları kaydetti:

"Çok hızlı çıktık ortaya. Yani bunlar son beş yılda bu kadar kendini gösterdi. Ürünlerimiz de yeni satılıyor. Bu çok hızlı çıkış doğal olarak dikkat çekiyor. Büyüyen bir Asya var, bu Asya'da Malezya önemli. Yalnız Malezya değil, yanında Endonezya, Tayland, Filipinler de oldukça önemli ülkeler. Bu bölgede hayat var. Tüm yerli şirketlerin bölgeye yoğunlaşması lazım. Buranın savunma ihtiyaçları artıyor, bizim de ürün portföyümüz genişliyor. Dolayısıyla TUSAŞ'ı Pasifik'te daha çok göreceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Velayet altındaki çocukların teslimine yönelik yeni uygulama 11 ilde başlıyor

2022-04-03 12:45 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretiyle stratejik ilişkiler en üst seviyeye çıkacak

2022-03-28 12:46 - Siyaset

Hakkari'de Hacıbey Çayı'na düşerek şehit olan asteğmen için tören düzenlendi

2022-04-03 09:53 - Gündem

Bangladeş, ABD'nin yaptırım kararını 'çirkin hareket' olarak nitelendirdi

2022-03-28 18:06 - Dünya

İBB Başkanı İmamoğlu'nun 'Çevre 1' teknesini 'makam aracı' olarak kullandığ

2022-03-29 18:08 - Gündem

Tarihi çarşıda kasetçiliği yarım asırdır sevgiyle sürdürüyor

2022-04-03 11:46 - Çevre-Hayat

Elektrik üretim santralleri için azami uzlaştırma fiyatları belirlendi

2022-03-30 09:29 - Ekonomi

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Meclis'i feshettiğini açıkladı

2022-03-30 23:17 - Dünya

Pakistan'da Başbakan Han'a yönelik güvensizlik oylaması Meclis Başkanlığınca reddedildi

2022-04-03 11:19 - Dünya

Devlet Arşivleri Başkanlığı, bahçesini sahipsiz hayvanlar için 'açık barınak' haline getir

2022-04-03 12:34 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ASELSAN ürünlerine yapay zeka desteği

11:07 - Teknoloji

Sarsılmaz, IDEF 2025'te deneyim alanlarını ziyaretçilere sundu

10:52 - Teknoloji

Çin, yapay zekaya ilişkin açık kaynaklı teknolojilerini diğer ülkelerle paylaşmaya hazır

21:23 - Teknoloji

Vakıf Mağaza, geniş ürün yelpazesiyle IDEF 2025'te kapılarını açtı

17:03 - Teknoloji

Lise öğrencileri boğulma vakalarına karşı "otonom cankurtaran simidi" tasarladı

12:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail ablukası altındaki Gazze'de son 24 saatte 2’si çocuk 6 kişi daha açlıktan yaşamını yitir

12:53 - Dünya

İsrail'in uluslararası sularda alıkoyduğu Hanzala gemisindeki aktivistler, Aşdod Limanı'na

12:48 - Dünya

Gurbetçilerin anavatana yolculuğu sürüyor

12:38 - Gündem

Türkiye "tropikal geceler" ve "ısı stresi"nin etkisi altında

12:33 - Gündem

Arızalı alarm sistemi nedeniyle önlenemeyen hırsızlıktan güvenlik şirketi sorumlu

12:28 - Gündem