?>

'Türkmenlerin varoluşu Türkiye'nin varlığına bağlıdır'

IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Maruf, "Türkiye'den dileğimiz bölgedeki mazlum toplumları yalnız bırakmasın. Türkmenlerin varoluşu Türkiye'nin varlığına bağlıdır." dedi.

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN - IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Türkiye'nin, bölgede DEAŞ'ın ve diğer terör gruplarının tehdidine karşı hem Türkmenlere hem de Kürt kardeşlerine destek verdiğini belirterek, "Bizi bu süreçte de yalnız bırakmadı. Türkiye'den dileğimiz bölgedeki mazlum toplumları yalnız bırakmasın. Türkmenlerin varoluşu Türkiye'nin varlığına bağlıdır. Biz her zaman Erbil'le Ankara'nın ilişkilerinin de iyi olmasını isteriz." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aydın, IKBY'nin referandum girişiminin tüm ısrarlara rağmen gerçekleştirilmesinin bölgeyi olumsuz etkilediği söyledi.

Gelinen noktada bölgede yaşayan insanların rahatsız olduğunu ifade eden Aydın, "IKBY'nin, bölgenin önemli bir devleti olan Türkiye ile çok iyi ilişkileri vardı. Türkiye her zaman zor şartlarda Irak'a yardım etmiş, özellikle bölgesel yönetime sahip çıkmıştır. Türkiye ile istişare yapılmadan alınan karar ve gerçekleştirilen referandum bölge için kötü sonuçlar doğurdu. Bağdat ve Erbil arasındaki sorunlar nedeniyle şu an bölgede mali bir kriz var ve maaşların ödenmesiyle ilgili sıkıntı yaşanıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar da bu kararın getirdiği sıkıntıları çekiyorlar." ifadelerini kullandı.

"Mali kriz var ve ekonomi çok kötüye gidiyor"

Merkezi yönetimin Irak ordusunun operasyonu ile tartışmalı bölgeleri de eline geçirdiğini hatırlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Bölgesel yönetim referandumu dondurduğunu açıklaması olumlu bir karar. Ancak Bağdat yönetimi ve diğer taraflar bu kararın tamamen feshedilmesini istiyor. Mesud Barzani'nin yetkilerinin Başbakan Neçirvan Barzani'ye verilmesinden sonra durum daha farklı bir noktaya geldi. Şimdi değişim beklentisi hakim. Bağdat ve Erbil yönetimlerinin diyalog sürecine girerek masaya oturmasını bekliyoruz. Bölgesel yönetim tarihi bir hata yaptı ve büyük bir güç kaybına uğradı. Artık eskiye dönmesi çok zor. Bağdat yönetiminin Erbil üzerindeki baskısı her geçen gün artıyor. Şu anda havaalanları kapalı, sınır ve gümrük bölgelerinin merkezi hükümete teslim edilmesi isteniyor. Kuzey Irak yönetimi şimdi diyalog kurup masaya oturmak istiyor ama Bağdat, bunun için referandumun tamamen feshedilmesini şart koşuyor. Ben ileriki zamanlarda referandumun iptal edileceğini düşünüyorum. Çünkü mali kriz var ve ekonomi çok kötüye gidiyor."

"Bağdat yönetiminin bölgesel devletlerin siyasetlerinin altından çıkması gerekir"

Erbil'in de anayasaya göre Irak toprağı olduğunu dile getiren Aydın, Türkmenler olarak diyalogdan yana olduklarını vurguladı.

Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde anayasaya dayanarak bütün etnik grupların haklarının verilmesi gerektiğini aktaran Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkmenler bu siyasi denklem içerisinde kendisini korumalıdır. Türkmenler, Erbil'de, Kerkük'te ve Irak'ta önemli bir aktördür. Aynı topraklar üzerinde yaşıyoruz ve Türkmenlerin yaşanan olaylardan zarar görmesinden endişe ediyoruz. Biz sorunların diyalog kurularak bir an önce çözülmesini istiyoruz. Irak hükümeti kendi sorumluluğunu üstlenmeli. Erbil'le Bağdat arasındaki hata tek taraflı değil, her iki tarafın da hataları var. Referandum bir hatadır ama Bağdat'ın da bundan sonra bölgenin istikrarı için politikalar üretmelidir. Ancak bu karar sonrası halkın cezalandırılmaması gerekir. Çünkü Erbil de Irak'ın toprağıdır. Artık Bağdat yönetiminin, bölgesel devletlerin siyasetlerinin altından çıkması gerekir. Irak'ı Iraklıların yönetmesi çok önemli."

"Kerkük'te ortak bir idare olmalı"

Kerkük'ün idari açıdan ortak yönetilebileceği önerisinde bulunan Aydın, "Kerkük'te hem Araplar hem de Kürtler denedi ve başarılı olamadı. O yüzden Türkmenlerin, Kürtlerin ve Arapların eşit yönetim hakkına sahip olduğu ortak bir idare olmalı." dedi.

Türkiye'nin Türkmenlerin varlığı için önemine değinen Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye hem Irak için hem bölge için önemli bir ülke. Türkiye her zaman barış ve istikrara destek veren bir ülke olmuştur. Türkiye, bölgede DEAŞ'ın veya diğer grupların tehdidine karşı hem Türkmenlere hem de Kürt kardeşlerine destek verdi. Bizi bu süreçte de yalnız bırakmadı. Türkiye'den dileğimiz bölgedeki mazlum toplumları yalnız bırakmasın. Türkmenlerin varoluşu Türkiye'nin varlığına bağlıdır. Biz her zaman Erbil'le Ankara'nın ilişkilerinin de iyi olmasını isteriz."

Haftanın Öne Çıkanları

Londra'da metro istasyonunda hareketlilik

2017-11-25 01:00 - Genel

Messi'den Neymar açıklaması

2017-11-28 18:34 - Spor

Telefon Kütüphanesi'ne para tanıma uygulaması eklendi

2017-11-25 13:43 - Genel

Manchester City'den Premier Lig rekoru

2017-11-27 02:02 - Spor

Atatürk Havalimanı'nda şüpheli valiz fünyeyle patlatıldı

2017-11-27 02:02 - Gündem

Borsa güne yatay başladı

2017-11-28 13:08 - Ekonomi

'Siber güvenlik akademisi kurulacak'

2017-11-28 17:32 - Teknoloji

'Ben kadına şiddeti savunmadım'

2017-11-28 19:02 - Siyaset

'Sevgiyle büyüttükleri çiçekler' kenti süslüyor

2017-11-27 17:43 - Genel

Beşiktaş ve Galatasaraylı futbolcular bir araya geldi

2017-11-30 04:02 - Spor

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi

20:02 - Siyaset

İngiltere, İsrail somut adım atmazsa eylülde Filistin'i tanıyacağını duyurdu

19:58 - Dünya

Bazı illerde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor

19:53 - Gündem

Beşiktaş, Gedson Fernandes'in transferi için Spartak Moskova ile görüşmelere başladı

19:48 - Spor

Türkiye ile Kazakistan arasında 20 anlaşma imzalandı

19:43 - Gündem