?>

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, 25-26 Ekim tarihlerinde Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek.

Gündem - 2 yıl önce

Aşkabat

Ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ikili ve çok taraflı işbirliği konularının yanı sıra güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Bağımsızlığını 27 Ekim 1991'de ilan eden Türkmenistan'ı ilk tanıyan ülke 16 Aralık 1991'de Türkiye oldu.

Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Şubat 1992'de kuruldu. İki ülke arasında geniş ölçekli işbirliğine ilişkin zengin ve olumlu deneyimler biriktirildi.

Ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke ve halk arasında, "Bir Millet, İki Devlet" temelinde dengeli, karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı özel ilişkiler bulunurken, dış politika, ticaret, ekonomi, kültür ve eğitim başta olmak üzere işbirlikleri devam ediyor.

İki kardeş ülke, farklı düzeylerdeki işbirliğini ilerletmeye yönelik kararlılıklarını 6 Aralık 2007'de kurdukları Türkmen-Türk Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu ile ileri seviyeye taşıdı.

Türkiye ile Türkmenistan arasında ticari ilişkiler hızla artarken 2021'de 2 milyar doları aşan ticaret hacminin kısa vadede 5 milyar dolara, uzun vadede ise 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Türkmenistan, Türk şirketlerinin Rusya'dan sonra en fazla faaliyet gösterdiği ikinci ülke olarak dikkati çekiyor.

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi'nin ilki Türkmenistan'da düzenlenmişti

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi'nin ilki 2022'de Türkmenistan'da düzenlenmiş, zirve kapsamında enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve doğal gaz tedarikinin özel önemine vurgu yapılmıştı.

Zirvedeki konuşmasında "Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye, enerji kaynaklarının dünya pazarına gönderilmesi için uyumlu, çok yönlü bir sistem oluşturmak için çalışıyor." ifadelerini kullanan Berdimuhamedov, Türkmen doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fed, artan jeopolitik gerilimlerin küresel piyasaları olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı

2023-10-21 01:27 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: 10 ayda 18,8 milyar liralık kaçak eşya ve uyuşturucu maddeye el konuldu

2023-10-23 10:08 - Ekonomi

Gazze'deki hastanenin MK-84 bombasıyla vurulduğu ihtimali güçleniyor

2023-10-18 15:43 - Dünya

Deniz Öncü, Moto3'ün Avustralya ayağında birinci oldu

2023-10-22 10:38 - Spor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, BTK Akademi'yi ziyaret etti

2023-10-19 18:47 - Ekonomi

Muğla'da yetiştirilen nar yurt dışında alıcı buluyor

2023-10-23 12:08 - Ekonomi

Trabzonspor, Abdullah Avcı'nın yeni dönemindeki ilk sınavında

2023-10-22 10:42 - Spor

Türkiye genelinde 2012'den bugüne 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamlandı

2023-10-23 13:28 - Gündem

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli çocuklar için gökyüzüne balon bırakıldı

2023-10-22 16:48 - Gündem

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki gösterilerde 63 kişi yaralandı

2023-10-18 11:48 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'li Temsilciler Meclisi üyeleri, Cumhuriyet Bayramı için kutlama mesajı paylaştı

23:18 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet Bayramı paylaşımı

22:58 - Gündem

Nefes borusuna sakız kaçan oğlunu Heimlich manevrasıyla kurtardı

17:03 - Gündem

Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilikleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

16:52 - Gündem

Sındırgı'da enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor

16:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

02:03 - Asayiş

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye

00:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür

23:42 - Siyaset

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

23:38 - Dünya

Guardian: İsrail, Google ve Amazon’dan verileri incelendiğinde 'uyarı' talep etti

23:33 - Medya