?>

Türkiye'nin siber kalesi USOM dijital tehditlere karşı 7/24 teyakkuzda

Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının yankıları sürerken "Türkiye'nin siber kalesi" olarak nitelendirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) da kesintisiz çalışmayla muhtemel dijital tehditleri bertaraf ediyor.

Teknoloji - 10 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, USOM, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılında faaliyete geçerek siber güvenlik çalışmalarını hızlandırdı.

Haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin sağlanması son yıllarda hızla değişen ve tehditlerle dolu dijital dünyada stratejik önem taşıyor. Bu kapsamda, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi çok yönlü çalışmalar yapılıyor.

BTK'nin bu alandaki çabaları, Türkiye'nin siber güvenlik konusundaki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlayan stratejik bir çerçeveyi temsil ediyor.

Bu çabayla çalışmalarını sürdüren USOM tarafından ülkenin siber güvenlik alanında oluşabilecek zafiyetlerinin önüne geçiliyor. "Türkiye'nin siber kalesi" olarak nitelendirilen USOM bünyesinde 2 bin 300'e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7 bin 859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeli bulunuyor.

Anlık 17 milyon IP adresi taranıyor

USOM tarafından 17 milyon IP adresi siber güvenlik zafiyetlerine karşı sürekli taranıyor. Merkez tarafında, her gün 422 büyük saldırı, 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Bu kapsamda geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildi.

Merkezin yanı sıra Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle de siber savunmada işbirliği yapılıyor.

USOM'un siber kapasite inşası kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber olaylara hazırlık seviyesi artırılıyor. Teknolojik tedbirlerle siber olaylara yönelik hızlı tespit ve erken müdahale imkanları geliştiriliyor. Tehdit istihbaratıyla siber güvenlik istihbaratı edinimi ve üretimi, ulusal ve uluslararası paydaşlarla iki taraflı bilgi paylaşımı, koordinasyon çalışmaları yapılıyor. Kritik altyapıların korunması için düzenleme, denetleme, izleme, zafiyet tarama çalışmaları yapılıyor.

USOM bünyesinde yürütülen çalışmalar ve geliştirilen projelerle siber tehditlerin en hızlı şekilde tespit edilerek alarm/uyarı üretme ve engellemeye yönelik teknolojik tedbirlerin alınması amaçlanıyor. Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapıların siber tehditlere karşı korunması hedefleniyor.

Siber tehdit istihbaratı edinimi, üretimi ve paylaşımı konusunda ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyonun sağlanarak, hızlı tespit ve erken müdahale imkanlarıyla siber tehditlere karşı mücadelenin sürdürülmesi öncelikler arasında yer alıyor. Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik düzenleme ve denetleme de faaliyetler listesinde bulunuyor.

Siber güvenlik kalkanları

Bu çalışmaların yanında zararlı içerikleri engellemek adına projeler de geliştiriliyor.

Çalışmalar kapsamında, tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen yerli ve milli AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA projeleri ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor.

AVCI, zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitini gerçekleştiriyor. AZAD, yapay zeka kullanılarak, botnetlere dahil olmuş köle bilgisayarların tespitine yönelik çalışmalar yapıyor. KASIRGA, kamu kurumlarıyla kritik altyapılar olmak üzere ülkenin internete açık kaynaklarına ilişkin zafiyet taraması yaparak hizmet sürekliliğini sağlıyor. ATMACA ile de yüzlerce zafiyete ait alt risk proaktif şekilde engelleniyor.

Bu projelerin yanı sıra siber güvenlik tarafında alanında uzmanların yetiştirilmesi sağlanıyor. İnsan kaynağını geliştirmek için hayata geçirilen FETİH projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı, katılımcılara gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yapma ve yeteneklerini geliştirme imkanı sunuyor.

Lübnan'daki olay bu alandaki çalışmaları gündeme taşıdı

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla yaşanan olay, dünya genelinde siber tehditleri bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye'nin siber kalesi USOM'un çalışmaları bu bakımdan da stratejik önemde görülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Myanmar'da Yagi Tayfunu sebebiyle ölenlerin sayısı 226'ya çıktı

2024-09-17 09:32 - Dünya

Bilgi ve iletişim sektöründe "scale-up"lar desteklenecek

2024-09-17 15:18 - Teknoloji

İsrail'in 348 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 41 bin 272'ye çıktı

2024-09-18 12:28 - Dünya

İsrail'in yakıt girişini engellediği Gazze'nin kuzey bölgelerinde "ekmek krizi"

2024-09-16 12:47 - Dünya

L'Etape Türkiye by Tour de France'ın tanıtımı yapıldı

2024-09-16 22:22 - Spor

Gıda fiyatlarındaki düşüş azalan enerji maliyetleriyle hız kazanabilir

2024-09-15 11:28 - Ekonomi

Narin Güran soruşturmasında yeniden gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

2024-09-14 00:57 - Gündem

Süper Lig'de 5. haftanın perdesi kapandı

2024-09-16 22:43 - Spor

Galatasaray, Roland Sallai'nin transferi için Freiburg ile anlaştı

2024-09-13 21:27 - Spor

İmalat sektörünün varlıkları 5 yılda 5 katına çıktı

2024-09-14 13:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Nvidia CEO'su Huang: Yapay zeka kullanmıyorsanız, işinizi yapay zeka kullanan birine kaptıracaksınız

00:26 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar'dan "yerli mesajlaşma uygulaması hazır" paylaşımı

00:17 - Teknoloji

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu: KAAN'ın 2 tanesi önümüzdeki sene nisan ayından itibaren uçuyor ol

19:27 - Teknoloji

Endonezya'nın CN235 uçaklarına ASELSAN dokunuşu

17:48 - Teknoloji

Teknopark İstanbul ve ULAK’tan yerli 5G ile akıllı ekosistem hamlesi

17:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerindeki orman yangınlarına müdahale sürüyor

09:52 - Gündem

Gazze'yi açlığa mahkum eden İsrail, İngiltere'de tencere ve tavalarla protesto edildi

09:38 - Dünya

AK Parti CHP’ye çalışıyor!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

08:38 - En Son Yazılar

Mersin'in Silifke ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

08:37 - Asayiş

Bir medeniyet hareketi Ahîlik: Ahiliğin açık ve kapalı şartları -Hikmet Kara yazdı-

08:15 - En Son Yazılar