?>

Türkiye'nin karbon yakalama, kullanma ve depolama potansiyeli hesaplandı

Türkiye'nin karbon depolamada jeolojik kapasitesinin 108 milyon ton karbondioksit olduğu, Karadeniz'deki akifer alanlarının çok daha yüksek potansiyel barındırdığı hesaplanıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potansiyeli" başlıklı rapor İstanbul'da düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

Rapor, uluslararası düzeyde 2050 yılında net sıfır salıma ulaşmak için kullanılacak araçlardan biri olarak görülen karbon yakalama, kullanma ve depolama (KYKD) teknolojilerini, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi açısından kapsamlı bir şekilde değerlendirerek önerilerde bulunuyor.

Türkiye'de halihazırda KYKD uygulamasının bulunmadığına değinilen raporda, detaylı çalışma yapılan potansiyel depolama alanlarının sadece petrol ve doğal gaz sahaları olduğu ve bu sahaların toplam kapasitesinin 108 milyon ton karbondioksit olarak hesaplanıyor.

Raporda, Türkiye'nin akifer alanlarında çok daha yüksek bir jeolojik depolama kapasitesi olduğu vurgulanırken, bu alanlardaki potansiyel kapasitenin henüz hesaplanmadığı belirtiliyor.

Türkiye'de karbonun depolanması için kullanılabilecek petrol sahalarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı, uygun akifer sahalarının ise Karadeniz'de olduğu düşünülüyor.

Güncel araştırmaların Türkiye'de karbondioksitin kalıcı jeolojik depolaması için yeterli kapasitenin olduğunu gösterdiğine değinilen raporda, bu kapasitenin iklim politikası projeksiyonlarında KYKD'ye biçilecek rol ile uyumlu olması gerektiği ifade ediliyor.

Raporda, KYKD teknolojilerinin kullanılmasında önceliğin sera gazı salımlarının düşürülmesinde sınırlı teknik alternatiflerin olduğu imalat sanayisine verilmesi öneriliyor.

REC Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Ünal Sayman, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de yakalanan karbondioksitin depolama alanlarına taşınması için bir altyapı kurulması gerektiğini kaydetti.

Sayman, "Marmara Bölgesi'nde veya İzmir'de yakaladığınız karbondioksiti tankerler veya boru hattıyla şu andaki mevcut depolama sahamız için Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne taşımanız gerekiyor. Bu açıdan nasıl şu anda biz petrolü bir dağıtım şebekesiyle farklı alanlara dağıtıyorsak, yakaladığımız karbondioksiti depolayabilmek için de bir ağ kurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, COST'ta en çok bütçe aktarılan 3. ülke oldu

2024-03-19 13:43 - Ekonomi

Sosyal bilimlerin öncü ismi İbn Haldun vefatının 618. yılında anılıyor

2024-03-19 17:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

BM, Arakanlı mülteciler için uluslararası topluma yardım çağrısı yaptı

2024-03-13 18:03 - Dünya

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, AA Teknoloji Masasının konuğu

2024-03-15 11:08 - Teknoloji

Bilim insanları, eylüle kadar yeni bir yıldız patlamasının gözlemlenmesini bekliyor

2024-03-20 13:43 - Teknoloji

Acil sağlık eğitim birimi, personelini zorlu eğitimlerle göreve hazırlıyor

2024-03-15 13:53 - Sağlık

Ege'deki 30 sulak alanda 81 türden 157 bin 503 su kuşu sayıldı

2024-03-16 11:43 - Çevre-Hayat

Yamaç paraşütü tutkunlarının gözde adresi Kırantepe'de gökyüzü şenlendi

2024-03-18 14:03 - Magazin

İzmir'de soğuk hava deposunda yangın çıktı

2024-03-15 12:03 - Asayiş

Karla kaplanan Ardahan, Erzurum ve Kars'ta soğuk hava hakim

2024-03-16 10:58 - Gündem

İlgili Haberler

Airbus, Çin'deki tesisine yeni montaj hattı ekleyerek kapasitesini genişletti

21:18 - Ekonomi

Çin'den Hollanda'ya, çip üreticisi Nexperia ile ilgili sorunları uygun şekilde çözme çağrısı

21:12 - Ekonomi

Emniyet Genel Müdürlüğü personeline 100 bin lira promosyon ödenecek

20:22 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:36 - Ekonomi

Türkiye'de 2 milyon 450 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor

19:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Bodo/Glimt'i 3-1 yendi

21:47 - Spor

Sahte e-imza davası sanığı Ziya Kadiroğlu yeniden tutuklandı

21:32 - Gündem

Airbus, Çin'deki tesisine yeni montaj hattı ekleyerek kapasitesini genişletti

21:18 - Ekonomi

Çin'den Hollanda'ya, çip üreticisi Nexperia ile ilgili sorunları uygun şekilde çözme çağrısı

21:12 - Ekonomi

Türkiye'nin, Filistin'de adaletin tesisi yönündeki çabalara kararlılıkla destek vereceği bildirildi

21:07 - Siyaset