?>

Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TEI-TF6000, TEKNOFEST Adana'da sergileniyor

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ Genel Müdürü Mahmut Akşit, her yıl TEKNOFEST'te yeni bir şeyi ziyaretçilerle buluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Daha önce plastik modelini sergilediğimiz TF6000 motorunun bu yıl kendisini TEKNOFEST Adana'ya getirdik." dedi

Teknoloji - 12 ay önce

Adana

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla Adana Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST Adana'da üçüncü gün etkinlikleri başladı

TEKNOFEST'in paydaşları arasında yer alan TEI, geliştirdiği milli uçak motorlarını ziyaretçilere tanıtıyor. TEI'nin standında sergilenen motorlar arasında, Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TEI-TF6000, Türkiye'nin ilk yerli helikopter motoru T700-TEI-701D, Türkiye'nin ilk milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170, Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400, Türkiye'nin en güçlü milli havacılık motoru TEI-TF10000 yer alıyor.

Stantta ayrıca Airbus A320 ve Boeing 737 uçaklarına güç veren leap motorunun TEI'de üretilen parçaları da sergileniyor. Katmanlı imalat parçaları da ziyaretçilere tanıtılanlar arasında.

TEI aynı zamanda TEKNOFEST kapsamındaki Jet Motor Tasarım Yarışması'nın yürütücülüğünü yapıyor.

"TF6000 motorunun kendisini TEKNOFEST Adana'ya getirdik"

Mahmut Akşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl TEKNOFEST'te yeni bir şeyi ziyaretçilerle buluşturmaya çalıştıklarını belirterek, daha önce plastik modelini sergiledikleri TF6000 motorunun bu yıl kendisini TEKNOFEST Adana'ya getirdiklerini söyledi.

Her yıl bir sürprizle TEKNOFEST'e geldiklerini anlatan Akşit, "İnşallah önümüzdeki yıla başka bir sürpriz hazırlamaya çalışacağız." dedi.

Akşit, TF6000 motorunun Türkiye'nin gerçek anlamda ilk uçak motoru olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"TF6000, turbofan askeri bir uçak motoru. 6 bin libre sınıfındaki motorumuz, Türkiye'nin de artık uçak motoru üretebildiğinin delili. Daha önce, 'bu motorları yapıp çalıştırdığımızda havacılık motorları teknolojileri açısından havacılıkta Süper Lig'e çıkmış olacağız' demiştim. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ligine, kendi motorlarını geliştirmiş ülkeler sınıfına, Süper Lig'e çıktık. Motoru şubat ayında çalıştırdık. 15 bin devire kadar da çıkardık ve orada uzun süre de tuttuk. Şu ana kadar 60'a yakın başarılı bir şekilde testler yaptık."

"Gençler, kompleks ve yüksek teknoloji gerektiren motorları bile ilgiyle takip ediyor"

Gençlerin TEKNOFEST Adana'daki stantlarına ilgi göstermesinin kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Akşit, "'Zamane çocukları' teknolojik şeylere çok meraklılar. Gençler, bu kadar kompleks ve yüksek teknoloji gerektiren motorları bile ilgiyle takip ediyorlar. Şaşıracağınız sorular soruyorlar. Hepsini tebrik ediyorum. Bu bize umut veriyor. Bu gençlerimiz üniversiteli olacaklar, mezun olacaklar, görevi onlara devredeceğiz. Yeni gelen nesil teknolojik konularda çok daha farkında, çok daha bilinçli ve çok daha hevesli." diye konuştu.

Akşit, yürütücülüğünü üstlendikleri Jet Motor Tasarım Yarışması'na ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce küçük bir jet motoru yarışması yaptık. Yapıp çalıştırdıklarımız oldu. Her yıl aynı yarışmayı yapmamak için yavaş yavaş daha zor kısımlara geçtik. Bu seneki yarışmamız çift kademe bir fan tasarımı. Bu aslında transsonik süpersonik çalışan bir fan. Bunu lise öğrencilerimizin tasarlaması çok zor. Üniversite seviyesinde bir yarışmaydı. Milli Savunma Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ilk üçü paylaştılar. Kendilerini tebrik ediyorum. Gerçekten genç arkadaşlarımız çok harika tasarımlar çıkardılar. Yavaş yavaş bu gençleri yarışmadan sonra ekibimize katıyoruz ve gerçek motorların başına oturtuyoruz. TEI'de çalışmak, kariyer yapmak için de iyi bir fırsat. Çok sürpriz ekipler de çıkıyor. Yarışmayı ilk yaptığımız yıllarda Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi yeni kurulmuştu. Oradan bir ekip birinci olmuştu ve çok parlak arkadaşlarımız çıktı. Şu anda bizde çalışıyorlar. Bunlar bizim için umut ve sevinç kaynağı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mehmetçik ecdadın vatan savunmasında kullandığı Erzurum'daki tabyaları temizledi

2024-09-30 15:43 - Çevre-Hayat

Kahverengi kokarca ile mücadelede fındık bahçelerine 2 bin 200 feromon tuzak asıldı

2024-10-04 12:53 - Çevre-Hayat

İsrail'in 8 Ekim'den beri Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 127'si çocuk, 1974 k

2024-10-03 17:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonda yıl sonu tahminimiz yüzde 41,5

2024-09-29 14:52 - Siyaset

İsrail Beyrut'un güneyine 40'tan fazla saldırı düzenledi

2024-09-28 09:12 - Dünya

TEKNOFEST Adana ziyaretçileri Bayraktar KIZILELMA ve TB3'ü simülasyonla deneyimliyor

2024-10-03 14:43 - Teknoloji

Lübnanlı gelin adayı düğününü yapamadan ailesiyle birlikte İsrail saldırılarında öldü

2024-09-27 20:48 - Dünya

Güz Güzeli Antep Fıstığının Şaşırtan Faydaları

2024-10-04 09:07 - İnsan&Hayat

Kulüp bazında en başarılısı İspanya

2024-10-02 16:35 - Spor

Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-10-04 01:52 - Gündem

İlgili Haberler

Bilişim Vadisi TEKNOFEST 2025'i ödüllerle tamamladı

14:02 - Teknoloji

KADEM'in kadın girişimcileri TEKNOFEST standında yerini aldı

18:23 - Teknoloji

SANCAR SİDA "mavi vatanı" koruma görevi için envantere girdi

18:17 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul kapanış töreninin ardından sona erdi

18:13 - Teknoloji

Lise öğrencileri geliştirdikleri teknolojiyle işletme ekosistemini destekleyecek

17:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Niğde'de elma bahçelerinde kuraklığa karşı havuzlu önlem

15:42 - Ekonomi

Fransa’nın kredi notu siyasi kriz ortasında bir haftada ikinci defa düşürüldü

15:37 - Ekonomi

Samsun'da kamu binaları enerjisini güneşten alacak

15:32 - Ekonomi

Adalet Bakanı Tunç: İsrail'in soykırım suçluları da bir gün insanlık huzurunda hesap verecek

15:28 - Siyaset

Hamsi avcılığı hem balıkçıyı hem tüketiciyi memnun etmeyi sürdürüyor

15:22 - Ekonomi