Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 10 bin megavat sınırını geçti

Türkiye'nin güneş enerjisinde 16 Mayıs itibarıyla 10 bin megavatı aşan kapasitesi 78 şehre yayılan santrallerden oluşurken, 35 ilde 100 megavatlık kapasitenin üzerinde güneş santrali bulunuyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara
AA muhabirinin Türkiye Elektrik Anonim Şirketinden (TEİAŞ) aldığı verilere göre, Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 16 Mayıs itibarıyla 104 bin 600 megavata, güneş enerjisi kurulu gücü ise 10 bin 7 megavata ulaştı.
Güneş enerjisinde 2014'te 40 megavat olan kurulu güç, yaklaşık 10 yılda 10 bin megavatı aşarak büyümesini sürdürdü.
Ağırlıklı olarak lisanssız santrallerin oluşturduğu güneş enerjisi kurulu gücü "dağıtık" yapısıyla öne çıkarken, Türkiye'nin 78 ilinde farklı ölçekte güneş enerjisi santrali bulunuyor.

Güneşte hedefin 5'te 1'ine erişilmiş oldu

Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 bin megavat güneş kurulu gücünün aşılmasının sektör için son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek,"Güneş, diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine göre maliyetlerinin düşmesinin biraz daha fazla zaman alması dolayısıyla belki daha geç yola çıktı ancak şu anda çok hızlı yol alıyor." ifadelerini kullandı.
Özkök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 19 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılan Ulusal Enerji Planında güneş kurulu güç hedefinin 2035 itibarıyla 52 bin 900 megavat olarak açıklandığını anımsatarak, bu hedefin yaklaşık 5'te 1'ine erişilmiş olduğunu belirtti.
Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün hem lisanslı hem de lisanssız santraller alanında hızlı bir şekilde ilerlediğinin altını çizen Özkök, şunları kaydetti:
"Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA), son Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulamasında yapılan döviz bazlı eskalasyona dayalı revizyonlar, depolamalı güneş santralleri alanında açılan kapasiteler gibi etkenler sayesinde bundan sonraki kurulu güç artışının daha hızlı gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ulusal Enerji Planı'ndaki hedeflere ulaşmak için her yıl 3 bin megavatlık kurulu güç gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Sektör de bunu yapabilecek kapasite, bilgi birikimi ve kararlılığı haizdir. Burada öne çıkan sorun finansman olarak nitelendirilebilir. Öte yandan lisanssızlardaki dağılımın yüksek olması güneşi ülkemizin her yanında yaygınlaştırmıştır. Elbette Konya bu alanda öne çıkmaktadır ancak ışınım oranları yüksek olan güney illerimizdeki güneş yatırımlarının ve ayrıca deprem bölgesindeki iller özelinde açıklanan kapasiteler sayesinde buralardaki kurulumların daha da artacağını öngörebiliriz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemi yarın başlayacak

2023-05-19 10:37 - Gündem

"Ankara Kuşu" adlı Twitter hesabının kullanıcısı yakalandı

2023-05-17 17:47 - Gündem

Meteorolojiden batı bölgeleri için gök gürültülü sağanak uyarısı

2023-05-16 14:02 - Gündem

Mersin Serbest Bölgesi'ndeki bir depoda çıkan yangına müdahale ediliyor

2023-05-18 10:27 - Gündem

Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem

2023-05-20 05:57 - Gündem

Filistinlilerin nüfusu zorunlu göçü yaşadıkları 'Nekbe'den bu yana 10 kat arttı

2023-05-15 14:28 - İslam-Hayat - Safer 1448

Son NBA finalisti Celtics adını konferans finaline yazdırdı

2023-05-15 14:44 - Spor

Voleybol AXA Sigorta Efeler Ligi'nde Ziraat Bankkart şampiyon

2023-05-15 21:48 - Spor

Nankörlük -Yunus Şanlı yazdı-

2023-05-16 07:33 - En Son Yazılar

İtalya'da sel felaketi can kaybına yol açtı

2023-05-17 15:21 - Dünya

İlgili Haberler

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi