?>

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Önal: BMGK'nin küresel düzeyde acilen reforma ihtiyacı var

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nin küresel düzeyde reforma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

New York

Önal, BMGK'de bölgesel örgütler ve ikili anlaşmaların çatışmaların barışçıl çözümüne katkısı hakkında düzenlenen oturumda konuştu.

Dünyada birçok krizin bulunduğu bir dönemde acilen uluslararası toplumun "akil, sağduyulu ve tutarlı bir şekilde" harekete geçmesi gerektiğine işaret eden Önal, gerginliği azaltmak ve kalıcı çözümlere erişmek için diyalog ve diplomasinin önceliklendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Önal bu bağlamda, çatışma dinamiklerini kendi mecralarına bırakmanın ve böylelikle barışın koşullarının kendiliğinden ortaya çıkacağı yanılgısına kapılmanın temelden yanlış ve savunulamaz bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

"Temelinde yatan nedenler ele alınmadan hiçbir krize sürdürülebilir çözüm bulunamaz"

Kalbinde BM'nin bulunduğu mevcut çok taraflı sistemin nesilleri savaştan korumak için inşa edildiğine dikkati çeken Büyükelçi Önal, "Bu hedefi sağlama konusunda başarılı olduğumuzu söylemek zor. Bunun nedenlerini enine boyuna ele almamız gerek." değerlendirmesinde bulundu.

Önal, "Temelinde yatan nedenler ele alınmadan hiçbir krize sürdürülebilir çözüm bulunamaz." diyerek, kriz yönetimi yerine uyuşmazlığın çözümüne odaklanılması gerektiğine işaret etti.

BM Şartı'nın temel prensipleri, uluslararası hukuk ve insan haklarının her zaman pusula görevi görmesi gerektiğinin altını çizen Önal, "Aynı zamanda çifte standardı engellemek ve haklar ile yasaların eşit ve hakkaniyetli bir şekilde uygulanmasını sağlamak da büyük önem taşıyor." dedi.

Büyükelçi Önal, "Coğrafya kaderdir." sözünü anımsatarak, jeostratejik bir konumda olan Türkiye'nin çok taraflılığın önemli taşları olan bölgesel sahiplenme ve proaktif diplomasinin güçlü savunucusu olduğunu dile getirdi.

Bu çerçevede Türkiye'nin çatışmaların barışçıl çözümü için birçok bölgesel girişim ve arabuluculuk girişimlerine imza attığına dikkati çeken Önal, bunların arasında Rusya ve İran'la inşa edilen Astana Platformu ve Güney Kafkasya'da Üçlü Platform'un bulunduğunu ifade etti.

Önal, Türkiye'nin halihazırda aktif üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'yla da İsrail-Filistin ihtilafında diğer ülkelerle birlikte koşulsuz ateşkes, Gazze'ye sürdürülebilir insani yardım erişimi ve iki devletli çözüm temelinde barış sürecini tekrar canlandırmak için çaba sarf ettiğine dikkati çekti.

"BMGK'nin acilen reforma ihtiyacı var"

"BMGK'nin küresel düzeyde acilen reforma ihtiyacı var." vurgusunda bulunan Önal, Türkiye'nin bu bağlamda yürütülen çok taraflı çabaları ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "Barış için Yeni Gündem" çağrısını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Önal, barış için BM'nin güçlü, etkili ve günün gerçekleriyle uyumlu olması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin BM ve diğer ortaklarla bu hedefler için iş birliği yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'deki hastanenin MK-84 bombasıyla vurulduğu ihtimali güçleniyor

2023-10-18 15:43 - Dünya

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Belözoğlu, Avrupa kupalarına katılmaya odaklandı

2023-10-19 18:33 - Spor

ABD'den Bosnalı Sırp lider Dodik'in aile üyelerine yaptırım

2023-10-20 20:02 - Dünya

Hamas lideri Heniyye uyardı: Gazze'ye dönük saldırılar bölgesel savaşa dönüşebilir

2023-10-20 01:57 - Dünya

TİTCK, Dünya Sağlık Örgütünün "Ulusal İlaç Otoriteleri" listesine alındı

2023-10-20 16:03 - Sağlık

Azerbaycan'da, Türkiye ile "Mustafa Kemal Atatürk 2023" tatbikatı yapılacak

2023-10-17 15:03 - Gündem

İSPARK ücretlerine yapılan yüzde 57’lik zam yürürlüğe girdi

2023-10-16 18:27 - Gündem

Milli boksör Emir, 22 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda altın madalyayı hedefliyor

2023-10-18 12:22 - Spor

Yasa dışı yollarla sınırları geçmeye çalışan 6'sı FETÖ mensubu 9 kişi yakalandı

2023-10-14 16:02 - Asayiş

Balıkesir'de 1 milyon liralık telefon dolandırıcılığını, özel ekip aydınlattı

2023-10-17 17:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Beyaz Saray: Trump, Zelenskiy ile çok iyi ve verimli bir görüşme yaptı

22:53 - Dünya

Gazze'de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında

22:07 - Dünya

İsrail'e silah satışını protesto amacıyla Madrid'deki Neptün Çeşmesi'ne kırmızı boya atıldı

21:48 - Dünya

ABD'de mahkeme, Filistin'e desteği için gözaltında tutulan Rümeysa Öztürk'ün bırakılmasına karar verdi

21:31 - Dünya

İran ile ABD arasındaki görüşmeler, 11 Mayıs'ta Umman'da yapılacak

21:22 - Dünya

Günün Manşetleri

"1. Kamu Diplomasisi Sempozyumu"nda ilk gün sona erdi

22:58 - Gündem

Beyaz Saray: Trump, Zelenskiy ile çok iyi ve verimli bir görüşme yaptı

22:53 - Dünya

Fenerbahçe, Başakşehir deplasmanında 4 golle güldü

22:47 - Spor

Fatih'te arızalanan tramvaydan inen yolcuların raylarda yürümesi kamerada

22:42 - Gündem

Alanyaspor, deplasmanda Gaziantep FK'yi 1-0 yendi

22:37 - Spor