?>

Türkiye'de yıllık ortalama 23 bin deprem oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda ikamet ediyor.

Genel - 6 yıl önce

ANKARA (AA) - Yıllık ortalama 23 bin depremin meydana geldiği Türkiye'de, yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda barınıyor.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edindiği bilgilere göre, Anadolu'da son bir asırda 56 büyük deprem yaşandı ve 80 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.

Yıllık ortalama 23 bin depremin meydana geldiği Türkiye'de, yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda ikamet ediyor.

Depreme dayanıklı kentler inşa edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2012'de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında 53 farklı şehirde ilan edilen 240 riskli alanda çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda 48 farklı ilde, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere yaklaşık 46 bin hektarlık "Rezerv Yapı Alanı" belirlendi. Ülkenin tamamında 1 milyon 330 bin konut dönüştürülürken, 5 milyondan fazla vatandaşın da can ve mal güvenliği sağlandı. Ancak Türkiye'de 1,5 milyon konutun da en fazla 5 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşümde 13 milyar lira kaynak kullanıldı

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 13 milyar lira kaynak kullanıldı. İller Bankası aracılığıyla belediyelere 4 milyar lira kredi ve yüzde 50'ye varan oranda finans desteği sağlandı.

81 il valiliğine gönderilen genelgeyle "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri"nin hazırlanması ve acil dönüşmesi gereken alanların belirlenmesi istendi.

Buna bağlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 12 Eylül 2019'da 8 maddelik "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı" açıklandı.

Eylem planına göre, dönüşümün, "Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü", "Sel ve heyelan riski altındaki alanların taşınması", "Tarihi kent merkezleri ve meydanların ihyası" ve "Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü" temel başlıkları altında gerçekleştirmesine karar verildi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla bu yıl 25 bini İstanbul'da olmak üzere 65 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlanacak.

TOKİ Karadeniz'de riskli alanlarda oturan vatandaşlar için 15 bin konut üretecek

Özellikle son dönemde Karadeniz'de yaşanan sel ve heyelanlardan sonra bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Bu kapsamda, Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı'nda açıklanan riskli alanlarda oturan vatandaşlar için 15 bin konut TOKİ tarafından yapılacak.

Tarihi kent merkezleri ve meydanların ihya ve sağlıklaştırma çalışmalarına da devam ediliyor. Meydanların yeniden tarihi kimliklerine kavuşturulması amacıyla Ankara Hergelen Meydanı, Konya Mevlana Meydanı, Niğde Kaleiçi, Erzurum Hacı Cuma, Kastamonu Nasrullah Camisi ve çevresi, Afyon Mısri ve İmaret camileri ve çevresi, Kayseri Kaleiçi'nde projeler başlatıldı. Ayrıca Diyarbakır, Sivas, Tokat, Amasya ve Giresun'da da çalışmalara devam ediliyor.

Öte yandan, 81 ilde şehir içinde sıkışan sanayi alanlarının şehir dışına taşınmasıyla ilgili dönüşüm çalışmaları da başlatıldı. İstanbul'un farklı yerlerindeki sanayi alanları Arnavutköy'e, Konya Eski Sanayi ve Karatay Sanayisi'ni şehir dışına taşımak üzere harekete geçildi.

Ülke genelinde yeni modern sanayi alanları üretilmeye başlandı.

Muhabir: Zehra Aydın

Haftanın Öne Çıkanları

Askeri araç ihracatında 8x8 performans

2019-11-08 15:37 - Ekonomi

Erkek tenisinin en iyileri Londra'da korta çıkacak

2019-11-09 12:44 - Spor

Trabzonspor'a tek gol yetti

2019-11-10 21:37 - Spor

Lösemili Çocuklar Haftası

2019-11-08 15:59 - Genel

Erdoğan: FETÖ meselesi ele alacağımız konular arasında en üst sıralarda

2019-11-12 14:22 - Gündem

Katar Türk yatırımcılara 'cazip fırsatlar' sunuyor

2019-11-10 15:02 - Ekonomi

Lüks otomobil kaçakçılığı operasyonu

2019-11-11 14:22 - Genel

Türkiye'den 56 ülkeye 120 milyon dolarlık üzüm ihracatı

2019-11-07 16:52 - Ekonomi

'Otistik evlatlarımıza yönelik olaydan derin üzüntü duydum'

2019-11-07 21:22 - Gündem

Yılbaşından bu yana 2 bin 782 DEAŞ'lı gözaltına alındı

2019-11-13 15:07 - Gündem

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

OECD: Kuraklığın insani ve ekonomik maliyeti keskin şekilde artıyor

12:52 - Dünya

Coğrafi işaretli Ula sarımsağında hasat başladı

12:47 - Ekonomi

THY'ye "Sürdürülebilir Finansman Öncülük" ödülü

12:42 - Ekonomi

BİLSEM öğrencileri, ayağı kopan horoz için protez yaptı

12:33 - Gündem

Yeşilay Genel Başkanı Dinç'ten topluma bağımlılıkla mücadele çağrısı

12:28 - Gündem