?>

Türkiye'de tekstil sektöründe doğal boya kullanımı yaygınlaşıyor

Prof. Dr. Recep Karadağ, "Bursa, İstanbul ve Adapazarı başta olmak üzere birçok firma, boyamalarının belli bölümlerinde doğal boyaları kullanarak tekstil sektörüne kazandırdılar." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Edirne

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ, Türkiye'de tekstil sektöründe doğal boya kullanımının yaygınlaştığını belirtti.

Karadağ, bir sempozyum için geldiği Edirne'de AA muhabirine, doğal bitkilerden elde edilen boyaların sentetik boyalara göre daha çevreci olduğunu söyledi.

Doğal boya bitkilerinin çevreci özellikleriyle öne çıktığını belirten Karadağ, "Doğal boya bitkileri yenilebilir, içilebilir. Benim bir sloganım var, 'yediğini giy, giydiğini ye' şeklinde. Doğal boyalar toksik ve kanserojen değil, bundan dolayı çevre kirliliği yaratmaz. Doğal boyalar antibakteriyel ve antifungal özellik gösteriyor." dedi.

Karadağ, dünya genelinde doğal boyalara ilginin arttığını, özellikle çocuk kıyafetlerinde doğal boyaların tercih edildiğini dile getirdi.

Doğal boyaların yüksek katma değerli olduğunu ifade eden Karadağ, Türkiye'de son yıllarda yapılan çalışmalarla doğal boyamanın endüstriyel ortamda kullanımının arttığını belirtti.

Türkiye'nin tekstil sektöründe güçlü bir ülke olduğunu dile getiren Karadağ, şunları kaydetti:

"Doğal boyalar sentetik boyalara göre 4 kat daha fazla fiyatla satılabilmekte. Bu iyi bir katma değer oluşturuyor. Dünyadaki büyük tekstil firmaları bir dönem doğal boyama için Hindistan'a yönelmişti, ancak orada sentetik boyaların kullanımının artmasından dolayı bu firmalar tekrar Türkiye'ye yönelmeye başladı. Büyük firmalar, Türkiye'de endüstriyel olarak doğal boyalarla tekstil ürünleri üretiyor. Bu ürünler genellikle yurt dışına pazarlanıyor ve önemli markaların mağazalarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Dünyada doğal boyaya ciddi bir yönelim var. Bursa, İstanbul ve Adapazarı başta olmak üzere birçok firma, boyamalarının belli bölümlerinde doğal boyaları kullanarak tekstil sektörüne kazandırdılar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş'ta olağanüstü seçimli genel kurul yarın yapılacak

2023-12-02 09:37 - Spor

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Galatasaray-Manchester United maçını İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek

2023-11-27 14:11 - Spor

Hem antrenörü hem sporcusu olduğu branşta bileği bükülemeyen gençler yetiştiriyor

2023-11-27 13:42 - Spor

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2023-11-29 19:37 - Ekonomi

BM, Filistin'deki sağlık tesislerine yönelik saldırılardan "endişe duyduğunu" bildird

2023-11-30 22:28 - Dünya

Sivasspor Teknik Direktörü Servet Çetin, Fenerbahçe maçı için iddialı konuştu

2023-12-02 13:03 - Spor

Rusya, Wall Street Journal muhabiri Gerşkoviç’in tutukluluk süresini tekrar uzattı

2023-11-28 15:32 - Dünya

Başakşehir taraftarından Leo Dubois'e ödül

2023-12-03 10:12 - Spor

Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılan esirlerden birinin ABD vatandaşı olduğunu duyur

2023-11-30 11:52 - Dünya

İlgili Haberler

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:50 - Gündem

Türkiye, yetenekli Mısırlı öğrencileri Türk üniversitelerine çekmeyi hedefliyor

23:53 - Gündem

İstanbul'da vapurdan düşen yolcunun balıkçı tarafından kurtarıldığı anlar kamerada

23:17 - Gündem

"1. Kamu Diplomasisi Sempozyumu"nda ilk gün sona erdi

22:58 - Gündem

Fatih'te arızalanan tramvaydan inen yolcuların raylarda yürümesi kamerada

22:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ta başkanlık seçimi yarın yapılacak

10:07 - Spor

Atakaş Hatayspor, Süper Lig'de yarın Göztepe'ye konuk olacak

09:58 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Adana Demirspor'u ağırlayacak

09:53 - Spor

Biri kırmızı, diğeri yeşil bültenle aranan iki kişi Türkiye'de yakalandı

09:27 - Asayiş

Pakistan ordusu, Hindistan'ın 3 havalimanını hedef alan saldırılarına karşılık verdiğini bildirdi

09:23 - Dünya