Türkiye'de şirketler inovasyonla kazanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, "Türkiye kesinlikle yüksek ve orta yüksek teknolojinin altında olmayacak alanlarda yatırım yapılması gereken bir yer." dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Brüksel
Brüksel'deki Tour & Taxis Fuar alanında gerçekleştirilen Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) 2023 Zirvesi programında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dönmez, birkaç hafta önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'la Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı için Brüksel'e geldiğini söyledi.
"Bakanlığımız ve AB arasında iyi bir diyalog, iyi bir iletişim oluştu." diyen Dönmez, AB Komisyonu Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel'le de görüştüğünü, Komiser Gabriel ve ekibini Türkiye'ye davet etmeyi planladıklarını anlattı.
Avrupa Yenilik Konseyi Zirvesi gibi platformların önemine işaret eden Dönmez, "Bizim buralarda olmamız lazım. Türkiye'deki şirketler ve kurumlar kesinlikle Avrupa'dan daha alt seviyede değil. Biz, bunlarla yarışabilecek güçteyiz. Bu bir organizasyon ve koordinasyon meselesi. Bunu birlikte yapacağız." ifadesini kullandı.
Dönmez, Avrupa Yenilik Konseyi'nin Ufuk Avrupa programı altında bir program olduğunu belirterek, Avrupa Yenilik Konseyi'nin start-up'lara ve araştırmacılara fonlama sağladığını vurguladı.
"Bizim burada çok daha fazla sayıda araştırmacımızı, kadın ve genç girişimcimizi ödül alır hale getirmemiz lazım. İnovasyon gelişmişliğin, katma değerli üretimin ve refahın göstergesidir" diyen Dönmez, Türkiye'nin bütün kurumlarının desteğiyle bu ekosistemde daha fazla yer alacaklarını anlattı.
Türkiye'nin ihracat ve yerli üretim konularında önemli atılımlar yaptığını dile getiren Dönmez, bu gibi platformların Türkiye'deki girişimcilerin ve sanayicilerin teknoloji ve yenilik alanında ilerlemesinin anahtarı olduğunu belirtti.
Çetin Ali Dönmez, "Eğer biz, bu alanda yapılan yenilikleri, yapılan araştırmaları dünyada satılabilir ürünler haline getirebilirsek işte o zaman orta gelir tuzağından çıkarız." dedi.
"İnovasyon kültürü geliştiği ölçüde şirketlerimiz daha fazla para kazanacak." diyen Dönmez, Türkiye'ye sermaye girişinin anahtarının da inovasyon olduğuna işaret etti.
Dönmez, "Türkiye artık düşük ve orta düşük teknolojilerde yatırım yapılacak bir yer değil. Türkiye kesinlikle yüksek ve orta yüksek teknolojinin altında olmayacak alanlarda yatırım yapılması gereken bir yer. Gençlerimizi, sanayicilerimizi, girişimcilerimizi buna yönlendirmeye çalışıyoruz." dedi.
​​​​​​​Şirketler açısından özellikle sermaye ile fonlamanın yani ortaklık şeklinde fonlamanın önemine işaret eden Dönmez, "Bankacılık sistemine dayalı fonlama bir yere kadar. Faizle fonlama bir yere kadar. Esas olan ortaklık kültürü. Bunu da yerleştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in okullarını yıktığı Filistinli öğrenciler çadırda eğitimlerini sürdürüyor

2022-12-03 13:28 - Çevre-Hayat

Bartın'daki ormanlardan bu yıl 40 ton çam reçinesi elde edildi

2022-12-01 15:03 - Ekonomi

Konuşma güçlüğü çeken zihinsel engelli Melek, 15 ayda okuma yazma öğrendi

2022-12-03 14:03 - Çevre-Hayat

İHH, Afganistan'da uyuşturucu bağımlılarının tedavi gördüğü hastaneyi yeniledi

2022-12-01 13:33 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Üniversitede akademisyen atölyede enstrüman ustası

2022-12-07 14:01 - Çevre-Hayat

Kayserili kasap dükkanında 300'ü aşkın kaktüs yetiştiriyor

2022-12-02 13:03 - Çevre-Hayat

Fındık ihracatında bu sezon hedef 300 bin ton

2022-12-06 15:18 - Ekonomi

'Gençlerimize olan güvenimizi, inancımızı her daim diri tuttuk'

2022-12-07 02:14 - Siyaset

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, panellerle devam ediyor

2022-12-03 15:23 - Medya

FIFA Başkanı Infantino'ya göre Katar 2022'nin grup aşaması tarihin en iyisi

2022-12-07 15:24 - Spor

İlgili Haberler

Küresel piyasalar enflasyon iyimserliği ile Orta Doğu belirsizliği arasında ilerliyor

09:12 - Ekonomi

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Küresel piyasalar enflasyon iyimserliği ile Orta Doğu belirsizliği arasında ilerliyor

09:12 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan: Mısır'la Gazze’de daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kal

08:28 - Gündem

Kolombiya'daki depremde en çok can kaybının yaşandığı Pereira'da halk yaşadıklarını anlatt

08:22 - Dünya

Irak'ın Erbil kentine İHA saldırısı düzenlendi

07:18 - Dünya

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 281'e çıktı

06:12 - Dünya