?>

'Türkiye'ye inancımız tam'

BP Türkiye Ülke Başkanı Stump, "Türkiye'ye inancımız tam. Her ekonominin kısa vadeli sorunları vardır, Türkiye bunları aşacak. Türkiye'nin jeopolitik önemi çok yüksek ve uzun vadeli potansiyeline inanıyoruz." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA

BP Türkiye Ülke Başkanı Mick Stump, BP ve Dünya Enerji Konseyi (DEK) tarafından Ankara Sheraton Hotel'de düzenlenen DEK Konuşmaları Toplantısı'nda, Türkiye'nin enerji kaynaklarıyla enerji tüketicileri arasında bir konumda bulunduğunu ve enerji diplomasisi alanında büyük birikime sahip olduğunu söyledi.

Dünya pazarlarının Hazar'daki zengin hidrokarbon kaynaklarına sadece Türkiye üzerinden erişebildiğine dikkati çeken Stump, dünya petrolünün yüzde 2,5'inin Türk boğazlarından geçtiğini ve dünya petrol üretiminin yüzde 1'inin Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) boru hattıyla iletildiğini dile getirdi. Stump, şöyle devam etti:

"Dünya petrol ticareti göz önüne alındığında bu önemli bir rakam. Tüm bu nedenlerle Türkiye bizim için stratejik olarak önemli. Türkiye'ye inancımız tam. Her ekonominin kısa vadeli sorunları vardır, Türkiye bunları aşacak. Türkiye'nin jeopolitik önemi çok yüksek ve uzun vadeli potansiyeline inanıyoruz."

"Türkiye'de bir Türk şirketiyiz"

Stump, BP olarak 106 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerine işaret ederek, "Bu süreçte inişlerimiz ve çıkışlarımız oldu ancak hala buradayız ve hala büyüyoruz. Biz uluslararası bir şirketiz ancak Türkiye'de bir Türk şirketiyiz. Kendimizi bir Türk şirketi olarak görüyor ve büyümeye devam etmek istiyoruz." dedi.

BP için Türkiye'nin dünya çapındaki stratejik 5 pazardan biri olduğunu belirten Stump, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de 700 servis istasyonumuz var, her yıl yeni istasyonlar eklemeye devam ediyoruz. Her gün istasyonlarımızda ürün ve hizmetlerimizle ortalama 300 bin müşteriye hizmet sağlıyoruz. Türkiye'de ayak izimizi artırmaya devam ediyor, daha verimli yakıtlar ve madeni yağlar satabilmek için çalışıyoruz. Bugün stratejik projelerimizden ikisi Türkiye'de. Bunlardan biri, BTC ham petrol boru hattı ve diğeri TANAP ile Güney Gaz Koridoru Projesi'dir. BTC, Azeri petrolünün küresel pazarlara açılan kapısı. Bir milyon varil petrol kapasitesine sahip ve 10 yıldır yüksek verimle çalışıyor. Temmuz ayında uluslararası piyasalara bugüne kadar 3 milyar varil petrol taşıdı. BTC'nin en büyük hissedarıyız ve bu ilişkiyi bu yüksek işletme verimliliğinde sürdürmek istiyoruz."

TANAP'ın da dahil olduğu güney gaz koridorunun hızla ilerlediğini dile getiren Stump, "Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ gibi Türkiye'nin dev şirketleri ile BTC ve Şahdeniz projelerinde uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Her iki şirket de büyük bir uzmanlığa ve deneyime sahipler ve BTC boru hattıyla Şahdeniz projelerinin başarısına büyük katkıda bulundular." diye konuştu.

Stump, Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılara seslenerek, "Uzun vadeli düşünün, pazarınızı anlayın, geleceğe yatırım yapın, zor zamanlarda uzun vadeli hedeflerinize bağlı kalın." dedi.

Muhabir: Muhsin Barış Tiryakioğlu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İthal ediliyordu, dünyaya satılıyor

2018-09-15 15:02 - Teknoloji

Yeşilay'dan KKTC'ye bağımlılıkla mücadele desteği

2018-09-15 00:12 - Gündem

Taksim'de serbest uçuş heyecanı

2018-09-11 20:02 - Çevre-Hayat

SpaceX Ay'a Japon milyarderi götürecek

2018-09-18 14:02 - Teknoloji

Transferde rekor kırıldı

2018-09-12 20:32 - Spor

İç kulakta yeni nöronlar keşfedildi

2018-09-13 19:02 - Teknoloji

'Peygamber sünneti' diye başladı, dünya şampiyonluğunu hedefliyor

2018-09-13 19:17 - Spor

İran'da trafik kazası: 19 ölü, 27 yaralı

2018-09-18 11:32 - Dünya

Türkiye Kayak Federasyonunun yeni başkanı Ali Oto

2018-09-14 00:02 - Spor

2 milyon lira miras yetmedi, hırsızlıktan tutuklandı

2018-09-18 13:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı kafe ve lokantalarda fahiş fiyatlı su satışlarını denetledi

17:27 - Ekonomi

Uluslararası cep telefonu firmasına sim kart çıkarıcı pim üretiyor

15:58 - Ekonomi

SPK Başkanı Gönül: 14 şirketin halka arzını tamamladık

15:42 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk endüstriyel ölçekli mobil hidrojen depolama sistemi hayata geçti

15:27 - Ekonomi

Antalya'ya yılın 9 ayında gelen turist sayısı 14 milyonu aştı

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Suriye güvenlik güçleri ile PKK/YPG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

06:48 - Dünya

Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

04:27 - Dünya

Trump, Alaska'nın maden potansiyelini ortaya çıkaracak projeyi onayladı

04:08 - Dünya

Milli S/İHA'lar art arda havalanıp 3 ayrı görev icra etti

04:02 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze’de ateşkes için Türkiye’nin çabalarına dikkat çekti

03:07 - Dünya