?>

Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki STA karşılıklı yatırım ve ticareti artıracak

İlk tur müzakereleri tamamlanan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) serbest ticaret anlaşmasıyla (STA), Türkiye'nin mal ihracatının tarımdan teknoloji yoğun sanayi ürünlerine kadar birçok sektörde artması amaçlanıyor.

Ekonomi - 12 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından edindiği bilgilere göre, Türkiye ile Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ın üye olduğu KİK arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin Ankara'daki ilk turu, ilgili ülke temsilcilerinin katılımıyla tamamlandı.

Müzakere süreci, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi tarafından bu yılın mart ayında imzalanan ortak bildiri çerçevesinde yürütülecek.

Anlaşmanın genel çerçevesinin çizildiği ve hukuki metinlerin değerlendirildiği ilk tur müzakerelerinde taraflar, teknik seviyede birbirlerinin talep ve beklentilerini dinledi.

Görüşmelerde, anlaşmanın mal ticareti, menşe kuralları ve prosedürleri, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri, ticarette teknik engeller, gümrük işlemleri ve ticaretin kolaylaştırılması, hizmet ticareti, fikri mülkiyet hakları, yatırımların kolaylaştırılması, iş insanların dolaşımı, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile dijital ticaret fasılları detaylı şekilde değerlendirildi.

Amaç özel sektöre yeni imkanlar sağlamak

Türkiye'nin milli geliri geçen yıl Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 trilyon dolar sınırını aşarak 1 trilyon 118 milyar dolara yükseldi. Son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydeden KİK ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılası da 2,4 trilyon doların üzerine çıktı. Uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminler çerçevesinde söz konusu rakamın 2050 yılında 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Bu kapsamda, küresel ekonomik konjonktüre uygun, özel sektöre yeni imkanlar sağlayacak, mal ticareti ile sınırlı kalmayan, "kazan-kazan" perspektifi ile tarafların işbirliğine katkıda bulunan bir anlaşma oluşturulması amaçlanıyor.

Türkiye ve KİK arasında serbest ticaret anlaşması imzalamasıyla, ikili ticaret hacminin artması öngörülüyor. Mal ticaretinde Türkiye'nin KİK pazarında rekabetçi olduğu tarımdan teknoloji yoğun sanayi ürünlerine kadar birçok sektörde büyüme bekleniyor.

Ayrıca, hizmet ticaretinde telekomünikasyon, müteahhitlik ve sağlık turizmi dahil çeşitli sektörlerde küresel anlamda markalaşan birçok Türk firması, Körfez ülkelerinde aktif rol alıyor. Türk müteahhitlik sektörü, KİK üyesi ülkelerde bugüne kadar değeri 77,5 milyar dolar olan 856 projeyi tamamladı.

Körfez ülkeleri de Türkiye'ye gıda, lojistik, taşımacılık, ilaç ve hastane işletmeciliği sektörlerinde, altyapı yatırımları ile teknoloji alanında yatırım yapmayı hedefliyor.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afyonkarahisar'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 38 kişi yaralandı

2024-07-29 09:52 - Asayiş

Pakistan'da muson yağmurlarının neden olduğu sellerde 14 kişi öldü

2024-07-30 17:24 - Dünya

Kirişci: (Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi) Yeni teklifte destek kapsamı genişletiliyor

2024-07-30 00:28 - Siyaset

KİT'lerde yılın ikinci çeyreği itibarıyla 103 bin 980 kişi çalışıyor

2024-07-31 18:02 - Ekonomi

İsrail ordusu, Refah kentindeki su deposunu patlattığını itiraf etti

2024-07-29 15:27 - Dünya

İngiltere'nin İsrail'e silah satışını durdurmaya hazırlandığı iddia edildi

2024-07-29 17:27 - Dünya

Meclis, 28. Dönem 2. Yasama Yılı'nı tamamladı

2024-07-30 11:47 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın paylaşımına tepki

2024-07-29 11:33 - Siyaset

Tescilli kayısı çekirdeği ihracatından yılın ilk yarısında 5,5 milyon dolarlık gelir

2024-07-27 13:38 - Ekonomi

Oyuncu Genco Erkal vefat etti

2024-07-31 09:09 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye ile Libya arasında madencilik, enerji ve altyapı alanlarında iyi niyet anlaşması imzalandı

18:08 - Ekonomi

İnşaat malzemeleri ihracatı mayısta 2,84 milyar dolara yükseldi

17:03 - Ekonomi

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 10 yılda yüzde 144 büyüdü

16:57 - Ekonomi

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları geçen hafta 166,2 milyar dolara çıktı

16:52 - Ekonomi

Sinop, turizm sektöründe 'görülmek istenen marka şehir' olmayı hedefliyor

16:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye ve 10 Arap ülkesi yayınladığı ortak bildiriyle İsrail'in Suriye'ye saldırılarını k

21:53 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç'tan, 20 bin personel alımına ilişkin açıklama

21:43 - Siyaset

Abdullah Kavukçu: Osimhen bizi istiyor, kararında dimdik duruyor

21:37 - Spor

Beşiktaş, hazırlık maçında Petrzalka 1898'e 2-1 yenildi

21:32 - Spor

Shakhtar Donetsk, UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turunda Beşiktaş'ın rakibi oldu

21:08 - Spor