?>

Türkiye üst orta gelir grubunda en inovatif 3. ülke oldu

Küresel İnovasyon Endeksi (GII) raporuna göre dünyadaki en inovatif ülke üst üste 14. kez İsviçre olurken, Türkiye üst orta gelir grubunda ilk 3'e girmeyi başardı.

Teknoloji - 9 ay önce

Istanbul

AA muhabirinin Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Küresel İnovasyon Endeksi (GII) raporundan derlediği bilgilere göre, örgüt dünyadaki 133 ekonomiyi inovasyon ve performanslarına göre değerlendirdi.

Endeks, her ekonomiyi toplamda 78 göstergeden oluşan 7 temel yenilik ayağına göre ölçerken bu alanlar arasında insan gücü, pazar olgunluğu, yaratıcı çıktılar, altyapı ve kurumlar gibi maddeler yer alıyor.

Endekste yer alan verilere göre, İsviçre 67,5 endeks değeri ile üst üste 14. kez dünyanın en inovatif ülkesi seçildi.

Listede 2. sırayı 64,5 endeks değeri ile İsveç alırken, 3. sırada 62,4 endeks değeri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer aldı.

ABD, pazar olgunluğu kategorisinde ilk sırada bulunurken, altyapı kategorisinde ise genel sıralamasına göre kötü performans sergileyerek 30. sırada kaldı.

Singapur 61,2 puanla 4. sıraya yerleşirken, ilk 5'te yer alan diğer ülke ise 61 puanla Birleşik Krallık oldu. Güney Kore 60,9 endeks puanı ile 6., Finlandiya 59,4 puanla 7., Hollanda 58,8 puanla 8., 58,1 endeks puanla Almanya 9. ve 57,1 puanla Danimarka 10. sırada yer aldı.

Türkiye ticari markalar ve endüstriyel tasarımlar alanında 1. sırada

Endekse göre, Türkiye genel sıralamada 2023 yılına göre 2 basamak birden yükselerek 39 puanla 37. sırada kendine yer bulurken, üst orta gelir grubunda ise Çin ve Malezya'nın ardından 3. sırada yer aldı.

Alt kategorilere bakıldığında Türkiye, yaratıcı çıktılar kategorisinde 16. sırada yer alırken, ticari markalar ve endüstriyel tasarımlar alanında ise dünya genelinde 1. sıraya yükseldi.

İş gücü piyasasında bilgiye dayalı iş gücünün istihdam oranında düşük performans sergileyen Türkiye, bu alanda 62. sırada kendine yer bulabildi.

Alt orta gelir grubunda Hindistan liderliği alırken, Vietnam 2., Filipinler 3. sıraya yerleşti. Düşük gelir grubunda ise Ruanda 1., Togo 2., Uganda ise 3. oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Görme kaybı olanlar oyun oynayarak göz egzersizlerini yapabiliyor

2024-10-04 13:23 - Teknoloji

Adalet Bakanı Tunç: Ceza adalet sisteminin amacı toplumu suçtan korumak

2024-10-10 18:02 - Siyaset

TEKNOFEST Adana'nın son gününde 10 hava gösterisi yapıldı

2024-10-06 17:37 - Teknoloji

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına Hidayet Türkoğlu yeniden seçildi

2024-10-08 16:14 - Spor

Her 4 kişiden biri hayatının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkileniyor

2024-10-10 10:27 - Sağlık

Yapay zeka destekli mobil uygulama stresi azalttı, TechAnkara'da birinciliği kaptı

2024-10-09 12:07 - Teknoloji

İzmir Spor Zirvesi'nde "Efsanelerle futbol" oturumu gerçekleştirildi

2024-10-08 20:02 - Spor

Bakan Bolat’tan "ihracatçılara finansmana erişimde kolaylık" açıklaması

2024-10-08 22:03 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Bölüğü, TEKNOFEST'te gösteri yaptı

2024-10-06 14:17 - Gündem

Avustralya'da İsrail'in Gazze'ye saldırılarının birinci yılında gösteriler düzenlendi

2024-10-07 14:53 - Dünya

İlgili Haberler

Bilim insanlarına göre, hayvanlar bitkilerin çıkardığı gizli seslere tepki veriyor

16:57 - Teknoloji

ABD'li Oracle, Almanya'da yapay zeka ve bulut altyapısına 2 milyar dolar yatırım yapacak

12:43 - Teknoloji

ASELSAN 50. Yıl Çocuk Şenliğinde Vanlı çocuklar teknolojiyle buluşuyor

22:17 - Teknoloji

Bilim insanları, şimdiye kadarki en büyük kara delik birleşimini tespit etti

17:33 - Teknoloji

TEKNOFEST Jet Motor Tasarım Yarışması final sunumları TEI'de gerçekleştirildi

10:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği, 15 Temmuz şehitleri için anma töreni düzenledi

01:08 - Gündem

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor