?>

Türkiye uluslararası teknoloji yatırımlarının da "bağlantı noktası" oldu

Dijitalleşme, inovasyon ve teknoloji sektörlerinin dünyadaki öncü şirketleri Türkiye'de yatırım yaparken, bu kapsamda otomotivden bilişime kadar birçok sektörde yenilikçi ürünler geliştirmek için AR-GE merkezleri kuruluyor.

Teknoloji - 7 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 2024-2028 yıllarına ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'nde yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere önemli iki odak belirlendi.

Bu stratejisi doğrultusunda adımlar atılırken, Türkiye'ye gelen yatırımlarda bu yıl teknoloji, inovasyon ve dijitalleşme alanları öne çıktı.

Teknoloji devi Yandex, Türkiye'deki pazar payını genişletmek amacıyla gelecek 3 yıl içinde 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Yandex, bilgi teknolojisi ürünlerini yerelleştirerek Türkiye'ye özel hizmetler sunmayı hedefliyor.

Trendyol Grubu, devam eden yatırımlarının yanı sıra gelecek dönemde Ankara'da veri merkezi kurmayı planlıyor.

Vodafone da DAMAC ortaklığında İzmir'e yeni veri merkezi kazandırmak için 100 milyon dolarlık yatırım amaçlıyor. Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 5G Teknoloji Kampüsü kuruldu. Kampüste, 5G ile yüksek veri hızı ve düşük gecikme süresinin yanı sıra farklı kullanım senaryoları ve AR-GE faaliyetlerinin yürütülebilmesi için 5G bazlı bağımsız şebeke devreye alındı.

EdgeConneX, Türkiye'de veri merkezi açmayı hedeflerken, Inviox Studios, İstanbul'da 10,1 milyon dolarlık yeni bir stüdyo faaliyete geçirdi.

DHL Express AR-GE merkezi açtı

DHL Express Türkiye, AR-GE merkezini bu yıl açtı. Firma, bu merkezde AR-GE projelerinin ürüne dönüşmesi için yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi, veri analitiği, karar destek sistemleri, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve optimizasyon alanlarında çalışmalar yürütüyor.

Bosch da Bursa'da hidrojen enjektörlerini üretmek için 542 milyon dolarlık yatırım yaptı. Burada, hidrojen araştırmaları yanında doğrudan enjektör prototipi, hidrojen motorları ve depolama bileşenleri için daha yenilikçi ürünler üzerine çalışma yapılıyor.

GE Aerospace de Türkiye Teknoloji Merkezi'ni İstanbul'da açarken, yatırım miktarı 31,2 milyon dolar oldu. Bu merkezde 440'ın üzerindeki araştırmacı motor teknolojileri alanında yenilikçi çalışmalar yürütecek.

Yarı iletkenlerin üretiminde lider olan ABD merkezli Analog Devices ile Procal Technologies, İstanbul'da yeni bir AR-GE ofisi açarak faaliyetlerine devam edecek.

Insider, 500 milyon dolarlık yatırıma imza attı

Türkiye'nin ilk yazılım unicorn şirketlerinden Insider, General Atlantic liderliğinde 500 milyon dolarlık yatırıma imza atarken, yatırım pazarlama ve müşteri deneyimi ekipleri için geliştirilen Generative AI, otomasyon sağlamak için kullanılacak.

Deloitte da yatırımıyla küresel ölçekte hizmet verecek teknoloji merkezini kurdu. Merkez, dünya genelinde 200 binden fazla uzmanıyla faaliyet gösteren Deloitte teknoloji ağının bir parçası olacak. Bu merkez, Türkiye'deki şirketlere yenilikçi çözümler üretecek ve piyasadaki nitelikli insan kaynağının gelişimini destekleyecek.

Kaspersky Lab, İstanbul'da 5,5 milyon dolarlık yatırım yaparak yeni şeffaflık merkezini devreye alırken, araç kiralama şirketi Finalrentals, 10 önemli bölgede genişleme kararı aldı.

Türkiye'nin ticaret platformları arasında yer alan Hepsiburada'nın yüzde 65,4'ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin 1,1 milyar dolara devri için Kazakistan merkezli "Kaspi.kz" ile anlaşma imzalandı.

Türk fintek girişimi Colendi, aralarında Citigroup Inc. girişim sermayesi kolunun da bulunduğu bir grup yatırımcıdan Seri B yatırım turunda 65 milyon dolar toplayarak 700 milyon dolar değerlemeye ulaştı.

EBRD ve Truffle Capital'den Türk firması DGpays'e yatırım

Mastercard ve DGPays, ödeme inovasyonunu hızlandırmak için ortaklık kurarak, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da güvenli, yenilikçi ve kesintisiz ödeme çözümlerine erişimi genişletmeye odaklandı.

DGPays, aynı zamanda Dubai merkezli Neopay şirketinin yüzde 65'ini Bahreyn merkezli Arcapita ile beraber alacağını duyurdu. Yıl içinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ikinci, Truffle Capital şirketi de ilk kez Türk fintek firması DGPays'e yatırım yapma kararı aldıklarını açıkladı. Söz konusu yatırım, Türkiye'ye fintek alanında yapılan en önemli uluslararası yatırımlardan biri olma özelliğini de taşıyor.

"Girişimcilerimiz küresel ölçekte ürün ve hizmet geliştiriyor"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şirketlerin dijitalleşme alanında önemli adımlar attığını ve yatırım başarılarını takdir ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, uluslararası yatırımlarda bölgesel lider olma yolunda önemli ilerleme kat etti. Sağladığımız yatırım ortamıyla girişimcilerimiz de küresel ölçekte rekabet eden ürün ve hizmetler geliştiriyor. Fonlamaya erişim imkanları olması durumunda hızla büyüyerek gururla takip ettiğimiz başarı hikayeleri ortaya koyuyorlar. DGPays, gerçekleştirdiği bu satın alma ile fintek alanında dikkatleri üzerine çekti. Kendilerini tebrik ederiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk bilim insanları, Ay ve Mars'ta domates üretimi hedefliyor

2024-12-25 13:43 - Teknoloji

Süper Lig'in ilk bölümünde forma giyen futbolcuların yaş ortalaması 27,06

2024-12-27 12:08 - Spor

Küresel çip sektöründeki büyümenin yapay zeka etkisiyle devam etmesi bekleniyor

2024-12-27 11:58 - Teknoloji

Serdal Adalı ve Hüseyin Yücel'in yönetim kurulu listesi belli oldu

2024-12-24 19:37 - Spor

Yasa dışı alkol satışını önlemek amacıyla düzenlemeye gidildi

2024-12-24 10:08 - Gündem

Yıllardır enkazın kaldırılmadığı Deyrizor il merkezindeki yıkım böyle görüntülendi

2024-12-23 16:07 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sayaçların 2025 yılı tamir ve ayar ücretlerini belirledi

2024-12-27 09:52 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da Noel pazarına düzenlenen saldırıyı kınadı

2024-12-21 16:13 - Siyaset

Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti

2024-12-26 18:53 - Dünya

SPK'den "aile boyu" finansal okuryazarlık eğitimi

2024-12-25 14:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

İlk internet sitesinin yayına başlamasının üzerinden 34 yıl geçti

12:27 - Teknoloji

Türkiye'nin üçüncü uzay yolcusu Gökhan Erdem, yaşadığı deneyimi AA'ya anlattı

11:38 - Teknoloji

Poligonlar sıra dışı 'Silah Atış Test Kabinleri'ne sığdı

21:03 - Teknoloji

Yalova'daki TEKNOFEST Drone Şampiyonası'nın 2. etabı sona erdi

18:48 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST kuşağıyla ülkemiz tam bağımsız olma yolunda bir adım daha öteye gidecek

18:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye fındık ihracatından 7 ayda 1,3 milyar dolar sağladı

13:02 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kararlı adımlarla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz

12:57 - Gündem

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı

12:53 - Ekonomi

Kameralarla donatılan gözetleme kuleleri, orman yangınlarına erken müdahalede kritik rol oynuyor

12:47 - Gündem

Trendyol 1. Lig'de 63. sezon başlıyor

12:42 - Spor