?>

Türkiye uluslararası teknoloji yatırımlarının da "bağlantı noktası" oldu

Dijitalleşme, inovasyon ve teknoloji sektörlerinin dünyadaki öncü şirketleri Türkiye'de yatırım yaparken, bu kapsamda otomotivden bilişime kadar birçok sektörde yenilikçi ürünler geliştirmek için AR-GE merkezleri kuruluyor.

Teknoloji - 6 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 2024-2028 yıllarına ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'nde yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere önemli iki odak belirlendi.

Bu stratejisi doğrultusunda adımlar atılırken, Türkiye'ye gelen yatırımlarda bu yıl teknoloji, inovasyon ve dijitalleşme alanları öne çıktı.

Teknoloji devi Yandex, Türkiye'deki pazar payını genişletmek amacıyla gelecek 3 yıl içinde 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Yandex, bilgi teknolojisi ürünlerini yerelleştirerek Türkiye'ye özel hizmetler sunmayı hedefliyor.

Trendyol Grubu, devam eden yatırımlarının yanı sıra gelecek dönemde Ankara'da veri merkezi kurmayı planlıyor.

Vodafone da DAMAC ortaklığında İzmir'e yeni veri merkezi kazandırmak için 100 milyon dolarlık yatırım amaçlıyor. Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 5G Teknoloji Kampüsü kuruldu. Kampüste, 5G ile yüksek veri hızı ve düşük gecikme süresinin yanı sıra farklı kullanım senaryoları ve AR-GE faaliyetlerinin yürütülebilmesi için 5G bazlı bağımsız şebeke devreye alındı.

EdgeConneX, Türkiye'de veri merkezi açmayı hedeflerken, Inviox Studios, İstanbul'da 10,1 milyon dolarlık yeni bir stüdyo faaliyete geçirdi.

DHL Express AR-GE merkezi açtı

DHL Express Türkiye, AR-GE merkezini bu yıl açtı. Firma, bu merkezde AR-GE projelerinin ürüne dönüşmesi için yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi, veri analitiği, karar destek sistemleri, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve optimizasyon alanlarında çalışmalar yürütüyor.

Bosch da Bursa'da hidrojen enjektörlerini üretmek için 542 milyon dolarlık yatırım yaptı. Burada, hidrojen araştırmaları yanında doğrudan enjektör prototipi, hidrojen motorları ve depolama bileşenleri için daha yenilikçi ürünler üzerine çalışma yapılıyor.

GE Aerospace de Türkiye Teknoloji Merkezi'ni İstanbul'da açarken, yatırım miktarı 31,2 milyon dolar oldu. Bu merkezde 440'ın üzerindeki araştırmacı motor teknolojileri alanında yenilikçi çalışmalar yürütecek.

Yarı iletkenlerin üretiminde lider olan ABD merkezli Analog Devices ile Procal Technologies, İstanbul'da yeni bir AR-GE ofisi açarak faaliyetlerine devam edecek.

Insider, 500 milyon dolarlık yatırıma imza attı

Türkiye'nin ilk yazılım unicorn şirketlerinden Insider, General Atlantic liderliğinde 500 milyon dolarlık yatırıma imza atarken, yatırım pazarlama ve müşteri deneyimi ekipleri için geliştirilen Generative AI, otomasyon sağlamak için kullanılacak.

Deloitte da yatırımıyla küresel ölçekte hizmet verecek teknoloji merkezini kurdu. Merkez, dünya genelinde 200 binden fazla uzmanıyla faaliyet gösteren Deloitte teknoloji ağının bir parçası olacak. Bu merkez, Türkiye'deki şirketlere yenilikçi çözümler üretecek ve piyasadaki nitelikli insan kaynağının gelişimini destekleyecek.

Kaspersky Lab, İstanbul'da 5,5 milyon dolarlık yatırım yaparak yeni şeffaflık merkezini devreye alırken, araç kiralama şirketi Finalrentals, 10 önemli bölgede genişleme kararı aldı.

Türkiye'nin ticaret platformları arasında yer alan Hepsiburada'nın yüzde 65,4'ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin 1,1 milyar dolara devri için Kazakistan merkezli "Kaspi.kz" ile anlaşma imzalandı.

Türk fintek girişimi Colendi, aralarında Citigroup Inc. girişim sermayesi kolunun da bulunduğu bir grup yatırımcıdan Seri B yatırım turunda 65 milyon dolar toplayarak 700 milyon dolar değerlemeye ulaştı.

EBRD ve Truffle Capital'den Türk firması DGpays'e yatırım

Mastercard ve DGPays, ödeme inovasyonunu hızlandırmak için ortaklık kurarak, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da güvenli, yenilikçi ve kesintisiz ödeme çözümlerine erişimi genişletmeye odaklandı.

DGPays, aynı zamanda Dubai merkezli Neopay şirketinin yüzde 65'ini Bahreyn merkezli Arcapita ile beraber alacağını duyurdu. Yıl içinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ikinci, Truffle Capital şirketi de ilk kez Türk fintek firması DGPays'e yatırım yapma kararı aldıklarını açıkladı. Söz konusu yatırım, Türkiye'ye fintek alanında yapılan en önemli uluslararası yatırımlardan biri olma özelliğini de taşıyor.

"Girişimcilerimiz küresel ölçekte ürün ve hizmet geliştiriyor"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şirketlerin dijitalleşme alanında önemli adımlar attığını ve yatırım başarılarını takdir ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, uluslararası yatırımlarda bölgesel lider olma yolunda önemli ilerleme kat etti. Sağladığımız yatırım ortamıyla girişimcilerimiz de küresel ölçekte rekabet eden ürün ve hizmetler geliştiriyor. Fonlamaya erişim imkanları olması durumunda hızla büyüyerek gururla takip ettiğimiz başarı hikayeleri ortaya koyuyorlar. DGPays, gerçekleştirdiği bu satın alma ile fintek alanında dikkatleri üzerine çekti. Kendilerini tebrik ederiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi

2024-12-24 21:30 - Ekonomi

Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını hatırlattı

2024-12-25 20:03 - Dünya

Yerli ve yabancı roman karakterleri okul koridorlarında hayat buldu

2024-12-26 12:53 - Magazin

İstanbul'daki FETÖ operasyonunda gri kategoride aranan Cemal Türk ve eşi yakalandı

2024-12-24 10:57 - Asayiş

BAE'nin vizyon projeleri Türk yatırımcılara yeni işbirliği kapıları açıyor

2024-12-25 16:02 - Ekonomi

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şera ile Şam'da görüştü

2024-12-23 12:18 - Dünya

AXA Türkiye 2026'da 2,1 milyar avro prim üretimi hedefliyor

2024-12-26 11:57 - Ekonomi

Artvin'deki heyelanın "moloz çığı" şeklinde gerçekleştiği belirlendi

2024-12-21 13:33 - Gündem

Bazı raylı sistemler 1 Ocak 2025'te ücretsiz olacak

2024-12-28 09:07 - Çevre & Seyahat

James Webb Uzay Teleskobu 3 yılda evrenin ilk dönemlerine ait bilinmeyenleri aydınlattı

2024-12-26 11:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

Hayvan kemiklerinden yapılan iskeletler yapay zekayla dijitale aktarılıyor

12:48 - Teknoloji

Leonardo Başkanı Pontecorvo, Baykar'la çalışmaktan gurur duyduklarını söyledi

11:28 - Teknoloji

Yapay zeka kanserin erken teşhis ve tedavisinde önemli rol oynuyor

11:12 - Teknoloji

Amazon, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla ileriki yıllarda çalışan sayısını azaltacak

11:02 - Teknoloji

Türkiye'nin uydu ve uzay ekosistemindeki geleceği yarın Ankara'daki forumda ele alınacak

09:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Savunma Bakanı Hegseth, İran'a müdahalede Trump'ın kararını uygulayacaklarını söyledi

22:02 - Dünya

Asya ülkeleri, İsrail ve İran'daki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti

21:52 - Dünya

Manchester City, Kulüpler Dünya Kupası'nda Wydad 'ı 2-0 yendi

21:23 - Spor

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz kardeşliğe yönelik provokasyonlara geçit yok -Nermin Novruzova, Azerbaycan'dan yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

Hırvatistan, İran ve İsrail'den diplomatlarını tahliye edecek

20:58 - Dünya