Türkiye, TARSİM sistemini Türk dünyasında yaygınlaştırmak istiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "TARSİM tarım sigortası bu manada çok güzel örnektir. Türkiye'de uygulanan ve her geçen gün geliştirilen bu sistem Azerbaycan'da da uygulanmaya başladı." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Bakü
Yumaklı, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da, Anadolu Ajansı (AA) Bakü ofisini ziyaret etti.
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ile Bakü Büyükelçiliği Basın Müşaviri Cihangir İşbilir'in de eşlik ettiği Yumaklı'ya AA Asya Kafkasya Haberleri Müdürü Tolga Özgenç bilgi verdi.
Bakü'deki temaslarını AA muhabirine değerlendiren Yumaklı, dünyada habercilik anlamında yeri üst sıralarda olan Anadolu Ajansı ile gurur duyduklarını belirtti.
Azerbaycan'la Türkiye arasındaki ilişkilerin, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in iradeleri ve cesaretlendirmeleriyle her alanda üst düzeyde devam ettiğini söyleyen Yumaklı, bu kapsamda ilgili bakanlıkların sürekli iletişim halinde olduğunu kaydetti.
Yumaklı, Bakü'de Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Konferansı ve Sergisi'ne katıldığını ifade ederek, "Türkiye olarak un sanayimiz dünyada 1. sıradadır. Yüzde 23 pazar payına sahibiz ve dünyadaki her 4 paket unun biri Türk girişimciler tarafından üretiliyor. Pazar payımızın daha üst sıralara çıkartmamız gerekiyor. Un sanayiinin makinelerini üreten sanayimiz de çok ciddi bir pazar payı edinmeye doğru gidiyor. Artık anahtar teslim fabrikalar üretilmeye başlandı. Bu sektörün de un sektörüyle birlikte gelişmesi son derece önemlidir." dedi.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov'la görüştüğünü bildiren Yumaklı, "Cumhurbaşkanı Aliyev'in talimatıyla bize orman yangınlarıyla mücadele için amfibi uçak tahsis etmişlerdi. Bu, hem destek görme hem de uçağın fonksiyonu itibariyle bizim için çok kıymetliydi. Amfibi uçak, 10 Ekim'e kadar görevine devam edip daha sonra Azerbaycan'a dönecek." diye konuştu.
Yumaklı, Haydarov'a amfibi uçak nedeniyle teşekkür ettiğini ve kendisiyle taşkın ve farklı iklim olaylarıyla mücadele konusunda fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi.
Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov'la bir araya geldiklerini ve "Hayvancılık ve Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı"na imza attıklarını bildiren Yumaklı, mevkidaşıyla ayrıca yürütülen işleri ve yeni oluşturulacak projeleri gözden geçirdiklerini kaydetti.
Yumaklı, yeni projelerle ilgili resmi ziyaretleri beklemeden çalışma grupları ile hareket etme kararı aldıklarını söyleyerek, "Bundan sonraki dönemde de Tarım Bakanlığı başta olmak üzere benim muhataplarım olan farklı fonksiyonları itibariyle bakanlıklarla aynı şekilde işbirliklerine devam edeceğiz." dedi.

"TARSİM tarım sigortasının bütün Türk devletlerine yaygınlaştırılması konusunda bir irademiz var"

Karabağ'ın işgalden kurtarılmasıyla Azerbaycan'ın tarım arazilerinin arttığını hatırlatan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
"Bazı konularda tecrübe ve işbirliği paylaşımı ortaya çıkmış olacak. Bizim burada üzerinde durduğumuz husus, Azerbaycan ve Türkiye'nin işbirliğini bütün Türk devletlerine yaygınlaştırmaktır. TARSİM tarım sigortası bu manada çok güzel örnektir. Türkiye'de uygulanan ve her geçen gün geliştirilen bu sistem Azerbaycan'da da uygulanmaya başladı. Bunun Özbekistan'da da çalışmaları devam ediyor. Bütün Türk devletlerine yaygınlaştırılması konusunda bir irademiz var. Sadece bu konuyu değil, bunu örnek alarak bizim bakanlıklarımızın ilgi alanındaki her türlü konuyu biz öncelikle Azerbaycan'la, sonra da bütün Türk devletleriyle birlikte ortak bir çalışma zeminine ve ortak bir projeye dönüştürme kararlılığındayız."
Yumaklı, Azerbaycan'ın 11-22 Kasım'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, "İklim değişikliğinin etkileri ve uygulanacak yöntemler itibariyle dünyaya Bakü'den verilecek mesajın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Göztepe, Süper Lig'de yarın Kayserispor'u konuk edecek

2024-09-22 10:03 - Spor

İran'da kömür madeninde meydana gelen metan gazı patlamasında ölenlerin sayısı 38'e yüksel

2024-09-23 10:37 - Dünya

Logitech G, oyun tutkunlarını Logi PLAY DAYS'de buluşturdu

2024-09-20 10:38 - Teknoloji

Türkiye, TARSİM sistemini Türk dünyasında yaygınlaştırmak istiyor

2024-09-26 13:47 - Gündem

Fenerbahçe taraftarları İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için pankart astı

2024-09-21 19:17 - Spor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, BM oturumunda konuştu

2024-09-20 00:37 - Gündem

Galatasaray’ın Faslı yıldızı Ziyech’in sosyal medyadan İsrail’e tepkisi beğeni topladı

2024-09-21 21:43 - Spor

İtfaiyeci babası ve amcası gibi alevlerle mücadele ediyor

2024-09-25 12:13 - Çevre-Hayat

Papa'dan uluslararası topluma Lübnan'daki gerginliğin tırmanmasını durdurma çağrısı

2024-09-25 12:38 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenliyor

2024-09-22 09:28 - Dünya

İlgili Haberler

Giresun ve Trabzon için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:12 - Gündem

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sınav giriş belgeleri erişime açıldı

14:57 - Gündem

Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

14:48 - Gündem

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü elebaşıları Ferhat Delen ve Erdoğan Aykut yakalandı

14:42 - Gündem

Fethiye'de tur teknesinde çıkan yangın söndürüldü

14:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Giresun ve Trabzon için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:12 - Gündem

UNRWA: İsrail'in Doğu Kudüs'ün Şuafat Mülteci Kampı'ndaki tesislerimize el koyması an

15:09 - Dünya

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sınav giriş belgeleri erişime açıldı

14:57 - Gündem

Yunanistan'da bir haftada 45 yeni Batı Nil virüsü vakası

14:53 - Dünya