?>

Türkiye son 35 yılın en kurak mart ayını yaşadı

Türkiye'de bu yıl mart ayında yağışlar, normale göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azaldı.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden derlediği bilgilere göre, uzun yıllar mart ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 61,2 kilogram olarak gerçekleşti.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Geçen yıl martta, metrekareye 69,5 kilogram yağış düştü. Bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise 28,8 kilogramda kaldı. Yağışlarda normaline göre yüzde 53, geçen yıl mart ayına göre ise yüzde 59 azalma yaşandı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı gerçekleşti.

Mart ayında yağışların, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Uşak, Burdur, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Adana, Hatay, Kilis çevreleri ile Antalya'nın doğu kesimlerinde normale göre yüzde 80'den fazla azalma, Erzincan ile Erzurum'un kuzey kesimlerinde yüzde 40'ın üzerinde artış görüldü.

Bölge genelinde tüm bölgeler, normalleri ve geçen yılkinin altında yağış aldı, normaline göre en fazla azalma yüzde 79 ile Ege Bölgesi'nde gerçekleşti. Ege Bölgesi'nde 65, Marmara Bölgesi'nde 39, İç Anadolu Bölgesi'nde 35, Karadeniz Bölgesi'nde son 32 yılın en düşük yağışı kaydedildi.

Martta yağışlı gün sayısı 6,4

İl geneli en az yağış, metrekareye 5,1 kilogram ile Ankara'da, en fazla yağış ise metrekareye 89,2 kilogram ile Tunceli'de görüldü.

Mart ayı yağışlarında normaline göre en fazla artış yüzde 35 ile Erzincan'da, en fazla azalma ise yüzde 91 ile Manisa'da gerçekleşti.

Aksaray, Ankara, Çankırı, Denizli, Hatay, İzmir, Kırıkkale, Manisa'da 65, Van'da 63, Kırşehir'de 53, Balıkesir'de 42, Bolu, Çorum, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Konya, Kütahya'da 39, Bartın, Kocaeli, Sakarya'da 36, Amasya ve Tokat'ta son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi.

Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,3 gün olarak hesaplanırken, martta ortalama 6,4 gün oldu.

Martta yağışlı gün sayısı, İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Mersin, Karaman, Adana, Hatay, Ankara, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Eskişehir çevrelerinde yer yer 1 güne kadar düştü. Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin ve Bingöl çevrelerinde 15-20 gün aralığında görüldü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Bak, Rusya'da voleybol finalini izledi, şampiyon takıma kupasını verdi

2025-04-19 21:12 - Spor

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

2025-04-19 12:08 - Spor

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Sipay Bodrum FK'yi ağırlayacak

2025-04-17 09:12 - Spor

Taksim metro istasyonu ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı 17.00'den itibaren kapatılacak

2025-04-19 15:23 - Çevre & Seyahat

ABD Başkanı Trump'tan "İran sorununu çözeceğim" mesajı

2025-04-14 20:37 - Dünya

Türkiye son 35 yılın en kurak mart ayını yaşadı

2025-04-20 11:22 - Çevre-Hayat

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı

2025-04-18 20:22 - Ekonomi

Gaziantep FK evinde farklı, deplasmanda farklı

2025-04-14 11:08 - Spor

Turkcell'in yenilenebilir enerji yatırımları sürecek

2025-04-19 17:27 - Ekonomi

Uluslararası suç örgütlerine yönelik 'Orkinos-Bulut' operasyonunda 234 şüpheli yakalandı

2025-04-15 12:33 - Asayiş

İlgili Haberler

İzmir'de barajda su seviyesi düşünce eski İzmir-Çeşme kara yolu ortaya çıktı

13:43 - Çevre-Hayat

Pasifik Okyanusu'nda binlerce ton plastikten oluşan çöp yığını, insan sağlığını tehdit ediyor

13:37 - Çevre-Hayat

Kamp için Hakkari'ye gelen gençler, yörenin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldı

13:23 - Çevre-Hayat

Keçeyi sanata dönüştüren usta, ürünlerini 45 ülkeye satıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Bayburt'ta asırlık tarım aletleriyle buğday hasadı yapıldı

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti'den Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki

23:13 - Siyaset

İzmir'in Konak ve Bornova ilçelerinde 19 saat su kesintisi yaşanacak

23:02 - Gündem

Hava sıcaklığı 10 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:23 - Gündem

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde pro

22:18 - Gündem

Milli Emlak'ta "sahte e-imza girişimi" önceden fark edilerek engellendi

20:52 - Gündem