?>

Türkiye'nin 'simge' camilerinden Selimiye'de görev yaparak gençlik hayalini gerçekleştirdi

Türk-İslam mimarisinin zirve eserlerinden biri olan Selimiye Camisi'nde 10 yıldır görev yapan imam hatip Yusuf Serenli, lise yıllarındaki hayalinin gerçek olmasının sevincini yaşıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Edirne

Osmanlı Devleti'nin 11'inci sultanı II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan, her ramazanda yurt içinden ve Balkanlardan binlerce Müslüman'ın ibadet için geldiği Selimiye Camisi, her din görevlisinin hayalini süslüyor.

İmam hatip Yusuf Serenli de Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" olan tarihi mabette 10 yıldır görev yapıyor.

Serenli, Selimiye'nin Türkiye'de ve dünyada tanınan bir eser olduğunu, bu camide gururla görev yaptığını söyledi.

Osmanlı'nın zirve eserlerinden olan Selimiye'de görev yapmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu belirten Serenli, "Selatin camilerde görev yapmak bir ayrıcalık, Allah'ın bir lütfu." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının bu camilerde görev yapabilmek için çeşitli kriterler koyduğunu anlatan Serenli, "Çok geniş bir kitleye hitap ediyoruz.

Biz bunun için Allah Teala'ya ne kadar şükretsek azdır." diye konuştu.

Serenli, her din görevlisinin imam hatip lisesindeyken büyük camilerde görev yapma hayali kurduğunu, bu hayalin gerçekleşmesi için çalıştığını ifade etti.

"Yaklaşık 10 yıldır aynı heyecanı taşımaya çalışıyoruz"

Kendisine de Selimiye'de görev yapmanın nasip olduğunu dile getiren Serenli, şöyle devam etti:

"Benim Selimiye'ye ilk gelişim, Edirne'de başka bir camide görevliyken oldu. Selimiye'deki görevli arkadaşların izinli veya hasta olması durumunda görevlendirmeler yapılır bizde.

Benim ilk görevim de aniden oldu bir cuma namazıyla. Elime hutbeyi verip, 'Hocam Selimiye'ye gidiyorsun' deyip gönderildim. Burada ilk kıldırdığım namaz cuma namazı. O yüzden benim için çok önemliydi, çok heyecan vericiydi.

Yaklaşık 10 yıldır aynı heyecanı taşımaya çalışıyoruz."

Serenli, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın zor bir dönemden geçtiğini, sağlığın öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirtti.

Camilerin tedbirler kapsamında uzun süre toplu ibadete kapalı kaldığını anımsatan Serenli, şöyle konuştu:

"Bu, insanların sağlığı için önemliydi. Bu, bizde burukluk yarattı. Koskoca Selimiye Camisi'nde ezan okuyup kendi başımıza namaz kılmak, 3 ayı aşkın bir zaman çok kolay değil. Bir burukluk var. Ezan okuyorsunuz camiye kimse gelmiyor.

Kapılar kapalı kendi başınıza namaz kılıyorsunuz. Bir ramazan geçirdik bu arada. Ramazandaki teravihler, Kadir Gecesi, mukabeleler... İçimizde ister istemez bir burukluk oluştu. Şu an şükür birkaç zamandır camiye birer buçuk metre mesafeyle cemaat alıyoruz.

Her ne kadar eskisi gibi 'Safları sıklaştırın' diyemesek de cemaate, aramızda birer buçuk metre mesafe bırakarak hiç olmazsa yine cemaatle namazımızı kılıyoruz. Sağlık olmadığı zaman hiçbir şey yapamayız."

Serenli, cemaate namaz sırasında mesafe kurallarına uymaları, tespih alıp vermemeleri, seccadelerini evden getirmeleri, namaz sonrası kapılarda yığılma yapmamaları konusunda sürekli uyarıda bulunduklarını belirtti.

"Camiler dolduğu zaman görevimizi aşkla yapıyoruz"

Camide Kur'an-ı Kerim okurken, namaz kıldırırken ya da hutbe okurken en motive edici unsurun cemaat olduğunu ifade eden Serenli, şunları kaydetti:

"Sanatçı için konser verdiği alanın dolması, konferans veren kişinin dolu salona hitap etmesi önemlidir. Salon dolu olunca daha şevkle anlattığını biliyoruz.

Biz de camiler dolu olduğu zaman daha bir aşkla görevimizi yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda cemaatimizle omuz omuza namaz kılarız, tez zamanda bu salgından kurtuluruz.

Allah'tan dileyelim ki yakın bir zamanda bu hastalık son bulsun. 'Ramazanda teravihler kılalım, mukabeleler okuyalım yine Kadir Gecesi'nde Selimiye'de Batı Trakya'dan gelen Müslüman kardeşlerimizle, 25-30 bin kişiyle teravihimizi kılalım' diye Allah'a dua ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa günü rekorlarla tamamladı

2020-12-23 21:30 - Ekonomi

Kesilmeye kıyılamayan pastalar tasarlıyor

2020-12-21 15:31 - Çevre-Hayat

Kocaeli merkezli FETÖ/PDY operasyonu: 9 gözaltı

2020-12-25 13:51 - Gündem

AmCham’dan Gilead Türkiye’ye yatırım ödülü

2020-12-21 19:31 - Genel

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-12-23 01:26 - Dünya

Boston Celtics'in efsane isimlerinden KC Jones hayata veda etti

2020-12-26 03:28 - Spor

Migros'tan “sürdürülebilir dünya“ için destek

2020-12-21 13:04 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC Başbakanı Saner'i kabul etti

2020-12-23 23:46 - Siyaset

8. Türkiye İnovasyon Haftası

2020-12-25 20:36 - Genel

Yeni Pearl Harbor; Kırım -İlber V. Sel, St. Petersburg'dan yazdı-

2020-12-23 07:03 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Sıcak havada Başkentliler park ve açık alanlara yöneldi

17:13 - Çevre-Hayat

Kuzey Makedonya’da gri ve yeşilin buluştuğu doğa harikası: Matka Kanyonu

13:28 - Çevre-Hayat

Nostalji tutkusu bitmeyen kasetçi aynı iş yerinde 47 yılı geride bıraktı

12:27 - Çevre-Hayat

Ceylan öğretmen Anadolu'yu gezip insanlara opera sanatını ve türkü kültürünü aşılıyor

12:22 - Çevre-Hayat

Havuzda boğulma tehlikesi geçiren çocuk, bekçinin müdahalesiyle hayata döndü

12:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

17:58 - Gündem

Beşiktaş'ın Shakhtar Donetsk maçı bilet fiyatları belli oldu

17:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan şehit ailelerine başsağlığı diledi

16:53 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Vakıf Mağaza'yı ziyaret etti

16:38 - Gündem

Yurt geneli, hafta boyunca "tropikal gece"nin etkisinde olacak

15:58 - Gündem