?>

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 13 bin megavatı geçti

Türkiye'nin 7 bölgesinde işletmedeki yaklaşık 280 santral ve 4 bin 360'dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Ekonomi - 4 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor.

Rüzgar enerjisinin günlük elektrikteki üretim payı yaklaşık yüzde 14'e çıkarken, yıl sonuna kadar tamamlanacak farklı birçok proje ile bu oranın artacağı hesaplanıyor.

Türkiye, 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 2035'te 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor.

YEKA yarışmaları yenilenebilir kurulu gücüne yüksek katkı sunuyor

Bu ay başında gerçekleştirilen, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı rüzgar enerjisi (YEKA RES 2024) yarışmalarında 3 ildeki 5 YEKA'da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edilmişti.

Böylelikle, söz konusu gelişmelerle rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artırılması hedeflenirken, aynı zamanda üretim tesislerinden satın alınan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltıyor, yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerli üretimin geliştirilmesine ve kalifiye insan kaynağı kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanıyor.

2,2 milyar dolarlık üretim

Öte yandan, geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye'nin potansiyelinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

Türkiye'nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360'dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Son 22 yılda enerji talebi 3 katına çıkan Türkiye, bir yandan bu artan talebi karşılamak için yeni proje olanakları sağlarken, bir yandan dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlara hız kesmeden devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de

2025-02-10 08:22 - Gündem

KİK, Netanyahu'nun Filistin devletinin Suudi Arabistan'da kurulmasına yönelik açıklamasını

2025-02-09 16:13 - Dünya

Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadelerine karar verildi

2025-02-11 23:02 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'da Petronas İkiz Kulelerini ziyaret etti

2025-02-10 18:13 - Siyaset

Filistin hükümeti Gazze'de barınaklar kurmaya ve bölgeye ilaç göndermeye başladığını açıkladı

2025-02-12 02:13 - Dünya

Türkiye, sürdürülebilir ekonomik büyüme için endüstriyel ortaklığa katılım belgesini imzaladı

2025-02-09 16:52 - Ekonomi

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan Google’a "Meksika Körfezi" tepkisi

2025-02-14 05:02 - Dünya

Başkent'te toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı

2025-02-13 13:42 - Gündem

Kırtasiye dükkanında kıl testereyle dekoratif ürünler yapıyor

2025-02-12 13:43 - Kültür Sanat

KDK'den güvenlik görevlisinin "eğitim verme" talebi için tavsiye kararı

2025-02-10 13:13 - Gündem

İlgili Haberler

Türk girişimler The Next Web Konferansı'nda büyük ilgi gördü

00:08 - Ekonomi

Avrupa borsaları Fed ve BoE'nin faiz kararları sonrası düşüşle kapandı

19:37 - Ekonomi

Hasankeyf'te tescilli sarımsağın hasadı yapıldı

19:12 - Ekonomi

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

18:57 - Ekonomi

Trump, Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirilerini sürdürdü

18:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Burkina Faso, Rusya'nın desteğiyle nükleer enerji santrali kuracak

03:43 - Dünya

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler "kara listesinde" tuttu

02:18 - Dünya

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Inter Miami, Kulüpler Dünya Kupası'nda Porto'yu 2-1 yendi

00:18 - Spor