Türkiye'nin Lome Büyükelçisi Demir'e göre Togo keşfedilmeyi bekliyor

Türkiye'nin Lome Büyükelçisi Esra Demir, Togo'nun Türk yatırımcılar için fırsatlarla dolu olduğunu ve keşfedilmeyi beklediğini söyledi.

Dünya - 5 yıl önce

Dakar
Türkiye'nin Lome Büyükelçiliğinin 1 Nisan'da açıldığını ve Türkiye'nin son açtığı büyükelçilik olduğunu ifade eden Büyükelçi Demir, iki ülke arasındaki ilişkilerin ise cumhurbaşkanları düzeyinde daha önce başladığını belirtti.

"3 Togolu bakan 5 kez Türkiye'yi ziyaret etti"

Büyükelçi Demir, iki ülkenin dışişleri bakanları arasında da güzel bir diyalog yakalandığının altını çizerek, "Siyasi olarak müthiş bir potansiyel var. 3 Togolu bakan 5 kez Türkiye'yi ziyaret etti. Togo Dışişleri Bakanı, haziran ve temmuzda üst üste iki kez Türkiye'ye gitti.
Parlamenter diplomasi ayağı da canlandırılıyor. İki tarafta da parlamentolarda dostluk grupları kuruldu. Bu ziyaret ise halihazırda başlayan iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olacaktır." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe ile ağustosta telefonla görüştüğünü kaydeden Büyükelçi Demir, bu Lome ziyaretini ilişkilerin kısa sürede hızlanmasının sonucu olarak değerlendirdi.
Büyükelçi Demir, gerçekleştirilecek ziyaretin Togo tarafından memnuniyetle karşılandığını ve ülke basınında geniş yer aldığını dile getirdi.
Büyükelçi Demir, ziyarette Nijerya ve Angola'daki gibi ekonomik forum olmayacağını, forumun iki ülke dışişleri bakanının da aldığı kararla ocak ayında yapılacağını söyledi.
Forumda hem büyük yatırımcıların hem de KOBİ'lerin bir araya geleceğini ifade eden Büyükelçi Demir, forum sayesinde aynı zamanda iki ülkenin birbirini daha yakından tanıyacağını belirtti.

"THY seferleri ticari anlamda muazzam bir etki yaratabilir"

Ticaret alanında imzalanan iş birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Karma Ekonomik Komisyon (KEK) mekanizmasının da oluşturulacağını kaydeden Büyükelçi Demir, şöyle devam etti:
"Ticari ilişkilerin gelişmesinde en önemli unsurlardan biri Türk Hava Yolları'nın buraya uçuş yapması.
Çin sınırlarının kapanmasıyla burada ciddi bir arayış başladı ve bunun sonucunda Türkiye'yi keşfettiler.
Türkiye'deki malların Avrupa kalitesinde olduğu ancak daha ucuz olduğu yönünde çok sık yorum alıyorum. Çok ciddi bir potansiyel var.
THY, sefer başlatsa eminim ticari anlamda çok büyük etki yaratacaktır. Geldiğim ilk günden itibaren herkes 'THY seferleri ne zaman başlayacak?' diye soruyor.
Aynı zamanda direkt seferler, Togo'ya yatırım yapmak isteyen iş insanlarımız açısından büyük bir kolaylık olacaktır. "
Büyükelçi Demir, ülkedeki yatırım fırsatlarına da değinerek, "Togo, çok disiplinli bir ülke. Önlerinde bir yol haritaları var. Bu haritanın ekonomi ayağında Togo'da yetişen tarım ürünlerinin dönüştürülmesine çok önem veriyorlar. Türkiye'nin bu alanda yatırım yapabileceğini düşünüyorum." dedi.
Togo'nun Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi olduğunu da dile getiren Büyükelçi Demir, böylece yatırımcıların bölgedeki diğer pazarlara girişinin de kolaylaşacağını belirtti.
Büyükelçi Demir, savunma sanayisi alanındaki iş birliği anlaşmasının müzakerelerinin sürdüğü ve bu ziyarette imzalanacağı bilgisini de paylaştı.
Togo'nun küçük bir ülke olmasına karşın bölgesel konularda ara bulucu rolü üstlenmek istediğinin altını çizen Büyükelçi Demir, Togo ordusunun halihazırda 6 Birleşmiş Milletler misyonuna katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinemaya 65 milyon 450 bin lira destek sağladı

2021-10-16 18:26 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi Angola'nın başkenti Luanda Türk bayraklarıyla don

2021-10-17 20:41 - Dünya

İsrail askerleri Batı Şeria'da Filistinlilere ait onlarca dükkanı yıktı

2021-10-14 19:02 - Dünya

Kayseri'de sonbahar renkleri Gesi Bağları ve Koramaz Vadisi'ne ayrı güzellik kattı

2021-10-16 19:41 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz

2021-10-11 19:41 - Gündem

Teknoloji geliştirme bölgelerinde gelir vergisi stopajı teşvikinde oran yüzde 50'ye çıkarıldı

2021-10-17 13:31 - Ekonomi

ABD ve İsrail'den İran'a uyarı: Diplomasi başarısız olursa diğer seçenekler masada olacak

2021-10-13 23:41 - Dünya

Melatonin eksikliği, hastalık riskini artıyor

2021-10-15 13:16 - Genel

TCMB yönetiminde görev değişimi

2021-10-14 03:36 - Ekonomi

Afganistan'ın Kandahar vilayetinde Şiilere ait camiye bombalı saldırı düzenlendi

2021-10-15 15:26 - Dünya

İlgili Haberler

Panama Kanalı, açılışının 112. yıl dönümünde dünya ekonomisindeki önemini koruyor

11:32 - Dünya

ABD Savunma Bakanı, İran'a uyguladıkları ablukayı "süresiz" sürdürebileceklerini söyl

11:08 - Dünya

Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor

11:02 - Dünya

Hırvatistan'ın Omis kentinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine yayıldı

10:57 - Dünya

Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı

10:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Panama Kanalı, açılışının 112. yıl dönümünde dünya ekonomisindeki önemini koruyor

11:32 - Dünya

Petrol şirketlerinin karı savaşla arttı, yükselen akaryakıt fiyatları Trump'ı sıkıştırdı

11:22 - Ekonomi

Giresun'da sel sularına kapıldığı değerlendirilen 2 kişi için arama çalışması başlatıldı

11:13 - Asayiş

ABD Savunma Bakanı, İran'a uyguladıkları ablukayı "süresiz" sürdürebileceklerini söyl

11:08 - Dünya

Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor

11:02 - Dünya