?>

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu" için teklif hazırlığında sona gelindi

İklim değişikliğiyle mücadeleyi yasal altyapıya kavuşturacak olan Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi"nin, gelecek haftalarda TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor.

Gündem - 5 ay önce

TBMM

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında, Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi için çalışmalarda sona geldi.

TBMM Başkanlığına gelecek haftalarda sunulması beklenen teklif, Çevre Komisyonundaki görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulunun gündemine gelecek.

Genel Kurulda teklifin kabul edilmesinin ardından Türkiye'nin ilk İklim Kanunu yürürlüğe girecek ve iklim değişikliğiyle mücadele yasal altyapıya kavuşulacak.

Kanun teklifinde, iklim değişikliğiyle mücadelede tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin işbirliği içerisindeki sorumlulukları ve yükümlüleri yer alacak. Bu sorumluluk ve yükümlülüklerde coğrafi alan veya sektör ayrımı olmayacak.

Teklife göre, 2053 net sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilmesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında bakanlıklara, Ulusal Katkı Beyanı ve strateji belgelerindeki eylemler çerçevesinde sorumluluklar verilecek.

Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu olacak şekilde yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin kullanımı artırılacak.

"Yeşil yatırımlar" belirlenecek

Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanacak. Bu eylem planlarında yerinden yönetim ilkesi dikkate alınarak ihtiyaçlar ve riskler belirlenecek.

Sıfır atık sisteminin uygulanmasına ve yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemelere gidilecek.

İklim değişikliğiyle mücadelede çeşitli yaptırımlara gidilecek, denetimler hayata geçirilecek.

Emisyon Ticaret Sistemi ve karbon kredileriyle ilgili düzenlemeler yapılacak, işletmelerin sera gazı emisyon izni almaları zorunlu hale getirilecek. Ticaret Bakanlığınca, "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" kurulacak.

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında "yeşil yatırımlar" belirlenecek. İklim finansmanı, iklim değişikliği teşviki, yeşil taksonomi çalışmaları yasal zemine kavuşturulacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan İklim Değişikliği Başkanlığının yetkileri ve gelirleri de belirlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun'da mübadiller denize karanfil bırakarak atalarını andı

2025-01-26 17:57 - Çevre-Hayat

Sivasspor'dan 5 gollü galibiyet

2025-01-25 16:08 - Spor

ECB Başkanı Lagarde: Avro Bölgesi ekonomisi zayıf kalmaya devam edecek

2025-01-30 18:53 - Ekonomi

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer: Play-off'a yükselirsek bu, camiayı birleştirecek bir şey olacak

2025-01-29 21:32 - Spor

Fenerbahçe, golcüleriyle üst tura çıktı

2025-01-31 01:27 - Spor

Süper Lig'de 22. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2025-01-29 20:52 - Spor

Beyaz Saray'dan, ABD'de tüm federal hibe ve kredi dağıtımlarını durdurma kararı

2025-01-28 13:53 - Ekonomi

Marmarabirlik ortaklarına yarın 22 milyon lira ödeme yapılacak

2025-01-30 14:08 - Ekonomi

Türkiye ve Avrupa şampiyonu milli sporcu, dünya şampiyonu olmak istiyor

2025-01-26 12:03 - Spor

Aksaray'da yöresel şivesiyle maç anlatan spiker, dinleyenlerden beğeni topluyor

2025-01-28 15:12 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İzmit-Büyükada vapur seferleri düzenlenecek

11:12 - Gündem

Ölüm ve ölüm nedeni 2024 yılı istatistikleri açıklandı

11:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün deprem bölgemizde 49 bin 56 iş yeri ve konutu teslim ediyoruz

10:42 - Gündem

PTT'nin "KEP" hizmetiyle vatandaşların dijital belge ve işlemleri güvence altına alın

10:18 - Gündem

DMM'den CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

23:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Pasifik Holding, Çinli şirketlerle yeni stratejik anlaşmalar imzalamayı hedefliyor

11:42 - Ekonomi

İsrail-İran gerilimi bölgedeki ekonomik istikrarsızlığı derinleştiriyor

11:38 - Dünya

AB'nin vize kuralı değişikliği İsrail vatandaşlarını hedef alabilir

11:33 - Dünya

Japonya: Pasifik'te Çin uçak gemilerinden 520 iniş ve kalkış saptandı

11:27 - Dünya

İran'daki gerginlik nedeniyle Türk ihracatçılar alternatif pazarlara yönelmeyi değerlendiriyor

11:23 - Ekonomi