?>

'Türkiye'nin güvenliği Irak'tan başlar'

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü önemsediğini belirterek "Türkiye'nin güvenliği Irak'tan başlar. Irak güvenli hale gelmezse Türkiye de güvenli değil. Onun için terörle mücadelede mutlaka birlikte hareket etmemiz lazım" dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

ANKARA

Irak'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, Türkmeneli TV'ye verdiği mülakatta, Irak ziyaretinin çok verimli ve başarılı geçtiğini söyledi.

Ziyaret kapsamında birçok görüşme yaptığını dile getiren Yıldırım, Türkmen sivil toplum örgütleri ve milletvekilleriyle dertleşme fırsatı da bulduğunu ifade etti.

Irak'ta devam eden istikrarsızlıktan, DEAŞ ve PKK terör örgütünün sebep olduğu sıkıntılardan en olumsuz etkilenenlerin Türkmenler olduğuna işaret eden Yıldırım, ziyaretinde, muhataplarına bütün bu konular da dahil Irak'ta tekrar tam olarak istikrarın sağlanması, yerlerinden yurtlarından edilen bütün Iraklıların geri dönmesi ve acıların sona ermesi için gerekli gayreti göstereceklerini söylediğini vurguladı.

"Herkesin sorumlu davranması lazım"

Türkmenlerin sorunlarına dikkati çeken Yıldırım, "Gençlerin eğitimleriyle ilgili sorunlar var, sağlık sorunları olanlar var, terör örgütünün zulmüne uğrayan kardeşlerimiz var. Bütün bunlara el birliğiyle Irak hükümetiyle beraber çözüm üreteceğiz. Amacımız, bu topraklarda yıllardan beri kardeşçe yaşayan değişik mezheplerden, değişik inançlardan insanların, bu farklılıklarının birbirlerini daha da yaklaştırmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

Irak'ta etnik kimlikleri ve mezhepleri ön plana çıkarmanın, yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu belirten Yıldırım, "Bu olduğu zaman meydana gelecek felaketin boyutunu insan düşünemiyor bile. Herkesin sorumlu davranması lazım." diye konuştu.

"Türkiye'nin güvenliği Irak'tan başlar"

Dini kanaat önderlerleriyle de görüştüğünü anlatan Yıldırım, "Keldaniler, Sünniler, Şiiler… Bunu memnuniyetle ifade edebilirim ki herkes bu konuda aynı düşünüyor, geçmişte yaşanan acıların artık sona ermesini istiyor." dedi.

Yıldırım, bu ziyaretin Türkiye-Irak ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olacağını vurgulayarak, "Türkiye baştan beri hep şunu söylüyor, 'Irak'ın toprak bütünlüğü, Irak'ın birliği, beraberliği bizim için çok önemlidir.' Türkiye'nin güvenliği Irak'tan başlar. Irak güvenli hale gelmezse Türkiye de güvenli değil. Onun için terörle mücadelede bizim mutlaka birlikte hareket etmemiz lazım. Aksi halde ne olacak? Bu mücadele, beklenen başarıyı sağlayamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir:Sinan Uslu,Haydar Hadi

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin'in uzay projesinde rekor

2017-01-04 13:37 - Teknoloji

Cezaevi firarisi Finike’de yakalandı

2017-01-07 14:47 - Asayiş

Ege'de yerli ve yabancı yatırımlar tam gaz

2017-01-05 15:08 - Ekonomi

FETÖ'cü öğrencilerin sınav notunu yükseltmiş

2017-01-07 14:17 - Gündem

Hanefi Bostan: Terör dik duruşumuzu bozamayacak

2017-01-02 11:47 - Gündem

Anayasada taktik savaşları

2017-01-08 11:02 - Siyaset

Yılın son ayında PKK'ya ağır darbe

2017-01-03 13:47 - Gündem

İstanbul'da kar yağışı devam edecek mi?

2017-01-08 11:52 - Gündem

Taşınabilir şarj cihazlarında yüksek amperlere karşı dikkat

2017-01-02 13:27 - Teknoloji

Lavanta üreten bir taşla iki kuş vuruyor

2017-01-02 14:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimlerin ilhakını öngören tasarı İsrail Meclisinde ön oylamada kabul edildi

23:18 - Dünya

IBM'in geliri üçüncü çeyrekte arttı

01:38 - Dünya

Trump: Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmeyi iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi

01:18 - Dünya

İsrail Suriye'de işgal ettiği alanlardan Dera iline saldırı düzenledi

23:58 - Dünya

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel: (UAD kararı) İnsanlık vicdanının tarihi zaferi

23:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında

09:12 - Ekonomi

Suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 42 şüpheli yakalandı

08:18 - Asayiş

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

05:33 - Siyaset

TBMM kararları Resmi Gazete'de

05:22 - Siyaset

Trump: Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmeyi iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi

01:18 - Dünya