Türkiye'nin eğitimli arama kurtarma kapasitesi 3 yılda 10 katın üzerine çıktı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan Türkiye'nin eğitimli ulusal arama kurtarma kapasitesi, son 3 yılda 10 katın üzerine çıkarak, 160 bin 13 kişiye ulaştı

Çevre-Hayat - 2 hafta önce

derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin afetlere hazırlık ve müdahale gücünü artırmak amacıyla AFAD tarafından yürütülen 100 bin kişilik Arama Kurtarma Ekibi Projesi'nde hedef aşıldı.
Proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerine verilen eğitimlerle ulusal ölçekte afetlere müdahale edebilecek eğitimli personel havuzu genişletildi.
Eğitimli ulusal arama ve kurtarma personeli sayısı 2023'te 15 bin 250 iken, bu yıl 160 bin 13'e ulaştı.
Böylece Türkiye'nin eğitimli ulusal arama ve kurtarma kapasitesi son 3 yılda 10 katın üzerine çıktı. Arama kurtarma ekiplerinin uygulamalı eğitimlerinde kullanılan parkur sayısı da 125'e yükseldi.
Geçen yıl 889 olan afetlerde görev alan müdahale ve destek araçlarının sayısı ise 1304'e ulaştı. Böylece araç kapasitesinde 415 araçlık, yaklaşık yüzde 47 artış sağlandı.
AFAD ekipleri, 1 Ocak-16 Temmuz döneminde Türkiye genelinde meydana gelen 5 bin 339 afet ve acil durum olayına müdahalede bulundu.
Bu dönemde 2 bin 366 sel ve su baskını, 883 orman yangını, 492 heyelan ve 305 fırtına meydana geldi, Türkiye'de büyüklüğü 4 ve üzerinde 119 deprem kaydedildi, 63 çığ, 30 yıldırım düşmesi ve 5 maden kazası yaşandı.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin eşsiz doğal ve coğrafi zenginliklerinin yanı sıra deprem, sel, heyelan, orman yangını ve çığ gibi farklı afet türlerinin yaşanabildiği bir coğrafyada bulunduğunu belirtti.
Bu coğrafi gerçeğin afetlere karşı sürekli hazırlıklı olmayı zorunlu kıldığını vurgulayan Çiftçi, AFAD'ın eğitimli insan kaynağını, teknik altyapısını ve müdahale imkanlarını her geçen gün geliştirdiğini ifade etti.

Çiftçi, şunları kaydetti:

"Afet yönetiminde başarı elbette yalnızca olay anındaki müdahaleyle değil, önceden oluşturulan güçlü bir hazırlık kapasitesiyle mümkündür. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız, büyük bir özveriyle yürüttüğü eğitim, koordinasyon ve kapasite geliştirme çalışmalarıyla ülkemizin her noktasında afetlere hazırlık gücünü artırmaktadır. Kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte oluşturduğumuz bu güçlü yapıyı daha da ileri taşıyarak vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her anda en hızlı ve etkili şekilde yanlarında olmayı sürdüreceğiz."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da yetiştirilen sülünler kene ve kahverengi kokarcayla mücadeleye katkı için doğaya salındı

2026-07-22 13:18 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya mimari özellikleri ve dünyadaki konumuyla çok farklı bir eser

2026-07-24 15:37 - Siyaset

MİT gizli yazışmaların deşifre edilmesine ilişkin tarihi belgeyi paylaştı

2026-07-25 13:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

MKE'den Kara Kuvvetleri Komutanlığına milli piyade tüfeği MPT-76 MH teslimatı

2026-07-18 16:22 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukraynalı mevkidaşı Sybiha ile telefonda görüştü

2026-07-24 19:43 - Siyaset

Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi: Filmin izleyiciyle ilişki kurması çok önemli

2026-07-23 12:58 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Anavatan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne verdiği güçlü desteği sürdürecektir

2026-07-19 18:12 - Siyaset

"Pet resin" ithalatında açılan tarife kontenjanına ilişkin esaslar belirlendi

2026-07-25 09:17 - Ekonomi

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Milli Savunma Bakanı Güler'i kabul etti

2026-07-19 13:03 - Siyaset

Soğuk hava depoları ürün israfını önlerken gıdada arz güvenliğine katkı sağlıyor

2026-07-19 11:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya