?>

"Türkiye-Macaristan ticaret hacmi 2,8 milyar dolar"

- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar: - "Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacmi 2,8 milyar dolar" - "Türkiye'den Macaristan'a kamyon, çekici, otobüs ve yedek parçalar Macaristan'dan Türkiye'ye ise binek otomotiv Mercedes, Audi, Suzuki'nin fabrikaları Macaristan'da bulunuyor. Küçük sınıf arabalar Macaristan'da üretiliyor" - "Macarların aşırı sağcı partileri iki yılda bir Turan kurultayı düzenleniyor"

Ekonomi - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, "Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacmi 2,8 milyar dolar." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Başar, Macarların Türkiye'deki ticaret hacminin 1,5 milyar dolar, Türklerin Macaristan'daki ticaret hacmi ise 1,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Başar, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacmi 2,8 milyar dolar. Türkiye'den Macaristan'a kamyon, çekici, otobüs ve yedek parçalar gönderilirken Macaristan'dan Türkiye'ye ise fabrikaları bu ülkede bulunan Mercedes, Audi ve Suzuki markalarının otomobilleri geliyor. Küçük sınıf arabalar Macaristan'da üretiliyor. Şu anda Mercedes'in A,CLA ve B sınıfı araçları ile Audi'nin A3 ve TT modelleri Macaristan'da üretilmekte. Bunların tüm modelleri motor hacimleri küçük olduğundan Türkiye'ye direkt olarak iş hacmini etkileniyor.

Macaristan'da küçük ve orta ölçekli yatırımcılarımız var. Son yıllarda inşaat sektörü ön plana çıktı. Polat, Rönesans ve Sinerji gibi inşaat firmalarımız Macaristan'da start verdi. Hatta Rönesans Rosatom'un 2,4 megavat iki yeni ünitesinin inşaatına talip vaziyette. Bunun haricinde Ekol Lojistik, THY, Çelebi Macaristan'da hizmet veren önemli kuruluşlarımız. Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı işletmeciliğini Çelebi yapmaktadır."

Başar, Avrupa Birliği üyesi ülke olan Macaristan'ın konum itibarıyla hem Balkanların hem de büyük Avrupa pazarı olan Almanya'nın kesişme noktasında bulunduğunu belirterek, "Rakamları bir kenara koyacak olursak öncellikle bizle olan ilişkilerine dikkati çekmek istiyorum. Macarlar hem köken hem de sosyo-kültürel açıdan da bizi kendilerine çok yakın görüyorlar." diye konuştu.

- "Macarların aşırı sağcı partileri iki yılda bir Turan kurultayı düzenleniyor"

Fadıl Başar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Macar parlamentosunda hem hükümet hem ana muhalefet partisi Avrupa Birliği konusunda Türkiye'ye destek veriyor. Gelişen ilişkilerimizde önemli bir ivme kazandık. Karlofça Antlaşmasında elimizden ilk çıkan topraklardan Macaristan, o dönemde Türklerden sonra gelen Avusturyalılar, Türklerin tüm eserlerini yıkma politikasına gitmişler ama Macarlar bu asimilasyondan antipatik olarak etkinlenip 'keşke Türkler burada kalsalardı' demişler.

Macarların aşırı sağcı partileri iki yılda bir Turan kurultayı düzenliyor ve kendilerini Turancı olarak görüyor. Bütün Avrupa'da aşırı sağ partileri Türk düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı uygularken Macaristan'da sağ parti Türk dostu. Hem Mavi Marmara'da hem de Avrupa Birliğinde Türkiye'ye tamamen destek veriyorlar. Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı Macaristan meclisinde 4 Ekim 2016 tarihinde görüşüldüğünde de Türkiye'den yana tavır almışlardır."

Haftanın Öne Çıkanları

Jandarmadan droneli ve köpekli operasyon

2019-02-17 19:02 - Asayiş

Önce eski karısını sonra kendisini bıçakladı

2019-02-20 18:41 - Asayiş

Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm

2019-02-18 17:12 - Spor

Roger Federer toprak korta geri dönüyor

2019-02-21 00:02 - Spor

'Müslüman kimliğin inşası camidedir'

2019-02-17 19:37 - Gündem

İşe gitmeyen adam evinde ölü bulundu

2019-02-20 08:02 - Asayiş

“Ali Koç’un bana göre en büyük yanlışı…”

2019-02-21 18:17 - Spor

Nero Endüstri'nin başarı karnesi

2019-02-18 19:59 - Ekonomi

Bursa hayvanat bahçesinde yavru heyecanı

2019-02-20 19:32 - Çevre-Hayat

Mısır'daki intihar saldırısında ölü sayısı 3'e yükseldi

2019-02-20 07:02 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel piyasalar jeopolitik gerilim endişeleriyle karışık seyrediyor

09:18 - Ekonomi

Kripto varlık işlemlerinde uzaktan kimlik tespiti için düzenlemeye gidildi

09:07 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı, tescilli tarla ve bahçe bitkileri sayısını açıkladı

21:38 - Ekonomi

Akkuyu NGS'de su besleme sistemindeki pompaların elektrik motorları devreye alındı

18:03 - Ekonomi

ABD'de mortgage faizleri ve başvuruları arttı

16:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu'nun ABD'den İsrail-Suriye müzakerelerinde arabuluculuk yapmasını istediği iddia

09:32 - Dünya

Küresel piyasalar jeopolitik gerilim endişeleriyle karışık seyrediyor

09:18 - Ekonomi

Kripto varlık işlemlerinde uzaktan kimlik tespiti için düzenlemeye gidildi

09:07 - Ekonomi

Kırmızı bültenle aranan 5 kişi yakalanarak Türkiye'ye getirildi

09:02 - Gündem

Maduro'dan ABD'ye Kolombiya suçlaması: "Petro hükümetini devirmek için plan yürütülüy

08:43 - Gündem