?>

'Türkiye iyi komşuluk çemberi oluşturmak için çaba gösteriyor'

Gürcistan Genelkurmay Başkanı Çaçibaia, "Türkiye, etrafında iyi komşuluk çemberi oluşturmak için çaba gösteriyor. Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan, doğu ve batıyı birbirlerine bağlayan bir köprüdür." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

TİFLİS - Davit Kachkachishvili

Gürcistan Genelkurmayı Başkanı Tümgeneral Vladimer Çaçibaia, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan silahlı kuvvetler arasındaki üçlü işbirliğinin tüm bölgenin güvenliğine ve istikrarına hizmet ettiğini söyledi.

Tümgeneral Çaçibaia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 20 yılda Gürcistan ile Türkiye arasında çok yakın işbirliği oluştuğunu belirterek, "Türkiye hem ekonomik hem de askeri işbirliği açısından en önemli ortaktır. Türkiye, Gürcistan’ın NATO ile entegrasyonunu somut bir şekilde destekliyor ve son 20 yıldan fazladır Gürcistan Savunma Bakanlığı’na hem eğitim hem malzeme ve teknik yardım sağlıyor" dedi.

Çaçibaia, "Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta sulh dünyada sulh' prensibiyle etrafında iyi komşuluk çemberi oluşturmak için çaba gösteriyor ve bu onun pozisyonunu daha da güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Gürcü Genelkurmay Başkanı Çaçibaia, "Üç ülkenin Savunma Bakanlıklarında yıllardır başarılı işbirliğinin tecrübesi mevcut, üçlü stratejik ilgileri gerekçesiyle somut bir şekilde oluşmuş üçlü diyalog mekanizmaları mevcut. Bu yıl ekim ayında Tiflis’te üç ülkenin Genelkurmay Başkanlarının bir araya gelmesi planlanıyor. Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan, doğu ve batıyı birbirlerine birleştiren bir köprüdür. Bu geçidin daha da güvenli olması için çaba göstermeliyiz ve bu yönde daha çok çalışmamız gerekecek" değerlendirmesinde bulundu.

"İşbirliği bölgenin istikrarına hizmet ediyor"

Geçen ay başkent Tiflis'e yakın Vaziani askeri üssünde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın katılımıyla Kafkas Kartalı Özel Kuvvetler Tatbikatı düzenlendiğini hatırlatan Çaçibaia, tatbikatın, üç ülke özel kuvvetlerinin tecrübe paylaşımı yapması ve iletişimi geliştirmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Gürcü Genelkurmay Başkanı, üç ülkenin ortak tatbikat sayısını artıracağını bildirdi.

Çaçibaia, Soğuk Savaş dönemi sonrasında, devletler arası açık savaşların yerini, etnik ve dini sebeplerle ortaya çıkarılan parçalanma süreçlerinin aldığını ancak, 2008 yılındaki Rusya-Gürcistan savaşının devletler arası askeri güç kullanımının tamamen ortadan kalkmadığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Gürcistan'ın zor bir bölgede bulunduğuna dikkati çeken Genelkurmay Başkanı Çaçiabai, "Dolaysıyla mevcut tehlikelere karşı mücadele etmek için mevcut stratejik durumun modern şekilde yorumlanması gerekiyor. Bu askeri operasyonlarda işbirliği yapmadan mümkün görünmüyor. Ayrıca Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye, enerji koridoru açısından dünyanın ilgi merkezinde bulunuyor. Bu üç ülkenin örnek ilişkileri, işbirliği, Kafkasya'nın kalkınmasına, güvenliğine ve istikrarına hizmet ediyor" dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Turkish Cargo, Johannesburg ile Madagaskar’a sefer başlatıyor

2017-06-30 13:17 - Dünya

Kuzey Kore ABD'ye meydan okudu

2017-07-05 15:02 - Dünya

Beşiktaş'a tecrübeli yıldız

2017-07-05 20:27 - Spor

Trabzonspor'dan FIFA'ya 'şike' başvurusu

2017-07-03 22:17 - Spor

Güney Afrikalı bakandan Türkiye'ye yatırım çağrısı

2017-07-03 15:32 - Dünya

Gebelikte bel ağrılarının nedenleri ve tedavisi

2017-07-05 15:22 - Sağlık

Pepe: 'Beşiktaş'a kupalar kazanmaya geldim'

2017-07-05 19:32 - Spor

Ateş açılan Türk gemisinde inceleme yapıldı

2017-07-04 17:02 - Gündem

Barbaros Muratoğlu'na hapis cezasının gerekçesi açıklandı

2017-07-04 20:02 - Gündem

Yakıt tankerinin patlaması cep telefonu kamerasında

2017-07-04 10:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Ateşkesin ardından yıkılan evine dönen Gazzeli Ummu Kusay: Her şeyimizi kaybettik

19:28 - Dünya

İsrail, Gazze'deki soykırımın gölgesinde Batı Şeria'da ilhak için adımlarını sıklaştırdı

17:43 - Dünya

Fransa'da soygunun yapıldığı Louvre Müzesi'ndeki bazı mücevherler merkez bankasına taşındı

17:17 - Dünya

Lübnanlı Dürzi lider Canbolat: Süveyda, Suriye'nin ayrılmaz bir parçasıdır

17:03 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 48 saatte 19 artarak 68 bin 519'a çık

14:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Muğla'da tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağaları denizle buluştu

21:28 - Gündem

Kendi meydanında uyanmak -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

20:02 - En Son Yazılar

Denizli'de anıta çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı

19:38 - Asayiş

Ateşkesin ardından yıkılan evine dönen Gazzeli Ummu Kusay: Her şeyimizi kaybettik

19:28 - Dünya

Gökçeada'da kuvvetli sağanak sonrası su kesintisi yaşanıyor

18:52 - Gündem