?>

Türkiye-İran ilişkilerinde yeni dönem

İran Meclis Başkanlığı Hukuk Danışmanı Serveti, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Akar'ın gerçekleştirdiği Tahran ziyaretlerinin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olduğunu söyledi.

Dünya - 8 yıl önce

TAHRAN - MUSTAFA MELİH AHISHALI

İran Meclis Başkanlığı Hukuk Danışmanı Musa Rıza Serveti, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın gerçekleştirdiği Tahran ziyaretlerinin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olduğunu belirtti.

Karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yeni bir ivme kazanan İran-Türkiye ilişkilerine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Seveti, "Bundan sonra iki ülke ilişkilerinin daha üst seviyelere çıkacağını düşünüyorum." dedi.

İkili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için atılması gereken adımlar olduğunu kaydeden Serveti, ticeret ve ekonomi alanında izleyecekleri politikaya ilişkin de bilgi verdi.

Serveti şunları söyledi:

"İki ülke arasındaki ekonomik faaliyetleri arttırmak için İran'daki Türk iş adamlarıyla bir araya gelmeyi planlıyoruz. İran Meclisi'nde ekonomi konularında faaliyet gösteren komisyon başkanlarıyla Türk iş adamlarını bir araya getirecek toplantılar düzenlemeyi ve sorunları kendilerinden dinleyerek çözmeyi düşünüyoruz."

Bölgesel sorunların çözülmesi ve ikili ilişkiler

Öte yandan İran-Türkiye Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı Ahmed Alirızabeygi de bölgesel sorunların çözümünün ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunacağını söyledi.

Alirızabeygi, "Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu 15-20 Ekim tarihlerinde Tahran'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Türk heyetiyle yapacağımız toplantılarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunu görüşeceğiz." dedi.

"Suriye meselesi iki ülke sorunu haline getirmemeli"

İranlı siyaset uzmanı Muhammed Ali Destmali ise Suriye sorununun iki ülke ilişkilerine gölge düşürmemesi gerektiğini ifade etti.

Destmali, "Suriye krizine gerçekçi yaklaşılmalı ve bu mesele iki ülke sorunu haline getirmemeli. İki ülke arasındaki askeri işbirliği bölgede terörizmle mücadele ve bölge istikrarı için dönüm noktasıdır." şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Fotoğraf Makinesi Müzesi' meraklılarını bekliyor

2017-10-05 16:47 - Kültür Sanat

Kesme çiçekten yılda 20 milyon TL kazanç sağlıyorlar

2017-10-02 19:52 - Ekonomi

Avustralya Parlamentosu üyeleri TBMM'yi ziyaret etti

2017-10-04 21:22 - Gündem

AB: Katalonya'daki bağımsızlık referandumu yasal değil

2017-10-02 17:42 - Genel

Deriyi sanata dönüştürmekte 'engel' tanımıyorlar

2017-10-02 16:35 - Kültür Sanat

Irak Başbakanı İbadi'den IKBY'ye uyarı

2017-10-03 23:22 - Dünya

ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı: Las Vegas

2017-10-03 17:03 - Genel

THY Semerkant'a sefer başlatacak

2017-10-05 18:07 - Gündem

Milli cimnastikçilerin büyük başarısı

2017-10-04 13:32 - Spor

Michelin Frankfurt’ta yeni teknolojilerini tanıttı

2017-10-04 15:54 - Genel

İlgili Haberler

İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi

12:58 - Dünya

Vietnam'da yaklaşan Bualoi Tayfunu nedeniyle binlerce kişi tahliye hazırlıkları yapıyor

12:13 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 30 Filistinli öldü

12:08 - Dünya

Filipinler'de muson yağmurları ve tayfunlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya çıktı

11:52 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe sebep olduğunu söyledi

11:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray-Liverpool maçını Fransız hakem Turpin yönetecek

13:08 - Spor

İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi

12:58 - Dünya

Kahvede kendi markasını oluşturan genç girişimci, yurt dışına açılmayı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Vietnam'da yaklaşan Bualoi Tayfunu nedeniyle binlerce kişi tahliye hazırlıkları yapıyor

12:13 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 30 Filistinli öldü

12:08 - Dünya