'Türkiye ile gelecek için fırsatlar geliştirmeye odaklanacağız'

Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi, "Türkiye ile gelecek için fırsatlar geliştirme adımlarına odaklanacağız. Çok güçlü bir iş birliğine geçtiğimizi rahatça söyleyebiliriz. Bu ilişkinin iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde ilerlemesini istiyoruz." dedi.

Gündem - 7 yıl önce

Ankara
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Türkiye ile Ürdün'ün iş birliğinin bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunacağını belirterek, "Türkiye ile gelecek için fırsatlar geliştirme adımlarına odaklanacağız. Çok güçlü bir iş birliğine geçtiğimizi rahatça söyleyebiliriz. Bu ilişkinin iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde ilerlemesini istiyoruz." dedi.
Safadi, 11. Büyükelçiler Konferansı (BKON) kapsamında, Türkiye'nin yurt dışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerine hitap etti.
Türkiye ve Ürdün'ün iki kardeş ülke olduğunu ve tarihsel, ekonomik ve stratejik ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Safadi, iki ülkenin de yüzleştiği bölgesel sorunlardan bahsetti.
İki ülkenin iş birliğinin bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunacağını vurgulayan Safadi, "Türkiye ile gelecek için fırsatlar geliştirme adımlarına odaklanacağız. Çok güçlü bir iş birliğine geçtiğimizi rahatça söyleyebiliriz. Bu ilişkinin iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde ilerlemesini istiyoruz." diye konuştu.
Safadi, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, "Türkiye ile ekonomik iş birliğine baktığımızda, gerçekten sadece ihracat yapmayı düşünmüyoruz. Yatırım, endüstri ortaklıkları, kalkınma ortaklıkları ile gelecekte ilişkilerimizi her yönden geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Safadi, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğine de değinerek, her yıl yüz binlerce Ürdünlü turistin tatillerini yapmak üzere Türkiye'ye geldiğini söyledi. Kültürel olarak iki ülkenin ilişkilerinin geçmişe uzandığını belirten Safadi, "Biz ortak değerlere, geleneklere ve alışkanlıklara sahibiz." şeklinde konuştu.
Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi, Ürdün ve Türkiye arasında güvenlik ve savunma konularında da önemli bir iş birliği olduğunu, bu birlikteliğin güçlendirilmesi gerektiğini anlattı.
Suriye krizi
Safadi, bölgenin son yıllarda ciddi sorunlarla yüzleştiğini vurgulayarak, "Hepimizin bölgede karşılaştığımız zorlukları bildiğinizi düşünüyorum, üstesinden gelebilmek için hepimizin birlikte çalışmasını gerektiren birçok zorluk var." dedi.
Filistin meselesinin bölge ve Ürdün için çok önemli olduğunu söyleyen Safadi, bölgede barış istediklerini ve bunun için çaba gösterdiklerini vurguladı.
Safadi, bölgedeki istikrasızlığın en önemli nedenlerinden birinin adalet yoksunluğu olduğunun altını çizdi.
Suriye krizinin de bölgede yüzleşilen en büyük zorluklardan biri olduğunu belirten Safadi, Türkiye'nin milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını söyledi. Safadi, Ürdün'ün de ciddi sayıda Suriyeliye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Suriyeli kardeşlerimizin refaha kavuşması, eğitim ve işe ulaşması için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.
Suriye'deki savaşın sona ermesini çok arzuladıklarını dile getiren Safadi, bu konuda tüm tarafların sorumlu davranması gerektiğine işaret etti.
Safadi, bölgenin en büyük sorunlarından birinin ise terörizm olduğuna dikkati çekerek, DEAŞ ile mücadelenin önemine değindi. Safadi, "Onlara karşı durmaya devam etmemiz ve onların İslam'la hiçbir ilgilerinin olmadığını göstermemiz önemlidir." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Otomobillerin çarptığı 3 safkan Arap atı telef oldu

2019-08-05 03:17 - Gündem

Salda Gölü ve çevresinde koruma amaçlı ahşap bariyer sistemi kuruldu

2019-08-03 19:47 - Gündem

Selden etkilenen KOBİ'lerde destek kredisi sevinci

2019-07-31 23:12 - Gündem

Ürdün Kralı'ndan 'iki devletli çözüm' vurgusu

2019-07-31 22:17 - Dünya

Suriye konulu 13. Garantörler Toplantısı sona erdi

2019-08-02 15:22 - Dünya

Çavuşoğlu Yeni Malatyaspor kalecisine yapılan ırkçı saldırıyı kınadı

2019-08-02 18:37 - Gündem

TFF Süper Kupa maçını Halil Umut Meler yönetecek

2019-08-01 19:17 - Spor

SGK emekli maaşını Akbank'tan alanlara fırsat

2019-08-05 19:48 - Ekonomi

İtalyan firması Suudi Arabistan ve BAE'ye silah ihracatını durdurdu

2019-08-02 02:37 - Dünya

RTÜK Başkanı Şahin: Eleştiriler iyi niyetli olmayan muhalefet alışkanlığından kaynaklanıyor

2019-08-04 18:07 - Medya

İlgili Haberler

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem