?>

Türkiye ile Danimarka, enerji sektörü iş birliği programında son aşamaya geldi

Türkiye-Danimarka Stratejik Sektör İşbirliği Programı Takım Lideri Paardekooper​​​​​​​, "Üçüncü aşama ile programı bitirmek durumundayız ancak düşüncemiz (Türkiye ile) ticari tarafta, iklim iş birliği tarafında daha fazla çalışmayı sürdürmek." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Kobenhag

Türkiye-Danimarka Stratejik Sektör İşbirliği Programı Takım Lideri Susana Paardekooper​​​​​​​, Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi (BEST For Energy) projesi kapsamında Türkiye'nin temiz enerji sektör temsilcileri tarafından Danimarka'ya yapılan ziyaret çerçevesinde temiz enerji sektörünün gelişimi ve Türkiye ile Danimarka arasında devam eden enerji iş birliğine ilişkin sunum yaptı.

İki ülke arasında yürütülen "Stratejik Sektör İşbirliği Programı"nın üçüncü aşaması için başvuru sürecinde olduklarını ifade eden Paardekooper, programın 2017 yılında başlatıldığını söyledi.

Paardekooper, program kapsamında Türkiye'deki enerji sisteminin uzun vadeli gelişimini desteklemeye ve bunu hem hükümetler arası hem de firmalar arası görüşmeler üzerinden gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye ile yürütülen iş birliği programının üçüncü aşamasının son aşama olduğu bilgisini veren Paardekooper, şöyle devam etti:

"Geçmişte, öncelikle mevzuat açısından bölgesel ısıtma ve soğutma konusunda çok etkin bir şekilde çalıştık. Danimarka'da 80'lerin başından beri yürürlükte olan bir ısı kanunu var. Bakanlıktaki ortaklarımızla bu kanundaki faydalı unsurların neler olduğu, ısı planlamasının nasıl yapıldığı, Türkiye bağlamında nasıl uygulanabileceği ve bölgesel ısıtmanın, özellikle jeotermal enerjinin gelişimini desteklemek için çok çalıştık. Çünkü, Türkiye gerçekten olağanüstü jeotermal kaynaklara sahip."

Paardekooper, Türkiye ile yakından çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Bir sonraki aşamada, başvuru prosedürleri ve projelerin gelişiminin nasıl destekleneceği, farklı bölgesel ısıtma projeleri için finansman çerçevelerinin ne olması gerektiği konusunda biraz daha çalışacağız. Mevzuat sürecinde olan ve gerçekleşmesini umduğumuz bir jeotermal ve ısı yasası var. İkincil mevzuatta da nasıl destek olabileceğimizi görmek için bakanlıkla birlikte çalışıyoruz. Bu üçüncü aşamada, programımızı tamamlayıp yaptıklarımızın sonuca varacağına ve gelecekteki iş birliklerinin önünü açacağına yönelik oldukça iyimseriz. Üçüncü aşama ile programı bitirmek durumundayız ancak düşüncemiz (Türkiye ile) ticari tarafta, iklim iş birliği tarafında daha fazla çalışmayı sürdürmek."

Proje kapsamında temiz enerji sektöründe iş birliği alanları araştırılıyor

BEST For Energy projesi kapsamında Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektör temsilcileri tarafından Danimarka'ya yapılan ziyarette sektördeki potansiyel iş birliği alanları ele alınıyor.

Bu kapsamda, Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Danimarka Enerji Ajansı, Danimarka İklim, Enerji ve Kamu Hizmetleri Bakanlığı ve Danimarka Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Bölümü gibi ülkenin önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla toplantılar yapılarak sektör temsilcileri bir araya getiriliyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Mali İş Birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanıyor.

Proje dahilinde Danimarka'ya düzenlenen çalışma ziyaretinde, İZKA, ENSİA, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzenerji'den yetkililer ile Türkiye'den 20 temiz enerji sektörü iş temsilcisi yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Er meydanındaki cazgırlar usta-çırak ilişkisiyle yetişiyor

2022-10-02 11:53 - Spor

Türk gaz borulu kazan üreticisi BROX, Rusya'da fabrika inşa edecek

2022-09-29 07:23 - Özel Haber

Babalarının izinden giden üç itfaiye eri alevlere müdahale ediyor

2022-10-02 12:04 - Çevre-Hayat

Ziraat Türkiye Kupası 3. Eleme Turu'nun eşleşmeleri belli oldu

2022-10-04 15:35 - Spor

Bugün açılacak Etlik Şehir Hastanesi 8 ayrı hastaneden oluşacak

2022-09-28 00:21 - Sağlık

Sivas'ta şeker pancarında 1 milyon ton rekolte beklentisi

2022-09-28 15:35 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2022-09-29 21:02 - Gündem

Beşiktaş- Fenerbahçe derbisinin hakemi Volkan Bayarslan

2022-09-28 15:15 - Spor

Merkez Bankası 91 yaşında

2022-10-03 11:44 - Ekonomi

Paraşütçü baba oğul gökyüzünde heyecanı birlikte yaşıyor

2022-09-28 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Milyarderlerin serveti 15,8 trilyon dolara ulaştı

22:37 - Ekonomi

ABD'de işten çıkarmalar kasımda yıllık yüzde 24 arttı

21:13 - Ekonomi

Türkiye'nin mavi yüzgeçli orkinos kotası 3 bin 95 tona yükseldi

21:07 - Ekonomi

ABD, Lukoil'in Rusya dışındaki benzin istasyonlarına geçici yaptırım muafiyeti sağladı

20:27 - Ekonomi

IAEE MECA 2025 Konferansı'nda enerji dönüşümü politikaları masaya yatırıldı

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İspanya hükümeti, İsrail'i boykot için Eurovision Yarışması'ndan çekilme kararından memnun

00:23 - Dünya

Doha Forum 2025, 'Adalet Harekete Geçiyor: Vaatlerden İlerlemeye' temasıyla düzenlenecek

23:42 - Dünya

Zelenskiy "olayların her türlü gelişmesine" hazır olduklarını belirtti

23:37 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası'nda grup aşamasına kalan takımlar belli oldu

23:32 - Spor

Mısır Coğrafya Cemiyetinde Türk ve Mısır ortaklığında hüsnühat sergisi düzenlendi

23:30 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447