?>

Türkiye, İHA'lardaki başarısını insansız kara araçlarına taşıyor

İnsansız hava araçları dünyada ilgi gören Türk savunma sanayisi, bu başarıyı insansız kara araçlarıyla sürdürmeyi amaçlıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Türk savunma sanayisi, insansız sistemler alanında hava platformlarıyla yakaladığı başarıya kara araçlarını da eklemeye hazırlanıyor.

İnsansız hava araçlarını (İHA) yaklaşık 20'den fazla ülkeye ihraç eden Türk savunma sanayisi, farklı sınıflarda insansız kara araçları geliştirmek için çok yönlü çalışmalar yürütüyor.

Zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS de bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı Seri Üretim Niyet Beyanı imzaladı.

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insansız kara araçlarına yönelik yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İnsansız kara araçları geliştirme konusunda çeşitli planları olduğunu dile getiren Kurt, öncelikli olarak SSB ile yürütülen projeye odaklandıklarını söyledi.

Sözleşme kapsamında 5 araç için görev ve alt sistem tanımı yapıldığını ifade eden Kurt, bu çerçevede tekliflerini nihai hale getirip Başkanlığa sunacaklarını bildirdi.

Yeni tasarımlar yolda

Daha önce geliştirdikleri insansız kara aracı üzerinde otonom özellikler bulunmadığını anlatan Kurt, şu ifadeleri kullandı:

"Süre göz önüne alındığına olması zaten mümkün değildi. SSB ile Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın istekleri doğrultusunda belli seviyede otonom özellik var, silah entegrasyonu söz konusu. Farklı konfigürasyonları içeren çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bu sözleşmede bunların kavramsal ispatı olacak. Sahada kullanıldıkça değişiklikler gelecektir. Proje süresi ve ekonomisi açısından mevcut araçlar üzerine bunu uygulayacağız. İlerde daha düşük siluetli, daha atik, gerektiğinde koruma istenmeyecek yeni araç tasarımları planlarımızda var. Bunlar da zaman içinde oluşacaktır."

Kurt, bu süreçte kullanıcıyla etkileşim ve geri beslemenin çok çok önemli olduğunu vurgulayarak, "yaptık, bunu kullanın" yaklaşımı yerine, beraberce ortaya çıkardıkları ürünleri sahaya sunmak istediklerini belirtti.

Ağır sınıfta teslimat 2023'te

İnsansız kara araçları konusunda henüz yolun başında bulunulduğuna değinen Kurt, "İnsansız kara araçları ve bunların otonom özelliklerinde Türkiye ve dünya henüz çok başlangıçta. Türkiye olarak yine dünyanın önünde gidebileceğimiz, başkalarının örnek alabileceği çalışmaların içinde olduğumuzu müjdeleyebilirim. SSB ile isteklerini ve nasıl kullanabileceklerini tüm açıklığıyla ortaya koyan kullanıcılarımıza teşekkür ederim." dedi.

Kurt, teslimat için 2023'ü öngördüklerine işaret ederek, görüşmelerin devam ettiğini, bazı basit modellerin, 1-2 aracın önceden verilebileceğini, komplike araçların teslimatının ise daha sonra yapılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'dan Dover Limanı sorununda kendisini suçlayan İngiltere'ye Schengen önerisi

2022-07-26 00:03 - Dünya

MHP, "Anlatma ve Aydınlatma" toplantılarına 29 Temmuz'da devam edecek

2022-07-26 12:29 - Siyaset

Papa, Katolik Kilisesi'ndeki istismarlardan ötürü 'tövbe haccı' için Kanada'ya gitti

2022-07-24 18:28 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Akar, Letonya'da

2022-07-28 12:59 - Gündem

Elazığ'da yağışlar arpa ve buğdayda üretimi artırdı

2022-07-23 12:14 - Ekonomi

Yüksek Askeri Şura ağustos ayı başında toplanacak

2022-07-24 12:13 - Gündem

Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne yaklaşık 10 bin kişi katıldı

2022-07-25 10:59 - Teknoloji

UEFA'dan Fenerbahçe'ye disiplin soruşturması

2022-07-28 18:55 - Spor

İsveç'te terör örgütü YPG/PKK yandaşları gösteri düzenledi

2022-07-23 16:41 - Dünya

Türkiye'nin bal ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 75 arttı

2022-07-27 13:45 - Ekonomi

İlgili Haberler

ALTAY tankının ilk teslimatı 28 Ekim'de yapılacak

20:12 - Teknoloji

STM'nin milli İHA'ları Ateş Serbest Tatbikatı'na damga vurdu

20:07 - Teknoloji

Türkiye yeni uydu hizmetleriyle tanışacak

13:18 - Teknoloji

Ürettikleri robotla TEKNOFEST ikincisi olan öğrenciler, yeni yarışlarda zirveyi hedefliyor

12:24 - Teknoloji

ULAK Haberleşme yerli teknolojileri Dubai'de küresel sahneye taşıyacak

11:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kosova'da halk yerel seçim için sandık başında

10:27 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 38 Raportör Yardımcısı alacak

10:12 - Gündem

İsviçre'de Gazze'ye destek gösterisinde polis ile göstericiler arasında arbede çıktı

10:07 - Dünya

Çin, ABD'nin tarife tehdidine karşı nadir toprak elementleri kontrolünü savundu

07:58 - Ekonomi

Meksika'da şiddetli yağışlar sebebiyle 42 kişi öldü, 27 kişi kayboldu

07:48 - Dünya