?>

Türkiye-Finlandiya arasındaki savunma sanayi işbirliğinin artması bekleniyor

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye-Finlandiya arasında, "Bu işbirliğimizin derinleşmesi çerçevesinde Finlandiya ile savunma sanayii konusunda işbirliğimizin artması söz konusu." dedi.

Ekonomi - 5 ay önce

Helsinki

Çakar, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nın en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden Slush 2024'te AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Slush'ın Avrupa'nın en kapsamlı teknoloji ve startup etkinliklerinden birisi olduğunu belirten Çakar, etkinliğe Türk girişimci ve yatırımcılarının ilgisinin her yıl giderek arttığını söyledi.

Çakar, etkinliğin ilk yılında Türkiye'den 40 kişilik katılım olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Fuarın kayıtlarına göre, bu yıl Türkiye'den iştirakçi sayımız 400 civarında. Türkiye'den öğrencilerimiz, genç girişimcilerimiz var. Burada tabii sayının bu kadar yüksek olmasında, devletimizin ve kalkınma ajanslarımızın sağladığı desteklerin de çok büyük önemi var. Girişimcilerimize ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin de çok büyük bir katkısı var. Hem bunların eş güdümünün sağlanmasında ve hem buraya getirilmelerinde bireysel katılımcıların da kendi aralarında gruplaşarak geldiklerini görebiliyoruz. Dolayısıyla bunun verimli sonuçlarla bize döneceğine gönülden inanıyoruz."

"Türkiye Ticaret Bakanı Finlandiya'yı ziyaret edecek"

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, iki ülke arasındaki ticaretin istikrarlı şekilde geliştiğini belirtti.

Türkiye ile Finlandiya arasında 2023'te 2,1 milyar avroluk bir ticaret hacmine ulaşıldığını aktaran Çakar, şöyle konuştu:

"Bu konuda biz de yakın takipçisiyiz. Dolayısıyla bu yıl içinde benzer bir rakamı yakalayacağımızı düşünüyoruz. İlk 8 ay rakamları 1,2 milyar avro civarında. Bunun yıl sonuna kadar 2 milyar avroyu bulacağını tahmin ediyoruz. Şimdilik ilişkilerimiz çok farklı bir mecrada. Ticari ilişkilerimizde öncelikle 2022'de Türkiye'de Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyon toplantısı yapıldı. Şimdi bunun ikinci ayağı Şubat 2025'te yapılacak. Ticaret Bakanımızı ve büyük bir heyeti ağırlayacağız. Burada bu tür ziyaretlerin ticari ilişkilerin gelişmesine de çok büyük katkısı var. Finlandiya şirketlerinden ilgiyi görüyoruz. Türk şirketlerimizin de aynı şekilde özellikle yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji ve dijitalleşme konusunda bize ve firmalarımıza büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz."

Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasındaki iyi olan ilişkilerin istikrarlı bir seviyede ve olumlu çerçevede ilerlediğini, bunun NATO şemsiyesi altına alınmasıyla savunma sanayi dahil daha farklı bir boyuta geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Finlandiya ile zaten iyi olan ilişkilerimiz açıkçası 2024 itibarıyla en iyi seviyesine çıkmıştır. Tarihinin en iyi seviyesinde. Bunda NATO bünyesi çerçevesinde iki kanat ülkesi olarak, Finlandiya en kuzeyde Türkiye'de güneyde, zaten bir ortak paydamız var. Dolayısıyla üstlendiğimiz sorumluluklar arasında benzerlikler var. Ancak Finlandiya ile ilişkilerimizin bu yıl bir de 100'üncü yılını kutluyoruz. NATO çerçevesinde hem savunma alanında hem NATO'nun gereği çerçevesindeki alanlarda yakın işbirliğimiz devam ediyor. Bu işbirliğimizin derinleşmesi çerçevesinde Finlandiya ile savunma sanayii konusunda işbirliğimizin artması söz konusu. Çünkü bu ikimizin de menfaatine."

"Görüşmeler arttıkça birbirimizi çok iyi anlamaya başladık"

Çakar, "Son iki yılda iki kere Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı ağırladık. Türkiye ve Finlandiya ile ilişkilerimiz düzenli mekanizmalarla ilerledi. Bunlar arasında terörizm alanı olsun, İçişleri, Adalet, Dışişleri bakanlıkları olsun ve NATO üyelik sürecinde oluşturulan daimi ortak mekanizma olsun çok sık bir görüşme trafiği var." diye konuştu.

Bütün bu görüşme trafiğinin her iki tarafın da yararına olduğuna işaret eden Çakar, "Birincisi, birbirimizi çok daha iyi anlamaya başladık. İkincisi, sorunlarımızı görüşme yoluyla aşabileceğimizi anlıyoruz ve bunlar için çözüm üretme gayretine giriyoruz ki bu da çok kıymetli iki ülke ilişkilerinde." ifadelerini kullandı.

"Finlandiya, teknoloji, inovasyon ve startup bakımından dünya pazarlarına açılan bir kapı niteliğinde"

Deniz Çakar, Finlandiya ile ticaret, teknoloji ve yatırım fırsatlarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Slush etkinliğinde de gördüğümüz gibi Türkiye'de çok dinamik, teknoloji odaklı yetişen gençlerimiz ve girişimcilerimiz var. Bu girişimcilerimizin Finlandiya üzerinden dünya pazarlarına açılma konusunda büyük fırsatlara sahip olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla odaklandığımız alan esasen yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yüksek teknoloji alanlarında genç girişimcilerimizin, firmalarımızın Finlandiya ile ortak işbirliği konusunda çalışması."

Üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları

Çakar, Finlandiya'nın Türkiye'nin belirli coğrafyalardaki etkinliğinden çok etkilendiğini aktararak, Finlandiya yetkililerinin ve iş dünyasının Afrika ve Orta Asya bölgesinde müteahhitlik dahil Türkiye ile ortak işbirlikleri, ortak yatırımlar ve birlikte çalışma arzusu olduğunu anlattı.

Ukrayna'nın yeniden inşasına dikkati çeken Çakır, "Burada da savaş döneminde bile Ukrayna'da işlerini aksatmadan devam eden Türk inşaat sektörünün Finlandiyalı inşaat sektöründeki meslektaşlarıyla yapabilecekleri, onlara verebilecekleri bilgiye dayalı destekler var ve birlikte hareket edebilirler. Biz bunun da gerçekleşmesini öngörüyoruz ve bekliyoruz." dedi.

"Finler ve Türkler birbirine yakın halklar"

1924'te Türkiye Finlandiya diplomatik ilişkilerini kuran anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Çakar, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede her iki ülkenin büyükelçiliği de hem Ankara'daki meslektaşım hem biz, burada halklarımızı daha yakınlaştırmak, kurumlarımızı daha yakınlaştırmak için ciddi gayret sarf ettik ve bunun sonuçlarını da görüyoruz. Esasen Finler ve Türkler birbirine yakın halklar. Sadece arayı çok açık tutmamak lazım. Bu ilişki sıklığının gerek halklar arasında gerek resmi makamlar arasında gerek ticaret ve ekonomi alanında ve NATO bünyesinde askeri işbirliğimiz çerçevesinde sıcak bir şekilde geliştirilmesi ve derinleştirilmesinin, her iki ülkeye de sonsuz fırsat ve yarar sağlayacağı kanaatindeyim."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

İtalya Başbakanı Meloni: Açlık ve yoksulluk sorunlarını çözmekten çok ama çok uzaktayız

2024-11-19 19:32 - Dünya

Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 21 köy yolunda heyelan oldu

2024-11-19 13:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 11:56 - Gündem

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

2024-11-15 23:22 - Dünya

Dışişleri Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı

2024-11-21 11:27 - Siyaset

Erzincan'ın karlı dağlarında yaban keçisi sürüsü görüntülendi

2024-11-21 15:18 - Çevre-Hayat

İşsizlik oranı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,1 puan azaldı

2024-11-18 10:58 - Ekonomi

Yeni teknolojiler kale ve şatoları da fethediyor

2024-11-17 14:52 - Teknoloji

Kütahya'da tırlar çarpıştı 2 kişi yaralandı

2024-11-16 08:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Tahıl sektörünün paydaşları Ankara'da bir araya gelecek

15:38 - Ekonomi

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

15:33 - Ekonomi

Sakarya'dan ilk 4 ayda 1,6 milyar dolarlık ihracat

15:13 - Ekonomi

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

14:33 - Ekonomi

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

13:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze'deki gazeteciler, İsrail'in soykırımına son verilmesi talebiyle eylem yaptı

15:47 - Dünya

Tahıl sektörünün paydaşları Ankara'da bir araya gelecek

15:38 - Ekonomi

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

15:33 - Ekonomi

Zelenskiy, Trump ile bugüne kadar en iyi görüşmeyi Vatikan'da gerçekleştirdiklerini belirtti

15:28 - Dünya

Sakarya'dan ilk 4 ayda 1,6 milyar dolarlık ihracat

15:13 - Ekonomi