?>

Türkiye en çok insani yardım yapan ikinci ülke

Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu'na göre, geçen yıl en çok insani yardım yapan ikinci ülke Türkiye oldu. Gayri safi milli hasıla gelirinin yüzde 0,75'ine denk gelen insani yardımlar, Türkiye'yi dünyadaki, "En cömert ülke" konumuna getirdi.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA(AA) - Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu'na göre, geçen yıl en çok insani yardım yapan ikinci ülke Türkiye oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, yardım bekleyen ülkeden, "yardımı beklenen" ülke konumuna gelen Türkiye, bugün açıklanan Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu'na göre, geçen yıl 6 milyar dolarlık insani yardım yaparak, 6,3 milyar dolarlık yardım yapan ABD'nin ardından ikinci ülke oldu.

Türkiye 2015'te ayrıca, mili gelirinin 0,75'ini insani yardım için ayırarak, bir kez daha dünyanın "En cömert ülkesi" konumuna yerleşti.

Dünyada her yıl yapılan insani yardımların haritasını çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri, bugün 17. Küresel İnsani Yardım Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, 2016'da en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD'nin ardından ikinci oldu. Türkiye'yi, İngiltere, AB kurumları ve Almanya takip etti.

Türkiye'nin 2014'te yaptığı insani yardım miktarı 3,2 milyar dolar iken geçen yıl iki katına çıkarak, 6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, 2013, 2014, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporlarına göre de üç yıl üst üste, en çok insani yardım yapan üçüncü, geçen yıl ise ikinci ülke olmuştu.

En cömert ülke

Gayri safi milli hasıla gelirinin yüzde 0,75'ine denk gelen insani yardımlar, Türkiye'yi dünyadaki "En cömert ülke" konumuna getirdi. Milli gelirine göre, dünyada en çok yardım yapan ülke olan Türkiye'yi, yüzde 0,18 ile Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 0,15 ile Lüksemburg izledi.

Dünyadaki yardımın 5'te 1'i Türkiye'den

Rapora göre ayrıca, 2015'te dünyada yapılan yardım tutarı 25,7 milyar dolar iken, 2016'da 27,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği 6 milyar dolarlık insani yardım, geçen yıl dünyada yapılan yardımın 5'te 1'inden fazlasını oluşturdu.

En çok yardım Suriye'ye

Dünyada en çok insani yardım 2,14 milyar dolar ile Suriye için yapıldı. Suriye'yi 1,5 milyar dolar ile Yemen, 956 milyon dolar ile Ürdün, 935 milyon dolar ile Güney Sudan ve 888 milyar dolar ile Irak izledi.

İlk günden beri Suriye krizi mağdurları için din, dil, ırk ayrımı yapmadan açık kapı politikası uygulayan Türkiye, bugün, dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi oldu. Savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara yeni bir hayat sunan Türkiye, AFAD koordinasyonunda kurduğu 23 barınma merkezinde, Suriyeli sığınmacıların olması gereken tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

AFAD barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların de ötesinde, meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında bugüne kadar 25 milyar doları aşkın bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bu fedakarlığına katkısı ise 526 milyon dolar oldu.

6 yılda 52 ülke

Son 6 yılda, 52 ülkede mağdur ve mazlumların yardımına yetişen AFAD, 2016'da da Makedonya, Mozambik ve Sudan'daki sel felaketlerinde, Ekvator'daki depremde, Yemen ve Somali'deki iç karışıklıklarda, Haiti'deki kasırgada ve Irak, Suriye ve Filistin'de yardıma muhtaç zor durumdaki insanların umudu oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

FIFA Konfederasyonlar Kupası başlıyor

2017-06-16 18:14 - Spor

'Sanayi sitelerimizi taşıyacağız'

2017-06-21 02:27 - Gündem

'Soruşturma altındayım'

2017-06-16 21:22 - Dünya

Kayınvalide ve baldız cinayetine ceza yağdı

2017-06-17 22:42 - Asayiş

Mağazaya gönderilen koliden yayılan koku zehirledi

2017-06-16 19:26 - Genel

Bursa'da 16 doktor FETÖ'den gözaltında

2017-06-15 13:47 - Gündem

Yaz spor okullarında hedef 1,5 milyon öğrenci

2017-06-17 16:38 - Genel

İngiliz futbolunda teknik direktör 'kıyımı' azaldı

2017-06-15 18:12 - Spor

ABD Başkanı Trump: Soruşturma altındayım

2017-06-16 21:19 - Genel

KYK ve PTT çalışanlarına operasyon!

2017-06-16 14:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını bildirdi

00:52 - Dünya

TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı

00:48 - Siyaset

AB liderlerinden, İsrail ile işbirliğini azaltmaya yönelik öneriler geliştirilmesi talimatı

00:32 - Dünya

CNN: ABD, İran'ı müzakere masasına oturtmak için sivil nükleer programlarına yardımı görüşüyor

00:18 - Dünya

İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz

00:07 - Dünya