?>

Türkiye Dokuma Atlası projesinde yer alan Erzurum 'ehram'ı geleceğe aktarılıyor

Anadolu'nun dokuma kültürünü gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan Türkiye Dokuma Atlası projesinde yer alan "ehram", farklı tasarımlarla dış kıyafet ve hediyelik eşya formunda geleceğe aktarılıyor

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Erzurum

Aziziye Belediyesinin girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumundan 2018 yılında "Erzurum ehram dokuma kumaşı" adıyla coğrafi işaret belgesi alarak tescillenen kumaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsünce yürütülen Türkiye Dokuma Atlası projesine dahil edildi.

Bu kapsamda Aziziye Belediyesi, ehram kumaşını, bugünün modasına ve kullanım amaçlarına göre çeşitli formlarda üretimi yapmak için dokuma atölyelerini faaliyete geçirdi.

Ehram kumaşıyla hem yeni tasarımların yapılması hem de özellikle kadın istihdamının artırılması hedefleniyor.

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, belediye olarak geleneksel ehramın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

"Türkiye'ye satışını gerçekleştiriyorlar"

Kumaşın özelliğini ve kullanım alanlarını paylaşan Orhan, "Hem tesettür, hem de sıcaktan ve soğuktan korunma maksatlı, klimatik özelliğinden dolayı da kadınların kullanmış olduğu bir kumaş. Günümüzde biraz daha kullanımı azaldığı için belediye olarak özellikle bunu devam ettirmek adına çalışmalar yaptık." dedi.

Coğrafi işaretin kendilerine bir sorumluluk yüklediğini dile getiren Orhan, ehramı bugünün şartlarına ve çağın gereksinimlerine uygun olarak da yeni bir formata büründürülmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

"Ehramdan çok çeşitli ürünler üretiyoruz. Kravat, atkı, yelek, kadınların giyebileceği her türlü giyecek ve aksesuarların özgün tasarımlara sahip, güzel bir ürün yelpazesi oluştu. Hem bazı ürünleri burada klasik olarak bütün Türkiye'ye satışını gerçekleştiriyorlar hem de özel sipariş de alıyorlar. Tabi burada kadınlarımız çalışıyor. Ekonomik olarak kadınlara bir katma değer sağlıyoruz. Bu anlamda İstihdamı da artırmayı amaçlıyoruz."

Kışın sıcak yazın serin tutuyor

Erzurum Aktif İş Kadınları Derneği Başkanı Hülya Saltuklu da atölyede ihramdan kadın, erkek giyiminin yanı sıra hediyelik ev eşyası gibi ürünler yaptıklarını söyledi.

Ehramdan yeni moda tasarımları çıkarttıklarını ifade eden Saltuklu, "Ehram kumaşının en küçük parçasını bile değerlendiriyoruz. Ürünlerimizde Erzurum'un özellikle tarihi mekanlarını ve dokusunu, tarihsel motiflerini uyguluyoruz. Erzurum'un figürleri ve Selçuklu motiflerini içeren örtüler yaptık. Kışın sıcak yazın serin tuttuğu için ceketler, pelerinler, şallar ürettik. Giyimin parçası aksesuarlarımıza da ehram kumaşı ve tasarımlarımızla ayrı bir hava kattık." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

VakıfBank, FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu

2022-12-18 18:23 - Spor

Dünya Kupası'nın en güzel golü Richarlison'dan

2022-12-23 16:20 - Spor

Esenboğa Havalimanı'nın kapasite artırımı ve 25 yıllığına kiralanması ihalesi başladı

2022-12-20 15:12 - Ekonomi

Messi'nin müzesindeki tek eksik de tamamlandı

2022-12-19 14:29 - Spor

Ardahan'da kar, Erzurum ve Kars'ta soğuk hava etkili oluyor

2022-12-24 13:57 - Çevre-Hayat

Adana Demirspor yarın Fatih Karagümrük'ü konuk edecek

2022-12-24 09:48 - Spor

'Türkiye kendi altyapısını geliştirmeye devam ediyor'

2022-12-19 21:22 - Siyaset

Almanya'da haklarında tutuklama kararı bulunan 674 aşırı sağcı aranıyor

2022-12-21 20:48 - Dünya

Masaj Yağlarının Faydaları Ve Kullanımı

2022-12-22 08:15 - İnsan&Hayat

Göl kenarındaki kamışlar geçim kaynakları oldu

2022-12-19 13:26 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türk Edebiyatının Milli Sesi: Yavuz Bülent Bakiler

17:50 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 12 bölgede 21 yeni oyun sahneleyecek

18:53 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, memleketi Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

17:22 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Kültür Sanat

Farklı sanat dallarının birleşimiyle ortaya çıkan 'neva' ile ahşap eserler üretiyor

11:42 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kolombiya, İsrail'in tüm diplomatlarını sınır dışı etme kararı aldı

05:23 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na dünya çapında destek

05:03 - Dünya

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'ndaki gemilerden 25 Türk aktivisti alıkoydu

03:47 - Gündem

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'ndaki gemilerden 20 Türk aktivisti alıkoydu

03:17 - Gündem

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı Türkiye genelinde protesto edildi

02:18 - Gündem