Türkiye'den Uygur Türkleri açıklaması

Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Varlı, Türkiye'nin, Uygur Türklerinin Çin'de eşit haklara sahip vatandaşlar olarak barış ve refah içinde yaşamalarının garanti altına alınmasına dair beklentilerini Çin makamlarına ilettiğini belirtti.

Dünya - 7 yıl önce

New York
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Serhad Varlı, Türkiye'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri konusunu Çin ile ''diyalog ve ikili görüşmeler'' yoluyla ele almaya önem verdiğini söyledi.
BM Genel Kurulunun insan hakları konularını ele alan 3'üncü Komitesi'nde konuşan Varlı, Sincan'daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini Çinli yetkililerle her seviyede görüştüklerini belirtti.
Türkiye'nin, Uygur Türklerinin Çin'de eşit haklara sahip vatandaşlar olarak barış ve refah içinde yaşamaları, temel insan haklarına saygı gösterilmesi ve dini özgürlükler ve kültürel kimliklerinin korumasının garanti altına alınmasına dair beklentilerini Çin makamlarına ilettiğini aktaran Serhad Varlı, "Türkiye, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri konusunu Çin ile diyalog ve ikili görüşmeler yoluyla ele almaya önem veriyor." dedi.
Çin hükümetinden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni ''tam teşekküllü ve engelsiz'' şekilde ziyaret etmesine izin vermesini beklediklerini dile getiren Varlı, Türkiye'nin de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bir delegasyon gönderme hazırlıklarını sürdürdüğünü kaydetti.
23 ülke çağrı yapmıştı
Aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da olduğu 23 ülke ise Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin'e, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yapmıştı.
Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ''eğitim merkezi'' adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.
BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz ayında Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesinin eleştirildiği ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısına yer verilen bir mektubu imzalamıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbir" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.
BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hayatını adadığı baleyi gelecek nesillere aktarıyor

2019-10-24 15:52 - Kültür Sanat

ABD'de Cadılar Bayramı partisinde silahlı saldırı: 3 ölü

2019-10-30 14:57 - Dünya

Mardin'de 11 bin yıllık tapınak bulundu

2019-10-30 18:37 - Kültür Sanat

Selma Güneri ve Ahmet Mekin sinemaseverlerle buluştu

2019-10-28 20:17 - Magazin

Bakan Kurum: Kaçak yapılaşmalara asla göz açtırmayacağız

2019-10-26 16:33 - Siyaset

ABD'nin Teksas eyaletinde üniversitede silahlı saldırı

2019-10-27 13:32 - Genel

Türkiye'den Uygur Türkleri açıklaması

2019-10-30 21:52 - Dünya

Astana garantörlerinden 'Anayasa Komitesini destekleme' vurgusu

2019-10-30 05:02 - Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield Dışişleri'ne çağrıldı

2019-10-30 12:44 - Genel

Fatih Terim'den kadroda revizyon sinyali

2019-10-28 02:17 - Spor

İlgili Haberler

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi, Fransa'da 1373 dere kurudu

12:22 - Dünya

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi, Fransa'da 1373 dere kurudu

12:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barıştan, istikrardan ve kardeşlikten yana tavır koymaya devam ediyoruz

12:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir ittifak ortamı oluştu

12:03 - Gündem