?>

Türkiye'den Suriye'ye doğal gaz akışıyla ülkenin günlük elektrik arzı 10 saate çıkacak

Türkiye, Suriye'nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında 2 Ağustos'ta ülkeye doğal gaz ihracatına başlayarak ülkenin günde 3-4 saat süren elektrik arzını 10 saate çıkaracak.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

Suriye ile enerji alanında da ilişkilerini ilerleten Türkiye, Aralık 2024'te Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'deki hayatın yeniden normalleştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

Bu kapsamda zarar gören doğal gaz boru hatlarının onarılmasıyla 21 Mayıs'ta Kilis'ten Halep'e uzanan bağlantı tamamlandı. Günlük 6 milyon metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip hattan ihracat 2 Ağustos'ta başlayacak. Bu hattan taşınacak gaz, yılda 2 milyar metreküpe ulaşabilecek.

????

Söz konusu gaz, Halep'teki doğal gaz santralinde elektrik üretme amacıyla kullanılacak ve yaklaşık 1200 megavatlık elektriğe dönüştürülecek. Böylece mevcutta Suriye'de üretilen elektrik miktarı yaklaşık 2 katına çıkacak. Suriye'de günde 3-4 saat süren elektrik arzı bu destekle 10 saate kadar çıkmış olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Temmuz'da Suriye'ye doğal gaz ihracatında Türkiye'nin Azerbaycan ve Katar'la işbirliği yapacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda, Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelen doğal gaz, Kilis üzerinden Suriye'ye iletilecek.

Birecik-Halep elektrik hattı tekrar devreye alınacak

Bakan Bayraktar, öte yandan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine elektrik ihracatını mevcut hatlar üzerinden 280 megavata çıkarmayı planladığını ve geçmişte kullanılan yaklaşık 500 megavat kapasiteli Birecik-Halep elektrik hattının da tekrar devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.

Bayraktar, hattın devreye alınmasıyla toplam yaklaşık 900 megavat elektriğin Suriye'ye ulaşarak yaklaşık 1,6 milyon hanenin ihtiyacının karşılanabileceği bilgisini paylaşmıştı.

Suriye’de 2011'de başlayan iç savaş, ülkenin enerji altyapısında ciddi hasara yol açtı. Özellikle elektrik üretim tesisleri, iletim hatları ve doğal gaz altyapısı büyük ölçüde tahrip olurken, ülkede günlük elektrik arzı birçok bölgede 3-4 saatle sınırlı kaldı.

Aralık 2024'te Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkede geçiş süreci başlatılırken, enerji altyapısının yeniden inşası da öncelikli alanlar arasında yer aldı. Bu süreçte Türkiye, teknik kapasitesi ve coğrafi yakınlığı sayesinde yeniden yapılandırma çalışmalarına aktif katkı sağlamaya başladı.

Türkiye, daha önce de Suriye'nin kuzeyine sınırlı düzeyde enerji ihracatı gerçekleştirmiş, zaman zaman elektrik iletim hatları üzerinden bölgesel destek sağlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te halı fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-07-29 12:42 - Asayiş

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 'IDEF 2025' sona erdi

2025-07-27 20:13 - Teknoloji

Orman yangını şehitlerinden Muharrem Can'ın cenazesi Konya'da defnedildi

2025-07-25 15:47 - Gündem

Engellerini aşan emekli öğretmen yamaç paraşütü yaparak gökyüzüyle buluştu

2025-08-01 12:27 - Çevre-Hayat

SBÜ, Darülaceze Sosyal Yaşam Şehri'ne Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurdu

2025-07-26 14:58 - Eğitim

Fenerbahçe, stadyum ve Avrupa forma sponsorluğu için Chobani'yle anlaştı

2025-07-26 10:43 - Spor

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır geriliminde taraflar ateşkes ilan etti

2025-07-28 14:32 - Dünya

Organize suç örgütüne yönelik operasyonlarda 21 şüpheli tutuklandı

2025-07-26 08:13 - Asayiş

Google, Afrika'da yapay zekaya 37 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi

2025-07-25 13:13 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Nişanı Tevcih Törenine katıldı

2025-07-29 19:56 - Siyaset

İlgili Haberler

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yükseltti

19:23 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi

TİGEM'in açık artırmasında Arap tayı 5 milyon 250 bin liraya satıldı

17:53 - Ekonomi

IMF: Küresel belirsizlik döviz piyasalarında kırılganlığı artırıyor

17:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki gemilere saldırdı

06:43 - Dünya

Türkiye'ye dönen Küresel Sumud Filosu aktivisti Özkan, gazetecilere konuştu

06:03 - Gündem

Samsun'da Atatürk'ün kaldığı tarihi konak yangında zarar gördü

03:18 - Gündem

Erdek Körfezi'nde fırtına etkili oluyor

03:02 - Gündem

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya