?>

Türkiye'deki deprem riski dirençli şehirleri zorunlu kılıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, "Deprem dirençli şehirler oluşturmak zorundayız, deprem dirençli yerleşmeler kurmak zorundayız ve bunu da devlet millet el ele yapmak zorundayız." dedi.

Çevre-Hayat - 2 hafta önce

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, AA muhabirine, 13 Nisan'da merkez üssü Amasya'nın Taşova ilçesi olan 4,6 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde oluştuğunu söyledi.

???? Artık haberler size gelsinAA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Kuzey Anadolu Fayı'nın Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biri olduğunu dile getiren Bahadır, şunları kaydetti:

"Kuzey Anadolu Fayı'nda zaman zaman küçük hatta kısmen de orta ölçekli depremler meydana geliyor ve gelmeye de devam edecek. Bu tür depremlerden aslında çok fazla korkmamak lazım. Bu tür depremler küçük enerji boşalımlarıdır. Tabii büyük depremlerin habercisi mi sorusu çok gündeme geliyor. Bu sahada geçmişte olan depremlere baktığımızda risk var. Ama depremin zamanını elimizdeki verilerle bilmemiz mümkün değil. Yine de şunu belirtmek lazım. Deprem dediğimiz olay, her an Türkiye'nin her bölgesinde meydana gelebilecek bir doğa olayıdır. Yapacağımız şey şu; hem devlet olarak hem millet olarak depreme hazırlıklı olmalıyız."

Türkiye'nin aktif deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğuna işaret eden Bahadır, "Kuzey Anadolu Fayı zaman zaman 7 ve üzeri çok büyük depremler üretmektedir. Erzincan'da olduğu gibi 7,9'a kadar varabilen büyüklükte depremler üretebilen bir fay hattı. 1943 yılında Ladik merkezini de etkileyen çok büyük bir deprem yaşanmış. Orta Karadeniz'de yaşayanlar bu büyük depremden çok ciddi derecede zarar görmüşlerdir. 4 bin insanımız yaşamını yitirmiş, binlerce insanımız ise yaralanmış ve evlerinden olmuşlardır." diye konuştu.

Kuzey Anadolu Fayı'nın belirli aralıklarla depremlere sebep olduğunu hatırlatan Bahadır, şöyle devam etti:

"Şunu biliyoruz her depremin arkasından belirli bir süre geçer. Bu süre özellikle fayın atımına, enerji boşalımına ve kırılma miktarına bağlıdır. Bu da bize depremlerin kabaca kronolojisi hakkında bilgi verir. Ancak her zaman bu olacak diye bir kural yoktur. Bazen 15 yılda olur, bazen ise 100 yılı geçer olmaz. Ladik ve Orta Karadeniz'de fay hattı boyunca riskin artık yavaş yavaş artmaya başladığını hatta risk oranının yükseldiğini görüyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın tedirgin olması da bundandır. Kahramanmaraş ve çevresinde enerji boşalımı olmuştur. Bu saha dışındaki tüm alanlarımızda risk ciddi düzeyde devam ediyor. Onun için bugün Erzincan'ı, Bingöl'ü, Bursa'yı, İstanbul'u ve İzmir'i konuşuyoruz ve bunların hepsi bizim büyük kentlerimiz."

"Önlemleri aldığımız takdirde depremin ortaya çıkaracağı hasar da azalacaktır"

Depreme hazırlığın önemine değinen Bahadır, "Deprem dirençli şehirler oluşturmak zorundayız, deprem dirençli yerleşmeler kurmak zorundayız ve bunu da devlet millet el ele yapmak durumundayız. Müteahhitlerimiz projesine uygun bina yapmak zorunda. Belediyemiz projeyi uygun denetlemek zorunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bu süreci takip etmek zorundadır. Dolayısıyla bu tür önlemleri aldığımız takdirde depremin ortaya çıkaracağı hasar da azalacaktır ve biz depremle yaşamayı öğrenmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle Orta Karadeniz bölümü ve Ladik çevresindeki depremlerle ilgili uzun yıllardır araştırma ve projeler yürüttüklerini söyleyen Bahadır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Benim buradaki en büyük endişem ve kaygım şuydu; Samsun, Amasya, Tokat çevreleri özellikle yoğun nüfuslanmış alanlar. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerindeki bir depremden bu il merkezleri de çok ciddi derecede etkilenecektir. Özellikle proje sahamız olan Samsun'un Atakum ilçesi özeline vurgu yapmıştık. Atakum'un şehirleşme alanının yüzde 80'i alüvyon zemin üzerine kurulu ve buralara yüksek kat izni verilmiş. 5, 10 ve 15 katlı binalar var ve demiştik ki buralarda zemin sıkıntılı. Yani sağlam değil. Deprem açısından sıvılaşma problemi olan alanlar ve buralarda da özellikle büyük bir depremden sonra ciddi hasarlar meydana gelebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus mücevher saat markası Nika'dan Türkiye için Kur'an-ı Kerim ayetleri işlemeli klasik saatler

2025-04-09 07:18 - Özel Haber

Rusya, enflasyondaki istikrarlı yavaşlamanın ardından faiz oranını düşürmeye gidebilir

2025-04-11 00:09 - Özel Haber

İzmir'de kistik fibrozisli çocuklar için gökdelende tırmanma yarışı düzenlendi

2025-04-12 16:48 - Çevre-Hayat

Milli halterci Harun Algül, Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2025-04-14 15:47 - Spor

Borsa güne düşüşle başladı

2025-04-09 10:03 - Ekonomi

Beyaz Saray'dan İran'a: Ya müzakere edersiniz ya da bedelini ödersiniz

2025-04-08 21:37 - Dünya

Birçok ilde kar etkili oluyor

2025-04-11 10:58 - Gündem

Rusya inşaat sektöründe zorluklar artıyor

2025-04-11 00:03 - Özel Haber

Antalya Diplomasi Forumu'nda ASEAN'ın bölgesel ve küresel ilişkileri ele alındı

2025-04-12 21:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Piyade Uzman Çavuş Tokyürek'in naaşı Erzurum'a getirildi

2025-04-14 23:07 - Gündem

İlgili Haberler

Otostopla bindikleri otomobilin sürücüsü üniversitelerinin rektörü çıktı

14:28 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

13:27 - Çevre-Hayat

İngiliz gezgin Bushby, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yürüyerek Avrupa'ya geçti

13:23 - Çevre-Hayat

Hatay'da prefabrik çarşıdaki lokantada depremzedelere uygun fiyatlı yemek sunuluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Emekli öğretmen doğduğu ilçenin hafızasını evinin bodrumunda yaşatıyor

12:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ta toplanmayan çöpler vatandaşları ve esnafı rahatsız ediyor

15:08 - Gündem

BM, küresel yardım fonu kesintilerinin mülteciler için riskler oluşturduğunu bildirdi

15:03 - Dünya

Bankacılık sektörünün net karı mart sonu itibarıyla 216,1 milyar lira oldu

14:57 - Ekonomi

CHP'li milletvekillerini taşıyan otobüsü polisin üzerine süren şoför hakkında suç duyurusu

14:53 - Gündem

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan Sağlık Bakanlığının sözleşmeli personel alımına ilişkin açıklama

14:37 - Gündem