?>

'Türkiye'deki 32 milyon parseli dijitalleştirdik'

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarım alanında devlet olarak yapay zekayı, dronları ve uyduları kullanmaya başladıklarını belirterek, "Türkiye'deki 32 milyon parseli dijitalleştirdik. Ne ekili ve ne kadar hasat edeceğiz onu görebiliyoruz." dedi.

Siyaset - 6 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda çiftçiler için düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, son 15 yılda reel fiyatlarla tarımsal hasılanın 1,5 kat, et üretiminin 3 kat, balık üretiminin 5 kat, süt üretiminin 2 kat, tarımsal ihracatın 4 kat ve hayvansal ürün ihracatının da 10 kat arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu başarının daha da ileriye gitmesi için çalıştıklarını dile getiren Pakdemirli, "Gıda tedariki, Türkiye'de yüzde 80 aile işletmeleri tarafından yapılıyor. Aile işletmeleri demek gıda güvenilirliği demek. Gıda güvenilirliği için mutlaka aile işletmelerine destek vermemiz gerekiyor. Büyük işletmeler, ufak bir zararda sektörden çıkıyorlar ama aile işletmeleri sabrediyor ve sonunda kazanıyor." diye konuştu.

Pakdemirli, tohumdan sofraya çiftçilerin en çok emek harcayan kesim olduğunu ifade ederek, buna karşılık çiftçilerin her zaman en çok kazanan kesim olmadığını kaydetti.

Bir ürünün bazen tarlada 1 lirayken sofraya 4 liraya gelebildiğine işaret eden Pakdemirli, "Biz diyoruz ki tarladaki ürün 1 lira olmasın, 2 lira olsun, sofradaki de 4 değil, 3 lira olsun. Bu şiarla Ticaret Bakanlığımız ile birlikte bir yasa çalışmamazı var. Hem perakende yasasını hem de hal yasasını beraberce çalışıyoruz. Bundan sonra üreticimizin lehine bu yasayı en yakın zamanda meclise göndereceğiz." şeklinde konuştu.

Pakdemirli, sözleşmeli üretimi de çok önemsediklerine dikkati çekerek, bununla ilgili de bir yasa çalışması içerisinde olduklarını ifade etti.

Çiftçiler evrak işlerini e-devletten yapabilecek

Artık tarımın teknolojiden ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizen Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Tarım alanında Türkiye'de devlet olarak yapay zekayı, dronları ve uyduları kullanmaya başladık. Türkiye'deki 32 milyon parseli dijitalleştirdik. Ne ekili ve ne kadar hasat edeceğiz onu görebiliyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz sayesinde de çiftçimiz hava şartlarından kaynaklı zarara uğramasın diye tahmin ve uyarılar yayımlıyoruz.

Bizim iktidarlarımızda 8 kat desteklerimiz arttı. Destekleri sadeleştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla birlikte bürokrasiyi, sizden istediğimiz kağıdı azaltmamız gerekiyor. Size şunu müjdelemek istiyorum. Çok yakın bir gelecekte e-devlet üzerinden her işleminizi yapacak hale geleceksiniz."

Pakdemirli, başarı örneği çok olmamakla birlikte kooperatiflerin de çok önemli olduğunu vurguladı, bu konuda erkeklere göre daha tertipli ve çalışkan olan kadınların öncü olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atilla Demirel’e 14 yıl sonra beraat

2019-05-09 21:47 - Asayiş

Ford Team ‘dünyanın en kalabalık koşu takımı’ oldu

2019-05-08 19:26 - Ekonomi

Akhisarspor kupayla veda etmek istiyor

2019-05-13 16:07 - Spor

Tarlada bulduğu taşın gök taşı olduğunu iddia etti

2019-05-08 20:02 - Gündem

'Filistin sadece vatan değil kimlik ve din mücadelesidir'

2019-05-14 16:17 - Dünya

Türkiye ve Gürcistan arasında geçiş kolaylığı

2019-05-08 19:57 - Gündem

Göktürk Yenileme Uydusu Projesi ABD'de görücüye çıktı

2019-05-10 17:38 - Ekonomi

Uyuşturucuyu bırakan genç annenin yardım çığlığı

2019-05-10 03:02 - Gündem

Cenk Tosun tribünde, oğlu sahada

2019-05-13 23:54 - Spor

Cari açık rakamları açıklandı

2019-05-13 13:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Kurum: 2 milyon vatandaşımızı güvenli, dayanıklı yuvalara kavuşturuyoruz

16:58 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze İslam dünyası için bir imtihan kağıdıdır

11:13 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti

21:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Uçum, basın mensuplarıyla bir araya geldi

18:02 - Siyaset

Türkiye 4. kez Parlamentolar Arası Birlik Genel Kuruluna ev sahipliği yapacak

16:27 - Siyaset

Günün Manşetleri

1,9 milyon eski tip ehliyetin indirimli yenilenebilmesi için son hafta

17:12 - Gündem

Edirne'de çiftçiler küçük arazilerini yüksek gelirli hünnap üretimiyle değerlendiriyor

17:02 - Ekonomi

Bakan Kurum: 2 milyon vatandaşımızı güvenli, dayanıklı yuvalara kavuşturuyoruz

16:58 - Siyaset

"Futbolda Fark Yok, Sevgi Var" projesinin sergisi açıldı

16:53 - Spor

İsrail'e çelik satan İspanyol firmasının yöneticilerine soykırıma ortaklık soruşturması açıldı

16:47 - Dünya