Türkiye'de rüzgar enerjisinde tüm zamanların günlük üretim rekoru kırıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, rüzgardan elektrik üretiminin 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, yenilenebilir enerji alanında kırılan rekorlara 2026’nın ilk günlerinde bir yenisinin eklendiği belirtildi. Bu kapsamda, rüzgardan elektrik üretiminin 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle bugüne kadarki en yüksek günlük üretim seviyesine ulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, rüzgar enerjisinden yılın ilk haftasında yapılan toplam elektrik üretiminin kayda değer bir artış gösterdiği aktarılarak, bu dönemde üretilen elektriğin yaklaşık dörtte birinin rüzgar santrallerinden karşılandığı vurgulandı.
????
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin artan yenilenebilir enerji kurulu gücüyle yeni rekorlara imza attığını belirterek, "2026'ya da rekorla başladık. Rüzgardan elektrik üretimi, 3 Ocak'ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda en yüksek üretim rakamına ulaştı." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımlarının kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizerek, "Enerjide Tam Bağımsız Türkiye hedefimize ulaşma noktasında yenilenebilir enerji stratejik bir rol üstleniyor. 2026'da da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz. Karada ve denizde önümüzdeki dönemde yapacağımız yeni yatırımlarla potansiyelimizi enerjiye dönüştürmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Deniz üstü rüzgar enerjisine yönelik çalışmalara da değinen Bayraktar, YEKA modeline benzer bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını belirterek, "2035'e kadar 5 bin megavat deniz üstü rüzgar kapasitesini hayata geçirmeyi planlıyoruz." bilgisini paylaştı.
Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, geçen yıl kasım ayı sonu itibarıyla 121 bin 782 megavata yükseldi. Toplam kurulu güç içinde güneş enerjisinin payı 24 bin 669 megavatla yüzde 20,3’e, rüzgar enerjisinin payı ise 14 bin 546 megavatla yüzde 11,9’a ulaştı. Böylece Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün yaklaşık üçte biri güneş ve rüzgar enerjisinden oluştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hititlerden kalan tuz mağarası geçen yıl yaklaşık 1,8 milyon ziyaretçi çekti

2026-01-07 13:43 - Gündem

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nı hayata geçireceğiz

2026-01-07 13:03 - Siyaset

Nijeryalı futbolcu Chibuike Nwaiwu, Trabzonspor için İstanbul'a geldi

2026-01-07 10:47 - Spor

Trabzonspor, Süper Kupa'da final peşinde

2026-01-04 11:33 - Spor

TCMB, Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

2026-01-06 20:17 - Ekonomi

Milli İstihbarat Teşkilatı 99 yaşında -MİT Başkanı Kalın, Teşkilatın çalışmaları ve hedeflerini yazdı-

2026-01-06 10:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Fenerbahçe, İrfan Can Kahveci'yi Kasımpaşa'ya kiraladı

2026-01-08 15:48 - Spor

ASELSAN, AESA radarlarla hava platformlarına güç katıyor

2026-01-07 16:48 - Gündem

Japonya'nın batısında 6,2 büyüklüğünde deprem

2026-01-06 07:52 - Dünya

Güne dem… -Arzu Leyal yazdı-

2026-01-08 08:18 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem