?>

'Türkiye'de faizler çok yüksek'

MÜSİAD Başkanı Kaan, "Faizin bir sömürü aracı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. İş adamına, iş dünyasına yüzde 20'ye yakın oranda para satmakla Türkiye'nin kalkınmasının önünde bir duvar örmek aynı değerdedir." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

AKSARAY - Turan Kazak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleyecekleri Global Katılım Finans Zirvesi'ne ilişkin, "Türkiye'de faizler çok yüksek, yüzde 20'lere yakın. Bu oranla iş adamlarının yatırım yapması mümkün değil. Bu zirveyi onun için düzenleyeceğiz. Buna 'insani finans' adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız." dedi.

Kaan, MÜSİAD 97. Genel İdare Kurulu toplantısı için geldiği Aksaray'da, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Geçen günlerde 2018-2020 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Genelge'nin açıklandığını anımsatan Kaan, bu yıl itibarıyla ilk çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5,2'lik büyüme gerçekleştiğine dikkati çekti.

İşsizlik tek haneye dönebilir

Üretimdeki artışın, enflasyonun düşmesini ve istihdamın artmasını sağlayacağını vurgulayan Kaan, "Orta vadeli programda işsizlik yüzde 10,5 seviyesinde görünüyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da işsizliğin çok olduğunu, batıya gittikçe aslında işçi ihtiyacının olduğunu belirtmek istiyorum. Cazibe programları gerçekleşirse işsizlik rakamlarının çift haneden tek haneye döneceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız"

Kaan, Türkiye'de yatırımların önünün açılabilmesi adına sanayici ve imalatçının daha rahat hareket edebilmesi için finans konusunda rahat bir borçlanma imkanının olması gerektiğini aktardı.

MÜSİAD olarak 16-17 Kasım'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde "Global Katılım Finans Zirvesi"ni düzenleyeceklerine işaret eden Kaan, şunları kaydetti:

"Zirveye bu konuda uzman akademisyenler ve ticari hayata yön veren iş dünyasından 10 bine yakın kişi katılacak. Türkiye'de faizler çok yüksek, yüzde 20'lere yakın. Bu oranla iş adamlarının yatırım yapması mümkün değil. Bu zirveyi onun için düzenleyeceğiz. Buna 'insani finans' adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız. Türkiye'de katılım bankacılığı yüzde 5 seviyesinde. Bunun daha da arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Faizin bir sömürü aracı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. İş adamına, iş dünyasına yüzde 20'ye yakın oranda para satmakla Türkiye'nin kalkınmasının önünde bir duvar örmek aynı değerdedir. Biz insani finansla ilgili yapacağımız kongrede özellikle tarımsal finansmandan, girişim sermayesi fonundan başlayarak kooperatif bankacılığına kadar birçok projeyi masaya yatıracağız. İnsani finans zirvesinin Türkiye'nin geleceğine aydınlık sunacağını düşünüyorum."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlediği gayrimeşru referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaan, Kuzey Irak’ta yapılan sözde referandumu şiddetle kınadıklarını belirterek, Türkiye'nin güneyinde kaos ortamı oluşturmaya çalışan dışardan endeksli politikalara fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Kaan, gayrimeşru referandumun bölgeye fayda vermeyeceğini düşündüklerini bildirdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Referanduma muhalefetimiz Kürtlere karşı değil

2017-10-05 19:42 - Genel

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan'dan istifa açıklaması!

2017-10-04 03:02 - Gündem

Balıkesir'de huzur operasyonu

2017-10-05 02:47 - Asayiş

Gaziantep'te maganda kurşunu: 1 yaralı

2017-10-01 20:02 - Asayiş

'Halkın iradesinin üzerinde güç olmadığına inanıyoruz'

2017-10-06 20:17 - Gündem

TİKA'dan Cibutili öğrencilere destek

2017-10-05 17:27 - Gündem

Eşinden kalan ekmek teknesinde hayat mücadelesi

2017-10-06 14:57 - Çevre-Hayat

'Gaziantep'e 5 kilometre uzunluğunda metro getirmiş olacağız'

2017-10-07 23:22 - Gündem

IKBY ile Bağdat 4 madde üzerinde mutabık kaldı

2017-10-07 23:52 - Dünya

O şahıs serbest bırakıldı

2017-10-05 00:52 - Asayiş

İlgili Haberler

SEDDK Başkanı Davut Menteş ‘Türk Devletleri Insurtech Zirvesi’nde konuştu

18:42 - Ekonomi

Microsoft, OpenAI'da yüzde 27'lik paya sahip olacak

18:08 - Ekonomi

Apple'ın piyasa değeri ilk kez 4 trilyon doları gördü

18:03 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bölgesel ve küresel entegrasyonun öneminin farkındayız

16:23 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Küresel refahı birlikte büyütme hedefiyle çalışıyoruz

16:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hamas'ı ateşkesi ihlal etmekle suçlayan İsrail, Gazze'de karşı adımlar atmaya hazırlanıyor

19:28 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye Cumhuriyeti'nin 102. yılını kutladı

18:28 - Dünya

İsrail, BM'nin Gazze'nin geleceğindeki rolünü baltalamak istiyor

18:22 - Dünya

Microsoft, OpenAI'da yüzde 27'lik paya sahip olacak

18:08 - Ekonomi

Apple'ın piyasa değeri ilk kez 4 trilyon doları gördü

18:03 - Ekonomi