?>

Türkiye Bursları'na bu yıl 135 bini aşkın öğrenci başvurdu

YTB Başkanı Abdullah Eren, "Burs programlarımız 2012 yılında 42 bin civarında başvuru almıştı. Bu sene başvurular 135 bini geçti." dedi.

Eğitim - 7 yıl önce

ANKARA

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, YTB'nin "Türkiye Bursları"na uluslararası öğrencilerin ilgisinin artarak devam ettiğini vurgulayarak, "Burs programlarımız 2012 yılında 42 bin civarında başvuru almıştı. Bu sene başvurular 135 bini geçti." dedi.

Eren, YTB'nin "Türkiye Bursları"nı ve Türkiye'nin uluslararası öğrencilere yönelik hedeflerini değerlendirdi.

Türkiye Bursları'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin YTB eliyle dünyadaki uluslararası öğrencilere sunduğu bir burs imkanı olduğunun altını çizen Eren, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde benzer burs imkanlarının olduğuna dikkati çekti.

Eren, Türkiye'deki uluslararası öğrencilere yönelik bursların 1992 yılından itibaren verildiğini ancak 2012 yılından itibaren bursların "Türkiye Bursları" markası altında YTB tarafından yürütüldüğünü hatırlatttı.

150'den fazla ülkeden 135 bin başvuru yapıldı...

Türkiye Bursları'na her geçen yıl artan bir ilginin olduğunu söyleyen Eren, "Burs programlarımız 2012 yılında 42 bin civarında başvuru almıştı. Bu sene başvurular 135 bini geçti." dedi.

Türkiye Bursları kapsamında öğrencilerin üniversiteye yerleştirilmelerinin yanı sıra kendilerine lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimlerine göre aylık bursların verildiğini kaydeden Eren, ayrıca öğrencilerin barınma masraflarının karşılandığını, üniversite harçlarının ve sağlık sigortalarının ödendiğini anlattı.

Eren, "Dünyanın 150'den fazla ülkesinden 135 bin başvuru aldık bu sene. Türkiye Bursları kapsamında 2012'ten itibaren girip de bölümlerimizde okuyan ve mezun olan öğrenci sayısı 20 bini geçti. Aktif öğrenci sayımız ise 17 bin. İnşallah bu seneki alımlarla beraber öğrenci sayımızı 19 bin rakamına çıkaracağız." diye konuştu.

Hedef 2023'te 25 bin burslu öğrenci...

Bu yıl başvurularda rekor sayıya ulaştıklarını ifade eden Eren, şöyle devam etti:

"Malumunuz Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Ekonomik olarak da birtakım sıkıştırmalar yapılmaya çalışılıyor ülkemize. Operasyonları da açık bir şekilde hepimiz görüyoruz.

Fakat bu burs programına yapılan 135 bin başvurudan şunu görüyoruz ki, dünyadaki uluslararası öğrenciler, Türkiye'deki eğitim seviyesini ve kalitesini bilen öğrenciler üniversiteyi burada okumak isteyen, yüksek lisans doktora yapmak isteyen öğrenciler Türkiye'ye olan teveccühlerini bırakmış değiller. Artarak devam eden bir teveccüh var."

Eren, Türkiye Bursları'nın, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararasılaşmasına da katkı sağladığını belirtti. Türkiye'deki mevcut uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 130 bin olduğunu söyleyen Eren, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 15'ine YTB'nin burs verdiğinin altını çizdi.

Diğer uluslararası öğrencilerin ise Türkiye'deki eğitim kalitesini öğrenip kendi imkanlarıyla ya da belli ülkelerle eğitim alanında yapılan iş birliği anlaşmaları çerçevesinde Türkiye'de okumaya geldiğini anlattı.

Eren, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bize koyduğu bir hedef var. 2023 yılında 25 bin uluslararası burslu öğrenci diye. Biz bu sene inşallah bu sayıyı 19 bin'e çıkararak 2023'e kadar hedefi tutturacağımızı düşünüyoruz." dedi.

Burslar ciddi bir değerlendirme sürecinden sonra veriliyor...

Eren, Türkiye Bursları için YTB uzmanlarının ilgili ülkelere giderek öğrencilerle yüz yüze mülakat yaptıklarını ve öğrencileri titizlikle yürütülen bir sürecin ardından seçtiklerini belirtti.

Türkiye Burslarına yönelik büyük bir ilgi olduğunun altını çizen Eren, bursların dörtte birinin dezavantajlı ülkelerden başvuran öğrencilere verildiğini, burs alan öğrencilerin yaklaşık üçte birinin ise kendi ülkelerindeki eğitim sistemlerinde derece almış başarılı öğrenciler olduğunu vurguladı.

Eren, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki seneden itibaren daha kaliteli öğrenciler getirmek için bursumuzu kademelendirmeyi düşünüyoruz. Zaten Türkiye Bursları dünyada tanınan bir marka. Onun biraz daha tanıtımına gayret göstereceğiz.

Umarım ve ümit ediyorum ki Türkiye Bursları programları inşallah mezunlarıyla önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut konuma, dış politikasına ve gönül coğrafyasına hizmet edecektir."

"Mezunlar Türkiye'nin gönüllü elçileri oluyor..."

Burs verilen öğrencilerle Türkiye'de okudukları süre içinde ilgilenen "Uluslararası Öğrenci Akademileri"nin olduğunu aktaran Eren, mezun olduklarında Türkiye ile bağlarının kopmaması için mezun dernekleri kurduklarını söyledi.

Sene sonuna kadar mezun derneklerinin sayısını 30'a çıkarmayı planladıklarını belirten Eren, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"1992 yılından beri Türkiye'de okuyup mezun olan, birçok ülkede siyasetçi, iş adamı, bürokrat, akademisyen veya toplumun farklı kesimlerinde öne çıkmış kanaat önderliği yapan insanlar var.

Bu insanlar Türkiye'nin gönül elçileri. Türkiye Bursları programı sayesinde Türkiye'den mezun öğrencilerin dünyanın her ülkesinde Türkiye'nin gönüllü elçiliğini yapması için gayret ediyoruz. Umarım elimizden geleni yaparak bu hedefe ulaşırız."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yarım asırdır ipleri renklendiriyor

2018-09-08 17:02 - Çevre-Hayat

Isparta’da ilginç kaza notu: 'Abi arabana ben çarptım, 19.30’da beni arar mısın?'

2018-09-04 23:02 - Asayiş

Cem Yılmaz'a tazminat davası

2018-09-06 15:47 - Magazin

Küçük kız market sahibi yokken şeker aldı parasını kameraya gösterip bıraktı

2018-09-09 00:32 - Asayiş

ABD Büyükelçiliğine ateş edilmesinde FETÖ izi

2018-09-07 20:37 - Gündem

BM, Trablus'taki çatışmaların durdurulmasını istedi

2018-09-03 05:32 - Dünya

Destek ve önlem paketi hayata geçiyor

2018-09-05 20:12 - Ekonomi

Rus sporcuların madalyaları geçersiz sayıldı

2018-09-06 02:33 - Spor

Irak'ta meclis için en büyük koalisyon oluşturuldu

2018-09-03 04:02 - Dünya

'Hababam Sınıfı'na oyuncu aranıyor

2018-09-03 16:32 - Magazin

İlgili Haberler

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Uludağ: Öğrencilere yapay zekadan faydalanmayı öğretmek çok önemli

19:53 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Şam'da Türkiye-Suriye Dostluk Üniversitesi kurulacak

16:30 - Eğitim

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

13:27 - Gündem

Antalya'da göçükte zarar gören evlerinden tahliye edilen aileler bekleyişini sürdürüyor

13:23 - Gündem

İsrail tarafından alıkonulan İsviçreli aktivist Rochard, maruz kaldığı kötü muameleyi anlattı

13:17 - Gündem

Özgürlük Filosu'na katılan İzlandalı müzisyen Stina, İsrail hapishanesinde yaşadıklarını anlatt

13:07 - Gündem

TürkTraktör bu yıl ihracatta 10 bin adedi geçmeyi hedefliyor

13:03 - Ekonomi