?>

Türkiye Avrupa'ya "yeşil hidrojen" ihraç edebilir konuma yakın

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, "Yeşil hidrojeni Avrupa'ya ihraç ederek Türkiye'nin cari açığına katkı verebilecek bir dönem önümüzdeki kısa ve orta vadede mümkündür." dedi.

Ekonomi - 2 hafta önce

Bursa

Uludağ Enerji Zirvesi için kente gelen Günay, AA muhabirine, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda gerçek hedefleri olan bir ülke olduğunu söyledi.

Günay, gelecek 10 yılda yenilenebilir enerjide mevcut kapasitenin dört kat arttırılmasına yönelik hedeflerin ve stratejilerin önemini vurguladı.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Her yıl dünyada Japonya'nın elektrik tüketimi kadar yeni santralin sisteme alınması gerektiğine dikkati çeken Günay, "Geçen sene dünya genelinde yapılan kurulu gücün yüzde 85'i yenilenebilir enerjidir. Türkiye'de bu yüzde 98. Dünyadaki yüzde 85'in de yüzde 60'tan fazlası güneş enerjisine dayalı. Dünya aslında şunu keşfetti. Bizim sonsuz bir enerji kaynağımız var ve bu bedava. Dolayısıyla tüketilemeyen sonsuz kaynağı bedava bir şekilde sisteme kazandırdığınız zaman bunun pek çok avantajını göreceksiniz." diye konuştu.

Yusuf Günay, yenilenebilir enerjinin daha fazla kullanabilmesi ve kapasitenin arttırabilmesi için batarya teknolojisinin biraz daha gelişmesi gerektiğini anlattı.

"Rüzgar ve güneşe dayalı kurulu güç 34 bin megavat"

Günay, 2001 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurulduğunda Türkiye'nin toplam kurulu gücünün 30 bin megavat olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Şimdi gelinen noktada sadece rüzgar ve güneşe dayalı kurulu güç 34 bin megavat ve bunun tamamını özel sektör yaptı. O zaman 'Özel sektör bu yatırımları yapabilir mi?' diye bir tereddüt vardı. Zaten işin gerçeği ve felsefesi, kamunun veya devletin piyasada düzenleyici ve denetleyici olarak rol alması, yatırımcıların önünü açması ve rekabete dayalı bir piyasa kurallarının oluşturması. Yatırımcı zaten bu yatırımları devletten daha etkin, daha verimli, daha ucuza mal edecektir. Nitekim Türkiye'de bunu gördük. Yatırımcımız kendisini, rüştünü ispat etmiş durumdadır. Kaynakları verimli bir şekilde kullanarak sadece Türkiye'nin ihtiyacı değil aynı zamanda Avrupa Birliğinin özellikle yenilenebilir enerjiden, yeşil enerjiden üretilecek yeşil hidrojeni de Avrupa'ya ihraç ederek Türkiye'nin cari açığına katkı verebilecek bir dönem önümüzdeki kısa ve orta vadede mümkündür."

"Türkiye Avrupa'nın en büyük panel üreticisi durumunda"

Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda önünün çok açık olduğuna işaret eden Günay, Türkiye'de enerji yatırımlarında uygulanan yerli sanayiye teşvik politikalarının başarılı olduğunun altını çizdi.

"Türkiye Avrupa'nın en büyük panel üreticisi durumundadır." diyen Günay, şunları kaydetti:

"Şu an hücre üreticileri de önemli oranda artmaya başladı. Bu da Türkiye açısından panel ihracatı noktasında önemli bir getiri sağlayacaktır. Türkiye'de 100 yıldır belki biz 'petrolümüz, doğal gazımız yok' diye üzüldük, sıkıldık. Bunun sıkıntılarını yaşadık ancak günümüzde rüzgar ve güneş yani yeşil enerjinin trend tarihine gelmesiyle Türkiye olarak çok önemli bir avantaj elde etmiştir ve bu durum kısa sürede Türkiye'nin önemli mevziler kazanacağının işaretidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'deki akaryakıt ürünlerinin yüzde 99,3'ünün teknik düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi

2025-04-15 17:23 - Ekonomi

Uzmanlara göre ECB'nin faiz kararında rüzgar indirim yönünde esecek

2025-04-15 17:17 - Ekonomi

Munzur'un bahar renkleri doğa ve fotoğraf tutkunlarını cezbediyor

2025-04-15 12:58 - Çevre-Hayat

Türkiye'yi gezen "Örümcek Adam" Erzurum'da

2025-04-15 11:43 - Çevre-Hayat

TİHEK, Bursa'da sadece Arapça tabelalara yasak getirilmesini "ayrımcılık" saydı

2025-04-15 17:22 - Gündem

Balıkesir'de boğazına yemek kaçan yaşlı adamı Heimlich manevrası kurtardı

2025-04-14 20:13 - Çevre-Hayat

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın hakemleri belli oldu

2025-04-14 21:48 - Spor

Fenerbahçe Opet Kadın Basketbol Takımı, başantrenör Valerie Garnier'le yollarını ayırdı

2025-04-15 17:14 - Spor

DMM, İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin iddiaları yalanladı

2025-04-14 22:32 - Gündem

Adıyaman'daki Kızılin Kanyonu'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-14 15:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Küresel piyasalar, tarifelerin gölgesinde büyüme verilerine odaklandı

09:13 - Ekonomi

AB'nin doğal gaz ithalatı yılın ilk çeyreğinde sabit kalırken, tüketim azaldı

08:38 - Ekonomi

ABD Ticaret Bakanı Lutnick, bir ülkeyle ticaret anlaşmasına varıldığını söyledi

23:02 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranını daha da düşürmeye kararlılıkla devam edeceğiz

22:42 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: İş gücü piyasasına erişimi kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz

22:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Küresel piyasalar, tarifelerin gölgesinde büyüme verilerine odaklandı

09:13 - Ekonomi

Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 169 şüpheli yakalandı

08:47 - Asayiş

AB'nin doğal gaz ithalatı yılın ilk çeyreğinde sabit kalırken, tüketim azaldı

08:38 - Ekonomi

Harvard antisemitizm ve Arap karşıtı önyargı raporlarının ardından reform kararı aldı

08:33 - Dünya