Türkiye, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesince yürütülen kampanyaya bu yıl da katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından yürütülen "Safe2Eat" kampanyasına, Türkiye'nin bu yıl da katıldığını ve tüketicilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının yıl boyunca sürdürüleceğini bildirdi.

Ekonomi - 2 ay önce

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yürütülen ve gıda güvenilirliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlayan "Safe2Eat" kampanyasına, Türkiye'nin bu yıl da katıldığını ve bu kapsamda tüketicilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının yıl boyunca sürdürüleceğini bildirdi.
Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Haziran'da kutlanan Dünya Gıda Güvenilirliği Günü'nün, gıda güvenilirliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılması açısından önemli bir zemin sunduğuna işaret etti.
Birleşmiş Milletler kararıyla her yıl kutlanan bu özel günün, güvenilir gıdaya erişimin halk sağlığının korunmasındaki belirleyici rolünü bir kez daha hatırlattığının altını çizen Yumaklı, "2026 için belirlenen 'Yükten çözümlere-her yerde güvenli gıda' teması da gıda kaynaklı risklerin azaltılmasında bilimsel verilerin, etkili politikaların ve doğru uygulamaların önemini açık biçimde ortaya koymaktadır. Biz de bu anlayışla üreticiden tüketiciye kadar tüm paydaşlarla birlikte güvenilir gıda kültürünü güçlendirmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, "Safe2Eat" kampanyasının, EFSA tarafından 2020 yılından bu yana yürütüldüğünü ve Türkiye'nin geçen yıl ilk kez dahil olduğu kampanyada önemli bir başarı elde ettiğini hatırlattı. Kampanyaya, Türkiye'nin 2026 yılında da katıldığını aktaran Yumaklı, bu kapsamda tüketicilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının yıl boyunca sürdürüleceğini kaydetti.
Türkiye'nin geçen yıl yürütülen iletişim faaliyetleriyle geniş kitlelere ulaştığına dikkati çeken Yumaklı, "2025'te 'Safe2Eat' kampanyasına ilk kez katılan ülkemiz, yürüttüğü yoğun iletişim faaliyetleri, sosyal medya çalışmaları ve kamuoyu bilgilendirme faaliyetleriyle, kampanyaya katılan ülkeler arasında en yüksek görünürlük ve etkileşim sağlayan ülkelerden biri oldu. Gıda güvenilirliği konusunda vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi, kampanyanın ülkemizde ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu ortaya koydu. Elde ettiğimiz bu başarılı sonuçların ardından 2026'da da kampanyada yer alarak, bilim temelli bilgilendirme çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Yumaklı, toplam 23 ülkenin gönüllü işbirliğiyle yürütülen kampanyanın, tüketicilerin gıda konusunda bilinçli tercihler yapmasını desteklemeyi, bilimsel değerlendirmelere dayalı doğru bilgiyi toplumla buluşturmayı ve gıda sistemine duyulan güveni artırmayı amaçladığını vurgulayarak, Türkiye'nin bu yılki çalışmalarını 3 temel tema üzerine yoğunlaştırdığına dikkati çekti.
Kampanya kapsamında öne çıkarılan başlıklara ilişkin bilgi veren Yumaklı, "2026 yılı boyunca özellikle gıda israfının azaltılması, gıda kaynaklı hastalıklarla mücadele ve gıdaların güvenilir yöntemlerle hazırlanması konularında tüketicilerimizi bilgilendiriyoruz. Kaynaklarımızın korunması ve israfın önlenmesine yönelik farkındalık oluşturuyor, gıda kaynaklı risklerin bilimsel yaklaşımlarla nasıl azaltılabileceğini anlatıyor ve vatandaşlarımızın gıdaları güvenli şekilde hazırlayıp, saklamalarına yönelik doğru uygulamaları paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yumaklı, gıda güvenilirliğinin yalnızca resmi kontrollerle değil, tüketicilerin bilinçli tercihleriyle de güçlendiğine işaret ederek, kampanyanın bu yönüyle önemli bir farkındalık aracı olduğunu bildirdi. Kampanya süresince Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne ait sosyal medya hesapları ile "https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" internet sitesi üzerinden, "#Safe2EatEU" etiketiyle bilgilendirici içerikler paylaşıldığını aktaran Yumaklı, sektör temsilcileri, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve tüketicilerle yürütülen işbirlikleri sayesinde bilim temelli bilginin daha geniş kitlelere ulaştırılmasının amaçlandığına işaret etti.
Gıda güvenilirliğinde şeffaflığın artırılması ve vatandaşların denetim süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması amacıyla hayata geçirilen Güvenilir Gıda Mobil Uygulaması'nın da bu yaklaşımın önemli araçlarından biri olduğuna değinen Yumaklı, şunları kaydetti:
"Güvenilir Gıda Mobil Uygulamamız sayesinde, vatandaşlarımız toplu tüketim ve satış noktalarında karşılaştıkları uygunsuzlukları, 'çek-gönder' özelliğiyle bize hızlı şekilde iletebiliyor, başvurularının durumunu uygulama üzerinden takip edebiliyor. Aynı zamanda, karekod okutma özelliğiyle işletmelere ait denetim bilgilerine ulaşabiliyor, taklit ve tağşiş listeleri ile güncel duyuruları tek noktadan görebiliyor. Bu uygulama, devletimizin denetim kapasitesi ile vatandaşlarımızın bilinçli katkısını bir araya getirerek güvenilir gıda kültürünün daha da güçlenmesine katkı sağlıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beş ayda ülke genelinde hava yolu ile seyahat edenlerin sayısı, Türkiye'nin nüfusunu aştı

2026-06-07 13:42 - Çevre - Seyahat

Ermenistan yetkililerinden açıklama: Söz konusu adreste Türk vatandaşı kayıtlı değil

2026-06-07 16:24 - Özel Haber

Aksakov: Rusya Merkez Bankası, politika faizini 2026 yılı sonuna kadar yüzde 10 seviyesine indirebilir

2026-06-01 18:32 - Özel Haber

Bakan Gürlek'ten İsrail'in Gazze'deki suçlarını ortaya koyan 'Gazatrilogy' tebriki

2026-06-07 14:32 - Siyaset

Yerebatan Sarnıcı’nda mahkeme Vakıfları haklı buldu, İBB'nin itirazı reddedildi

2026-06-02 13:57 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı'na ilişkin mutabakat zaptının haftaya sonuçlanabileceğine işaret etti

2026-06-02 02:13 - Dünya

Fed'in Bej Kitabı, enerji maliyetlerinin enflasyonist baskıların itici gücü olarak görüldüğünü gösterdi

2026-06-03 22:57 - Ekonomi

CHP kurultayında delegelerin oy iradesine müdahale iddiasına ilişkin soruşturmada 2 şüpheli ifade ve

2026-06-02 19:58 - Gündem

Avro Bölgesi'nde bileşik PMI mayısta 18 ayın en düşük seviyesine indi

2026-06-03 11:37 - Ekonomi

Altın yatırımcısının yüzü üç aydır gülmüyor

2026-06-02 11:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem