?>

Türkiye, artan elektrifikasyon yüküne karşı yeni dağıtım vizyonu hazırlıyor

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, "Dağıtık üretim, elektrikli araçların şarj ihtiyacı, klima yükleri ve veri merkezlerinin enerji talepleri gibi yeni dinamikler sisteme ciddi bir yük getiriyor." dedi.

Ekonomi - 2 saat önce

Diyarbakır

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, elektrifikasyonun hız kazandığını belirterek, "Dağıtık üretim, elektrikli araçların şarj ihtiyacı, klima yükleri ve veri merkezlerinin enerji talepleri gibi yeni dinamikler sisteme ciddi bir yük getiriyor. Bu da bizi klasik şebeke anlayışından çıkararak 'Dağıtım 2.0' vizyonuna yöneltiyor." dedi.

Erdoğan, Dicle Elektrik tarafından organize edilen basın buluşmasında, sektörün son dönemde kaydettiği ilerlemelere ve önündeki dönüşüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

????

Türkiye elektrik dağıtım sektörünün "Dağıtım 2.0" vizyonuna hazırlandığını ve daha akıllı, esnek ve dirençli şebekeler için yatırımların sürdüğünü aktaran Erdoğan, "Kararlı yatırımlar, rasyonel işletmecilik ve sıkı denetimle kayıp-kaçak oranlarında önemli ilerlemeler sağladık. Bu başarı, yalnızca teknik bir gelişme değil, aynı zamanda üretim ve ekonomik faaliyetleri doğrudan desteklemenin de göstergesidir." diye konuştu.

Erdoğan, kayıp-kaçak konusunun siyasi, hukuki, toplumsal ve ahlaki boyutları da bulunan çok katmanlı bir mesele olduğunu vurgulayarak, "Bu anlamda kayıp-kaçakla mücadele topyekun bir yaklaşım gerektiriyor. Biz de dağıtım şirketlerimizle birlikte kendi ilgi ve yetki alanımız dahilinde üzerimize düşeni yapıyoruz. Nihai hedefimiz kayıp-kaçak oranlarını Avrupa standartlarına indirmek." değerlendirmesinde bulundu.

Bu çabaların yalnızca enerji verimliliğiyle sınırlı olmadığını belirten Erdoğan, bunların sürdürülebilir kalkınma açısından da kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Yatırımlar 2 milyar doları aştı

Erdoğan, dağıtım şirketlerinin 2013'te 980 milyon dolar seviyesinde olan yatırım miktarının bugün 2 milyar doların üzerine çıktığına işaret ederek, Dağıtım 2.0 olarak adlandırılan yeni sistem modeline geçmek için daha fazla yatırım gerektiğini dile getirdi.

Yeni dönemde hedeflerinin, dijital altyapılarla güçlendirilmiş, veri yönetimi kabiliyeti yüksek, iklim değişikliğine dayanıklı ve tüketici odaklı bir dağıtım yapısı kurmak olduğunu anlatan Erdoğan, bu vizyonun kamu destekleri ve finansal mekanizmalarla adım adım hayata geçirileceğini kaydetti.

Aşırı sıcaklar şebekeleri zorluyor

Türkiye'de son yılların en sıcak dönemlerinden birinin 2025 yazı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bu sıcak yazın etkisiyle elektrik enerjisi talebi özellikle klima kullanımının yoğun olduğu bölgelerde ciddi şekilde arttı. Dicle bölgesinde yalnızca bir ilimizde elektrik tüketimi geçen yıla kıyasla iki katına çıktı." dedi.

Erdoğan, bu ölçekteki talep artışlarının bir yıl önceden tam olarak öngörülmesinin zor olduğunu, sistemin buna göre düzenlenmesi için zamana ve yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Dağıtım sektörü olarak bu süreci olağanüstü bir gayretle yönetiyoruz. Ancak küresel iklim değişikliğine bağlı olarak aşırı hava olaylarının artacağını öngörüyoruz. Şebekelerimizi daha esnek ve dirençli hale getirmek artık bir zorunluluk." diye konuştu.

Sektörün geleceğine ışık tutacak "Dağıtım 2.0 Kavramsal Tasarım Belgesi" hazırlanıyor

Elektrifikasyonun hız kazandığı yeni dönemde dağıtım sistemlerinin artan yüklerle karşı karşıya olduğunu belirten Erdoğan, "Dağıtık üretim, elektrikli araçların şarj ihtiyacı, klima yükleri ve veri merkezlerinin enerji talepleri gibi yeni dinamikler sisteme ciddi bir yük getiriyor. Bu da bizi klasik şebeke anlayışından çıkararak 'Dağıtım 2.0' vizyonuna yöneltiyor." dedi.

Erdoğan, bu kapsamda, sektörün gelecek 10 yılına ışık tutacak "Dağıtım 2.0 Kavramsal Tasarım Belgesi"ni hazırladıklarını, bu belgeyle hem dijital dönüşüm hem de iklim dayanıklılığı merkezli bir vizyon ortaya koyduklarını dile getirerek, "Kamu kurumlarımızın desteği ve finansal kaynakların etkin kullanımıyla bu hedeflere adım adım ulaşacağız." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma yaşandığı bildirildi

2025-10-12 00:17 - Dünya

Yatırımlarının toplam değeri 28 milyar doları aşan Turkcell 5G'ye hazır

2025-10-12 11:57 - Teknoloji

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Superpole yarışını kazanarak şampiyonluğa biraz daha yaklaştı

2025-10-12 14:02 - Spor

İran: Avrupa ile nükleer müzakere düşünmüyoruz, ABD ile adil ve dengeli diyaloğa hazırız

2025-10-12 01:07 - Dünya

Mısır'da Gazze'deki savaşı sonlandırmak için Trump'ın katılımıyla uluslararası zirve

2025-10-12 01:18 - Dünya

Osaka Expo 2025'te sağlık hizmetleri ve robotların yer aldığı pavyonlar ilgi odağı oldu

2025-10-12 14:37 - Teknoloji

Meksika'da şiddetli yağışlar sebebiyle 42 kişi öldü, 27 kişi kayboldu

2025-10-12 07:48 - Dünya

Trump, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes için İsrail ve Mısır'a gitmek üzere Beyaz Saray’dan ayrıldı

2025-10-13 00:22 - Dünya

Resim tutkunu otizmli Osman'ın hayali yeni sergiler açmak

2025-10-12 12:18 - Çevre-Hayat

Babasının Romanlardan öğrendiği süpürgeciliği 30 yıldır sürdürüyor

2025-10-12 11:38 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türkiye, "Turcorn-Invest in Türkiye" modeliyle Dubai'de teknoloji vizyonunu sergileye

12:13 - Ekonomi

Türk müteahhitler gözünü Portekiz pazarına dikti

11:47 - Ekonomi

Bankacılık sektörü en fazla krediyi imalat sanayisine sağladı

11:23 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığından bugün bir gazetede yayımlanan iddialara ilişkin açıklama

10:33 - Ekonomi

Cari işlemler hesabı ağustosta 5 milyar 455 milyon dolar fazla verdi

10:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye, "Turcorn-Invest in Türkiye" modeliyle Dubai'de teknoloji vizyonunu sergileye

12:13 - Ekonomi

Esenyurt'ta dilencilik yapan kadının üzerinden 67 çeyrek altın çıktı

12:03 - Gündem

Milli Mücadele'nin karargahı Ankara

11:57 - Gündem

Trump, Netanyahu'nun yanında "Gazze'de savaş bitti" mesajını yineledi

11:52 - Dünya

Türk müteahhitler gözünü Portekiz pazarına dikti

11:47 - Ekonomi