Türkiye Adalet Akademisi hakimlere 'gerekçeli karar yazma eğitimi' verecek

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Özdemir, bu yıl 1500 hakime "gerekçeli karar yazma eğitimi" vermeyi planladıklarını söyledi

Eğitim - 4 yıl önce

Adana
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye Adalet Akademisinin bu yıl gerçekleştirmeyi planladığı faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Bu yıl meslek içi eğitimlerin başlangıcını "İdari Yargıda Hukuki El Atma" konulu programla Adana'da başlattıklarını belirten Özdemir, Türkiye Adalet Akademisi olarak 2022'yi meslek içi eğitimler alanında "yükseliş yılı" ilan ettiklerini vurguladı.

Özdemir, bu eğitimlerin bir kısmının yüz yüze, bir kısmının da uzaktan, çevrim içi yapılacağını ifade ederek, "Yaklaşık 10 bin hakim ve savcı bu yılın sonunda değişik programlarda eğitim almış olacak. Geçen yıl 4 bin civarında meslektaşımıza uzaktan eğitim verdik. Bu yıl ise henüz bir ayda bu sayı 1500'ü buldu. Bu yıl 6 bin civarında hakime uzaktan eğitimle erişmeyi düşünüyoruz." dedi.
Yargı kararlarının vatandaşın anlayacağı dilde yazılmasıyla ilgili bir yıldır çalışma yürüttüklerini vurgulayan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Adalet Akademisi olarak gerçekten hakim ve savcıların kararlarının vatandaşımızın anlayacağı bir dile, gerekçeli bir şekilde yazılması hususunu önemli görüyoruz.
Bu konudaki sorunların var olduğunu biliyoruz. Adalet Akademisi olarak yargı kararlarının gerekçelendirilmesi konusunda bir çalışma başlattık. Bu çalışma yaklaşık bir yıldır sürmekte.
Önümüzdeki günlerde bu çalışma kapsamında karar örneklerini oluşturacağız. Yani Anayasa Mahkemesinin karar yazma metodu, Yargıtayımızın kendisi için oluşturduğu karar yazma metotları dikkate alınarak yeni bir karar yazma şekli ve şablonu oluşturacağız."

"40 hakimimizi eğitici olarak eğiteceğiz"

Özdemir, oluşturulacak şablonları Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne yükleyeceklerini bilgisini vererek, şöyle devam etti:
"Bu karar şablonuna uygun kararlar yazılabilmesi için eğitim hamlesi başlatacağız. Önümüzdeki günlerde ceza hukukunda 40 hakimimizi gerekçeli karar konusunda eğitici olarak eğiteceğiz.
Bu yıl 1500 hakime inşallah gerekçeli karar yazma hususunda bir eğitim vermeyi planlıyoruz çünkü bu çok önemli bir konu. Kararı alan kişinin, adalet duygusunun tatmin olması açısından, niye haklı veya haksız bulunduğunun gerekçeleriyle izah edilmesi ve vatandaşın adaletten tatmin olması gerekiyor. Bu anlamda bu konuyu çok önemsiyoruz."
Yurt dışı eğitimlerini de sürdürdüklerini anlatan Özdemir, şunları ifade etti:
"Önümüzdeki hafta Kuzey Makedonya'dan 25 kişilik aday grubu gelecek. Bu kişilerin içinde özellikle 10'a yakın Türk ve Arnavut kökenli Müslüman genç hakim adayı var.
Biz Balkan coğrafyasında, Orta Asya'daki Türk devletlerinde ve Afrika'da birçok yerde yargı eğitimi noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yıl 8 farklı konuda eğitim programımız var. Bu yıl inşallah TİKA'nın iş birliğiyle gerçekleştireceğiz.
Mayıs ayında da Balkan ülkelerinin hepsine yönelik Antalya'da 50 kişilik eğitim programımız olacak. Balkan ülkelerindeki hakim adayları arasında 'İnsan hakları' konulu yarışma düzenleyeceğiz."

Sanal gerçeklikle eğitim

Muhittin Özdemir, eğitim teknolojilerine çeşitli yatırımlar gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Adaylarımıza yönelik interaktif eğitim modeli kapsamında da yeni arayışlarımız var. Eğitim teknolojilerini kullanmak için yapay zeka destekli bir yazımla ilgili çalışma sürdürüyoruz.
Sanal gerçeklikte, adaya sanki bir otopsi mekanındaymış ya da savcı odasında ifade alıyor gibi eğitim verilecek. Adayın cep telefonundan olayı yaşıyormuş gibi bir eğitim programının sağlanabilmesini hedefliyoruz.
Otopside açılan göğüs, kafa ve karın boşluğunun nasıl olduğunun anlatıldığı, otopsi sırasında bir savcı neler yapar ve doktorla ilişkisinin gösterildiği 3 boyutlu görüntüyle ve hareketli bir teknolojiyle eğitim teknolojisi. Özellikle genç meslektaşlarımızın tecrübe kazanmasına katkı sağlayacağız."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız bir an önce ateşler kesilsin

2022-03-01 20:01 - Gündem

Özinal ve Mizrahi ‘Seninle Evlenir miyim?’le ödül bırakmadı!

2022-03-01 08:32 - Magazin

Rizeli çay üreticileri Muğla'daki ağaçlandırma çalışmalarına destek verecek

2022-03-01 13:11 - Çevre-Hayat

İstanbullu şirketler ihracatta tarihi zirveye ulaştı

2022-03-06 11:30 - Ekonomi

Mobil Dünya Kongresi, Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde başladı

2022-03-01 13:31 - Teknoloji

Milli Eğitim Bakanı Özer'den 'yüz yüze eğitim' açıklaması

2022-03-01 15:31 - Eğitim

Almanya, Rusya'dan enerji ithalatı ambargosuna karşı

2022-03-03 19:29 - Dünya

İnsansız savaş uçağının ilk prototipi 2023'te uçacak

2022-03-03 22:00 - Teknoloji

İsviçre, Rusya'ya karşı AB ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı

2022-02-28 18:11 - Dünya

ABD yönetimi Ukrayna, Rusya ve 7 Avrupa ülkesine sınır dışı işlemlerini durdurdu

2022-03-04 01:46 - Dünya

İlgili Haberler

Sözleşmeli öğretmenlik yapan eşlerin yer değiştirme başvuruları 12 Ağustos'ta başlayacak

16:32 - Eğitim

YÖKDİL/2 sınavının temel soru kitapçıkları ile cevap anahtarları yayımlandı

16:33 - Eğitim

YÖKDİL/2 pazar günü yapılacak

10:47 - Eğitim

Yükseköğrenim mezunlarının kısa dönem ikamet izni 1 yıl daha uzatılabilecek

10:02 - Eğitim

Polis Meslek Yüksekokullarına 3 bin 250 öğrenci alınacak

09:27 - Eğitim

Günün Manşetleri

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya