?>

Türkiye, 6G’de söz sahibi olmak için yatırım yapıyor

Türkiye, haberleşme teknolojilerindeki AR-GE çalışmaları ve yeni yatırımlarla 6G’ye yönelik teknoloji yarışında söz sahibi olmayı amaçlıyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Barselona

ULAK Haberleşme AŞ, İspanya'nın Barselona kentindeki Mobil Dünya Kongresi'nde (Mobile World Congress-MWC 2024) son dönemde geliştirdiği milli teknoloji çözümlerini tanıttı.

ULAK Haberleşme AŞ AR-GE Müdürü Erdem Demircioğlu, AA muhabirine, şirketin LTE ve 5G alanlarında ürünleşme üzerine çalışırken dünya ile eş zamanlı olarak 6G teknolojilerine hazırlandığını söyledi.

6G teknolojilerine yönelik olarak tüm dünyanın patent ve temel teknoloji geliştirmek üzere çalışmalar yaptığını dile getiren Demircioğlu, etkinlikte de ULAK ile rekabet içinde olan ya da benzer firmaların aynı konuları çalıştıklarını gördüklerini ifade etti.

ULAK bünyesinde 6G'ye yönelik olarak temel teknolojiler üzerine fikir geliştirdiklerini, teknoloji ürettiklerini ve bunları patentlediklerini belirten Demircioğlu, geçen yıl 50'nin üzerinde patent başvurusu yaptıklarını, bunlardan ilgili süreçleri tamamlananların patent belgeleri aldıklarını bildirdi.

Yetkin ekiple iyi bir ekosistem oluşturduklarını düşündüklerini, bunun Türkiye'de ilk olduğunu ifade eden Demircioğlu, bu çalışmayı ileriki nesil AR-GE faaliyetlerinde de sürdürmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bu çabaların en önemli ayaklarından birini oluşturarak Ankara'da 6G ve ötesi teknolojiler için öncül AR-GE laboratuvarı kurmak istediklerini bildiren Demircioğlu, şöyle konuştu:

"Bu laboratuvar için TÜBİTAK ve başka fonlara başvuru yaptık, ön onaylarımızı aldık. 2024 yılı içerisinde bu laboratuvarı Ankara'da faaliyete geçireceğiz. Bu laboratuvar ürünlerimizin ortaya çıkmasına, gelişimine de katkı verecek. Örneğin İHA pod, karasal olmayan ağ teknolojilerine yönelik bir ürün. Bu laboratuvar bünyesinde İHA’lar, "HAPS" dediğimiz yüksek irtifa hava platformları ya da uydu teknolojilerine yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz. 6G’de hedef 2030. Bunun için 2026-2027’de standartlaşma çalışmalarının başlaması planlanıyor. ULAK olarak hedefimiz bu standartlaşma çalışmaları başladığında 400’den fazla patentle bu çalışmalara dahil olabilmek. Türkiye'de ilk kez yapılan bu çalışma ile 6G teknolojilerinin fikri mülkiyet hakları ülkemizde kalacak şekilde geliştirilmesi sağlanacaktır."

6G ile 5G ve sonrasında dikey uygulamalar temelli olarak otonom araçlardan akıllı ev sistemlerine, uydu teknolojilerinden sağlık uygulamalarına kadar birçok çalışma alanının söz konusu olduğunu anlatan Demircioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“5G ve sonrasında özellikle 6G’de bilgi güvenliğinin korunarak insan-makina, makina-makina arası iletişimin güvenilir biçimde sağlanabilmesi ülkeler ve şirketler için çok kritik olacak. Bu teknolojik altyapıyı sağlayan şirketler aynı zamanda dikey uygulamaları hayata geçirebilecek ve ön plana çıkacak. 20. yüzyılda elektrik neyse 21. yüzyılda genişbant haberleşme altyapısı da bu olacak. Eğer genişbant internetiniz yoksa evinizde ya da çevrenizde pek çok araç çalışmayacak. ULAK, 6G'de milli çözümler üreten, bilgi güvenliğini ön plana alan ve Türk mühendisinin akıl terini alın terine dönüştüren, bunları patentleyen, teknolojinin sahibi Türkiye’dir diyen çözümler ortaya koyacak. Bunun ülkemize ekonomik getirisi de patentler sebebiyle artacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Amasya'da süt kuzularının anneleriyle buluşması görüntülendi

2024-02-23 11:22 - Çevre-Hayat

Türkiye'de ilk defa düzenlenen "Kar Ragbi Şampiyonası" sona erdi

2024-02-25 19:57 - Spor

Jandarma göçmen kuş nöbetinde

2024-02-28 12:38 - Çevre-Hayat

AP milletvekilleri, AB'nin genişlemeden önce "hazır" olması gerektiğini belirtti

2024-02-28 23:48 - Dünya

'Gelecek senenin ortasına kadar Malatya'daki bütün hak sahiplerinin evlerini bitirmiş olac

2024-02-27 16:18 - Siyaset

Vergi Haftası bu yıl "Geleceğimiz vergilerimizle güvende" sloganıyla kutlanacak

2024-02-23 12:17 - Ekonomi

Gittikçe akıllanan robotlar Barselona'da yine ilgi odağı oldu

2024-02-29 12:07 - Teknoloji

Türkiye'de Pin Up Casino'da Oynamanın Avantajlarını Keşfedin

2024-02-27 10:56 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Denizli Valisi Coşkun ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan'ı kabul etti

2024-02-22 18:02 - Siyaset

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projelerine bu yıl 520 milyon lira ödenek ayrıldı

2024-02-23 09:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

SİHA'lar milli mühimmatlarla güçleniyor

17:32 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI'dan fırlatılan TÜBİTAK SAGE'nin milli mühimmatları hedefi tam isabetle vurdu

14:47 - Teknoloji

IV. Uluslararası Dünya ÇAKOP Sempozyumu İstanbul'da düzenlendi

14:38 - Teknoloji

Milli İHA'ların yeni gözü ASELFLIR-600 performansını sergiledi

14:07 - Teknoloji

Gaziantep'te "Yapay Zeka Çağında Habercilik" kampı sona erdi

14:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Otomotiv Sanayii Derneği, 2025'in 11 aylık verilerini açıkladı

07:22 - Ekonomi

Şili'de devlet başkanı seçimini 16 puan farkla aşırı sağın adayı kazandı

04:12 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Dünya Türk Dili Ailesi Günü kapsamında Üç Kademe Toplantısı'na katıldı

23:43 - Gündem

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, "silahlı greve" başlayan isyancı grup ELN'ye

23:38 - Dünya

Gazze'de bir emniyet mensubunun "İsrail ajanları" tarafından öldürüldüğü bildirildi

23:28 - Dünya